Διεθνής επικαιρότητα

Ρωσία: Ανακοίνωσε άσκηση με τακτικά πυρηνικά όπλα με το βλέμμα στην Ουκρανία και τη Δύση

Στρατιωτική άσκηση όπου θα δοκιμαστούν τακτικά πυρηνικά όπλα ως απάντηση στις απειλές της Δύσης ανακοίνωσε τη Δευτέρα του Πάσχα (6/5) ότι θα πραγματοποιήσει η Ρωσία ύστερα από εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε στόχος της είναι να δοκιμάσει την ετοιμότητα των μη στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων να εκτελέσουν μάχιμες αποστολές.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις θα περιλαμβάνουν πρακτική για την προετοιμασία και την ανάπτυξη για χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας. Θα λάβουν μέρος πυραυλικοί σχηματισμοί στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια και ναυτικές δυνάμεις.

«Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα πραγματοποιηθεί μια σειρά μέτρων για την εξάσκηση των θεμάτων προετοιμασίας και χρήσης μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων στον κόσμο.

Η άσκηση στοχεύει στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ρωσίας «σε απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις και απειλές ορισμένων δυτικών αξιωματούχων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε το υπουργείο.

Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία το 2022 προκάλεσε τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την Κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η Ρωσία θεωρεί τον πόλεμο ως αντιπαλότητα με τη Δύση, η οποία ο Πούτιν λέει ότι αγνόησε την προσπάθεια φιλίας της Μόσχας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και προσπάθησε να καταλάβει τον έλεγχο της Ουκρανίας ενώ διεύρυνε τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Η Δύση και η Ουκρανία λένε ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι να ηττηθούν οι ρωσικές δυνάμεις και θεωρούν τον πόλεμο της Μόσχας ως προσπάθεια, που θυμίζει εποχή των Τσάρων, για να να καταλάβει εδάφη ώστε να εξαναγκάσει το Κίεβο να επιστρέψει στην υπό το άρμα της.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button