ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Καστέλι Πεδιάδος: Αναβίωσε το έθιμο της «στέρνας» στη Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, του Καλλέργη (vid)

Στην τελετή που χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερονήσου παρουσία και εκπροσώπου από το Φανάρι

Το έθιμο της «στέρνας» αναβίωσε σήμερα στη Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, του Καλλέργη, στο Καστέλι Πεδιάδος, που περιλαμβάνει καθαγιασμό των υδάτων μία μέρα μετά τα Θεοφάνια, ανήμερα του εορτασμού του Αγίου. Μικροί και μεγάλοι βουτηχτάδες έπεσαν στη στέρνα που είναι κοντά στη μονή για να πιάσουν το σταυρό, ενώ με το τέλος της λειτουργίας και της τελετής  και φέτος στήθηκε ένα κανονικό κρητικό τσιμπούσι, πριν ξεκινήσει η πατροπαράδοτη κόντρα, σε μια προσπάθεια όπως απαιτεί το έθιμο, να διασχίσουν μια απόσταση περπατώντας πάνω σε μια δοκό , με νικητές όποιους καταφέρουν να μην πέσουν μέσα στη στέρνα.

Η προσπάθεια να κρατηθούν πάνω στην δοκό και να κερδίσουν το χειροκρότημα και μαζί το γούρι όπως λένε της ημέρας, τηρήθηκε και φέτος στη Μονή του Άη Γιάννη Πρόδρομου του Καλλέργη, στο Καστέλι Πεδιάδος.

Είναι το έθιμο που χάνεται στο χρόνο και που τηρήθηκε και φέτος, παρουσία πλήθους κόσμου, που περιμένει πως και πως αυτή την αναμέτρηση από την οποία κάθε  χρόνο, αναδεικνύονται οι πιο σταθεροί πάνω στη ξύλινη δοκό, που όμως  συχνά  δεν μένει σταθερή αλλά τρεμοπαίζει , γιατί το παιχνίδι περιλαμβάνει πειράγματα και κυρίως την πρόθεσή από τον αντίπαλο, ο  αντίπαλος….. να τα κάνει μούσκεμα.

Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στο μοναστήρι κάθε χρόνο μια μέρα μετά τα φώτα , πραγματοποιείται η τελετή καθαγιασμού των υδάτων, με μικρότερους και μεγαλύτερους, αψηφώντας το κρύο να βουτούν μέσα στη στέρνα για να πιάσουν το σταυρό.

Στην τελετή που χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερονήσου παρουσία και εκπροσώπου από το Φανάρι, παραβρέθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων αλλά και ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος που αναφέρθηκε στο έθιμο της ημέρας που συγκεντρώνει κάθε χρόνο μεγάλο ενδιαφέρον.

Πάντως με την ολοκλήρωση της τελετής, στον προαύλιο χώρο του μοναστηρίου, στήθηκε ένα κανονικότατο κρητικό εορταστικό τραπέζι με το οποίο κάθε χρόνο όσοι συμμετέχουν, επί της ουσίας αποχαιρετούν την εορταστική περίοδο, μετά τα Χριστούγεννα την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button