ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Οδυνηρές μνήμες από την εικονική εκτέλεση των γυναικόπαιδων στη Ραμνή (vid)

Ογδόντα χρόνια μετά οι περιγραφές προκαλούν ρίγη συγκίνησης

Ξεχωριστή σελίδα στην αντίσταση των Κρητικών ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές έγραψε η Ραμνή, το ορεινό χωριό του Αποκόρωνα που αγωνίσθηκε με σθένος. Τα γεγονότα της εθνικής αντίστασης τιμήθηκαν χθες στην καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης, παρόντος του Σήφη Μιχελογιάννη – πρώην βουλευτή Χανίων – που βίωσε την εικονική εκτέλεση των γυναικόπαιδων και οι οδυνηρές μνήμες παραμένουν αναλλοίωτες.

«Ένα μαρτύριο που κράτησε δώδεκα ώρες .Κάθε τόσο ερχόταν ένας αγγελιοφόρος που μας ανέμιζε ένα χαρτί κι έλεγε ήρθε η διαταγή της εκτελέσεως. Τα ουρλιαχτά των γυναικών είναι ακόμα στο αυτί μου», ανέφερε ο κ. Μιχελογιάννης.

Το χωριό ολόκληρο είχε ταχθεί στον αγώνα κατά των Γερμανών. Ογδόντα χρόνια μετά οι περιγραφές προκαλούν ρίγη συγκίνησης. «Ήμασταν περικυκλωμένοι από στρατιώτες μπροστά από ένα τεράστιο πολυβόλο», πρόσθεσε ο πρώην βουλευτής.

Από τις προσωπικότητες της εποχής που ξεχώρισαν ήταν αυτή του αντισυνταγματάρχη Δημήτρη Μιχελογιάννη, πατέρα του Σήφη Μιχελογιάννη, ο οποίος είχε διακριθεί στους Βαλκανικούς πολέμους, στη Μικρά Ασία και στην Αντίσταση.  

Στις εκδηλώσεις μνήμης στη Ραμνή έδωσαν το παρόν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και υποψήφιοι ευρωβουλευτές.

Οι επίσημες εκδηλώσεις για την 83η επέτειο της Μάχης της Κρήτης αρχίζουν τη Δευτέρα 20 Μαΐου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button