ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Νοσοκομείο Χανίων: Με κενά ο σχεδιασμός για τα απογευματινά χειρουργεία – «”Όχι” σε ασθενείς δύο ταχυτήτων», φωνάζουν οι εργαζόμενοι

ακρόαση άρθρου

Νοσοκομείο Χανίων: Με κενά ο σχεδιασμός για τα απογευματινά χειρουργεία – «”Όχι” σε ασθενείς δύο ταχυτήτων», φωνάζουν οι εργαζόμενοι

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος αντιτίθεται στο εγχείρημα που όπως τονίζει καταργεί τη δημόσια δωρεάν υγεία και μιλά για έναν πρόχειρο και με κενά σχεδιασμό, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε καν η απαιτούμενη προετοιμασία

Εν μέσω αντιδράσεων εξελίσσεται στο νοσοκομείο Χανίων ο σχεδιασμός για την ίδρυση και λειτουργία απογευματινών χειρουργείων. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος αντιτίθεται στο εγχείρημα που όπως τονίζει καταργεί τη δημόσια δωρεάν υγεία και μιλά για έναν πρόχειρο και με κενά σχεδιασμό, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε καν η απαιτούμενη προετοιμασία. Ξεκαθαρίζει δε πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται για δημόσια και δωρεάν υγεία και πως θα βρεθεί απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια οδηγεί στη δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων.

Παρά το γεγονός ότι χειρουργοί και αναισθησιολόγοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Χανίων καθιστά σαφές πως το νοσηλευτικό προσωπικό ούτε επαρκεί, ούτε είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο στο σύνολο του για νοσηλεία χειρουργημένων ασθενών. Ο κ. Βαρδής Γεωργιακάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Χανίων, εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο ότι το νοσοκομείο Χανίων – όπως και όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας –  δεν είναι έτοιμο να ανταποκριθεί όπως πρέπει και με ασφάλεια στα απογευματινά χειρουργεία. «Η τρεμούλα του Υπουργού βέβαια είναι να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά δυστυχώς τα προβλήματα θα φανούν από την πρώτη στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για ένα εγχείρημα καταδικασμένο να αποτύχει κάνουν λόγο οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων που δηλώνουν πως δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων με ειδική μεταχείριση σε όσους πληρώνουν για να υποβληθούν σε επέμβαση στα απογευματινά χειρουργεία. «Θέλουμε, επιδιώκουμε και θα επιδιώκουμε ένα δημόσιο δωρεάν εθνικό σύστημα υγείας και όχι ένα σύστημα υγείας επί πληρωμή. Οι πολίτες έχουν πληρώσει και δεν θέλουμε ασθενείς δύο ταχυτήτων. Υπάρχει ο ιδιωτικός τομέας για όσους θέλουν και έχουν χρήματα να ξεπερνάνε άλλους από τη σειρά. Ήδη από ότι ενημερωθήκαμε και είναι πολύ λυπηρό, στο ΠΑΓΝΗ η διοίκηση έχει ζητήσει διαχωρισμό κλινών. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε στο νοσοκομείο Χανίων», ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιακάκης.

nosokomeio_Xanion

Μεγάλο αγκάθι αποτελεί σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος η έλλειψη νοσηλευτών. Ήδη οι κλινικές είναι υποστελεχωμένες και επιπλέον το υφιστάμενο νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχει την απαιτούμενη εξειδίκευση για να πλαισιώσει τα απογευματινά χειρουργεία. Τίθεται δε και η παράμετρος του μειωμένου προσωπικού κατά τις απογευματινές βάρδιες. Όπως συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Ευτύχης Κοντορινάκης, «ο ασθενής που θα εισαχθεί στην κλινική μετά το χειρουργείο και που θα έχει πληρώσει για να υποβληθεί σε επέμβαση από συγκεκριμένο χειρουργό, θα εξεταστεί μετεγχειρητικά από τον εφημερεύοντα γιατρό, ο οποίος δεν συμμετέχει στα απογευματινά. Υπάρχουν λοιπόν πολλά κενά στο νόμο ο οποίος φαίνεται πως γράφτηκε στο πόδι, η εξυπηρέτηση των πολιτών έρχεται σε δεύτερη μοίρα και αυτό θα το δούμε και στην πορεία».

Χειρουργοί όλων των ειδικοτήτων έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να στελεχώσουν τα απογευματινά χειρουργεία του νοσοκομείου Χανίων καθώς και εννέα στους δέκα αναισθησιολόγους, ενώ σύμφωνα με την διοίκηση αυτές τις μέρες οργανώνεται η γραμματεία. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος των απογευματινών χειρουργείων κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εμπίπτει η επέμβαση.

Σήμερα ,στα πρωινά χειρουργεία του νοσοκομείου Χανίων, καταγράφονται μεγάλες λίστες αναμονής για επεμβάσεις στο Οφθαλμολογικό και το Ορθοπεδικό. Για τα απογευματινά δεν έχει ακόμα εκφραστεί ενδιαφέρον από ασθενείς. Πηγές από την διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος εκτιμούν πως το νέο σύστημα θα είναι ευνοϊκό δεδομένου πως για επεμβάσεις καταρράκτη για παράδειγμα, που είναι από τις πιο συνηθισμένες, οι ασθενείς πλήρωναν στις ιδιωτικές κλινικές γύρω στα 1.800 ευρώ ενώ στα απογευματινά χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων το κόστος μειώνεται στα περίπου 600 ευρώ.

Δείτε το βίντεο: 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button