Β/Α ΑιγαίοΝότιο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

“Και με Τραμπ στην προεδρία δεν θα αλλάξει κάτι!”, λέει ο Λαβρόφ

Ακόμη και αν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024, οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας δεν θα βελτιωθούν, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο CBS την Τρίτη. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα επαινέσει τη σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η συνολική πολιτική της Αμερικής απέναντι στη Ρωσία παρέμεινε η ίδια τις τελευταίες δεκαετίες», είπε ο Λαβρόφ. «Η Ουάσινγκτον έχει καταστρέψει τις σχέσεις με τη Ρωσία διαλύοντας μηχανισμούς οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αποδυναμώνοντας την αμοιβαία εμπιστοσύνη». Ο Λαβρόφ επεσήμανε ιδιαίτερα την απόφαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους να αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους (Συνθήκη ABM) το 2002.

Ο ίδιος ο Τραμπ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάργηση μιας από τις λίγες εναπομείνασες συνθήκες ελέγχου των όπλων – της Συμφωνίας για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF), η οποία απαγόρευε στα δύο έθνη να διαθέτουν πυραύλους εδάφους με βεληνεκές μεταξύ 500 και 5.500 χιλιομέτρων, είπε ο Λαβρόφ. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να έχει πολύ εμμονή με τη δική της αντιληπτή «ανωτερότητα» και «ατιμωρησία» για να αλλάξει την προσέγγισή της στις σχέσεις με τη Μόσχα. Οι ηγέτες των ΗΠΑ είχαν «αγνοήσει το τεράστιο ποσό καλής θέλησης που επέδειξε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων θητειών του», είπε ο Ρώσος υπουργός, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί προφανώς προσπάθησαν να κρατήσουν τον Ρώσο πρόεδρο «στην τσέπη τους».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button