Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Νέος πλειστηριασμός για την πτωχευμένη Cardico – Στο σφυρί το εργοστάσιο στο Σχηματάρι

Αντιμέτωπη ξανά με το ηλεκτρονικό σφυρί θα βρεθεί η πτωχευμένη εταιρεία Cardico-Καρδασιλάρης, η οποία υπήρξε κάποτε ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους παραγωγούς και εισαγωγείς ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων.

Ο πλειστηριασμός, με επισπεύδοντα τον σύνδικο πτώχευσης, έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου 2024 και αφορά το εργοστάσιο της εταιρείας στο Σχηματάρι.

Συγκεκριμένα, το σφυρί αφορά ένα ακίνητο με τις επ’ αυτού βιομηχανικές εγκαταστάσεις, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του και των λοιπών κινητών πραγμάτων, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της εκτός σχεδίου περιοχής της Δημοτικής Κοινότητας Σχηματαρίου του Δήμου Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, στη θέση “Ραχίλη” και σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ. από τον οικισμό, στις εγκαταστάσεις του οποίου λειτουργούσε βιομηχανία επεξεργασίας και αποφλοίωσης ξηρών καρπών ιδιοκτησίας της πτωχής εταιρείας.

Το ακίνητο

Ειδικότερα, το ακίνητο που βγαίνει σε πλειστηριασμό είναι ένα αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο, εμβαδού 58.314,78 τ.μ. με τις επ’ αυτού βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Οι προβλεπόμενες επιφάνειες των εγκαταστάσεων σύμφωνα με την τελευταία οικοδομική άδεια ανέρχονται σε 26.879,09 τ.μ., εκ των οποίων κύριοι και βοηθητικοί βιομηχανικοί χώροι, συμπεριλαμβάνοντας τους χώρους γραφείων και της κατοικίας, συνολικής επιφάνειας 20.803,98 τ.μ., κύριοι αποθηκευτικοί χώροι επιφανείας 2.314,78 τ.μ., και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις επιφανείας 3.720,61 τ.μ. Οι κύριοι βιομηχανικοί χώροι είναι κατασκευασμένοι με φέροντα οργανισμό μεταλλικών διατομών με πλαγιοκάλυψη και επικάλυψη πανέλων πολυουρεθάνης, ενώ το δυτικό τμήμα και το τμήμα των γραφείων είναι κατασκευασμένο από φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος με πλαγιοκάλυψη οπτοπλινθοδομής και επικάλυψη πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος.

Οι κύριοι χώροι αποτελούνται από ισόγεια τμήματα και τμήματα Α’ ορόφου, που χρησιμοποιούνταν ως χώροι επεξεργασίας κηρών καρπών. Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι εξοπλισμένοι με παλετοθέσεις για την προσωρινή αποθήκευση και διακίνηση εμπορευμάτων. Περιμετρικά του κύριου κτιριακού όγκου αναπτύσσονται στέγαστρα και υπερυψωμένες πλατφόρμες φορτοεκφόρτωσης, ενώ ο κτιριακός όγκος των γραφείων είναι τριώροφος, σε επαφή με το περίγραμμα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ανεξάρτητης πρόσβασης.

Ο περιβάλλοντας χώρος είναι διαμορφωμένος και ασφαλτοστρωμένος στο μεγαλύτερο τμήμα του. Το αγροτεμάχιο είναι περιφραγμένο στο σύνολό του τμηματικά, με τοιχεία σκυροδέματος. Στη δυτική πλευρά του αγροτεμαχίου υπάρχουν εγκαταστάσεις δεξαμενής νερού και γεώτρηση. Στο ανατολικό τμήμα διατάσσονται θέσεις στάθμευσης, υποστηρικτικές εγκαταστάσεις για σύνδεση με το δίκτυο του φυσικού αερίου, όπως και διαμορφωμένος κόμβος εισόδου-εξόδου.

Επίσης, ο πλειστηριασμός περιλαμβάνει τα μηχανήματα και λοιπά κινητά πράγματα τα οποία ευρίσκονται εντός του ανωτέρω βιομηχανικού συγκροτήματος και εξυπηρετούσαν τη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας ξηρών καρπών (ξεφλούδισμα, κοπή σε φέτες, καθαρισμός, ψήσιμο, τηγάνισμα, προσθήκη υλικών όπως καραμέλωμα κ.λπ.) της πτωχευμένης εταιρείας.

Ως τιμή πρώτης προσφοράς για την εκποίηση του ακινήτου με τις επ’ αυτού βιομηχανικές εγκαταστάσεις, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του και των λοιπών κινητών πραγμάτων, ορίζεται το ποσό των 9.593.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί τη μέση τιμή των εκτιμήσεων των προσληφθέντων πιστοποιημένων εκτιμητών.

Cardico

Όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης, “μετά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο  ακίνητο,  διαπιστώθηκε  ότι  οι  χώροι  είναι  πλήρως περατωμένοι και λειτουργικοί. Στις εγκαταστάσεις λειτουργούσε για μικρό χρονικό διάστημα βιομηχανία  επεξεργασίας  και αποφλοίωσης ξηρών καρπών ιδιοκτησίας της εταιρείας “Κων. Καρδασιλάρης και Υιοί  Ανώνυμος  εμπορική και βιομηχανική εταιρεία ξηρών καρπών” και τον διακριτικό τίτλο  “Cardigo  Α.Ε.”.  Η επιχείρηση, και κατά συνέπεια οι εγκαταστάσεις, παραμένουν  ανενεργές για περίπου 10 έτη και είναι παροπλισμένες, αλλά φυλασσόμενες, προς  αποφυγή λεηλατήσεων και φθορών από κλοπές, χωρίς όμως να έχουν αποτραπεί  πλήρως τέτοια φαινόμενα (κλοπές καλωδίων και υλικού έχουν συμβεί κατά την πάροδο των ετών που οι εγκαταστάσεις είναι  ανενεργές). Οι εγκαταστάσεις είναι κατασκευασμένες με μικρή ευελιξία χρήσεων και είναι διαρρυθμισμένες αποκλειστικά για την προοριζόμενη χρήση, με την εναλλακτική χρήση λειτουργίας του χώρου είτε ως κέντρου διανομής και αποθήκευσης είτε ως έτερης βιομηχανικής χρήσης να είναι  απόμακρη. Οι χώροι είναι πλήρως εξοπλισμένοι με μηχανολογικό εξοπλισμό, ο οποίος  παραμένει ανενεργός για σειρά ετών, με αποτέλεσμα να είναι παροπλισμένος και μη λειτουργικός, προσωρινά. Τα  τελευταία  έτη, ο περιβάλλοντας χώρος χρησιμοποιείται  από όμορη εταιρεία αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων, προκειμένου να φυλάσσεται επαρκώς.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με το σφυρί. Το 2022 είχε τεθεί σε πλειστηριασμό το εργοστάσιό της στο Ρουφ, στο οποίο το 2003 είχε εκδηλωθεί φωτιά, καταστρέφοντας όλον τον πάγιο εξοπλισμό και τα αποθέματα των εγκαταστάσεων. Το εν λόγω ακίνητο άλλαξε τελικά χέρια μετά από ορισμένες άγονες προσπάθειες, με την τιμή κατακύρωσης να διαμορφώνεται στο 1.217.585 ευρώ. Σημειωτέον ότι στον τελευταίο πλειστηριασμό η τιμή εκκίνησης είχε συρρικνωθεί στις 842.000 ευρώ, από 1.684.000 ευρώ στον αρχικό πλειστηριασμό.

Cardico

Από τη Χίο στο Χρηματιστήριο και στην κρίση

Η ενασχόληση της οικογένειας Καρδασιλάρη με τα τρόφιμα ξεκίνησε το 1862, όταν ο Νίκος Καρδασιλάρης ξεκίνησε την “Αφοί Καρδασιλάρη” με τα αδέρφια του στη Χίο, πουλώντας μαστίχα και εξάγοντας πορτοκάλια, μανταρίνια και αμύγδαλα με μαλακό κέλυφος. Το 1930, οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Ματθαίος Καρδασιλάρης επεκτάθηκαν από τη Χίο στον Πειραιά, ιδρύοντας την Αφοί Καρδασιλάρη Α.Ε. και ξεκινώντας να εμπορεύονται και να εξάγουν ελληνικά εσπεριδοειδή, σταφίδες, αποξηραμένα σύκα και αμύγδαλα σε όλο τον κόσμο.

Το 1968, ο Κωνσταντίνος Καρδασιλάρης, με τον μεγαλύτερο γιο του Νίκο, ίδρυσε την Καρδασιλάρης & Υιός. Αργότερα, οι μικρότεροι γιοι του Κωνσταντίνου, Ιωάννης και Γιώργος, εντάχθηκαν στην εταιρεία το 1971. Το 1980 η εταιρεία έγινε Ανώνυμη Εταιρεία και μετονομάστηκε σε “Κων. Καρδασιλάρης & Υιοί Α.Ε.”. Το 1994, η “Κων. Καρδασιλάρης & Υιοί Α.Ε.” μετονομάστηκε και πάλι, σε “Cardico Α.Ε.”, ενώ το 1996 η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τα προβλήματα για την εταιρεία ξεκίνησαν το 2005, οπότε εμφάνιζε τζίρο 230 εκατ. ευρώ. Το 2010, ο κύκλος εργασιών της συρρικνώθηκε  στο επίπεδο των 40 εκατ. ευρώ και το καθαρό της αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημίες 41 εκατ. ευρώ, από κέρδη 7,5 εκατ. ευρώ το 2005.

Η κατάρρευση της Cardico – Καρδασιλάρη έχει αποδοθεί, σε μεγάλο βαθμό, στις πολύμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά, την περίοδο 2007-2009, λόγω αντιδράσεων στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, που διατάραξαν την ομαλή τροφοδοσία και τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών. Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η κάθετη υποχώρηση της τιμής των πρώτων υλών, λόγω της υπερπροσφοράς αμυγδαλόψιχας από χώρες όπως η Τουρκία, η Αλγερία και το Ιράν, που είχε ως αποτέλεσμα η Cardico να πληρώνει ακριβά συμβόλαια, τη στιγμή που οι λιανικές τιμές κατέγραφαν κάθετη πτώση. Σε όλα αυτά προστέθηκε και η χρηματοπιστωτική κρίση, με την Cardico – Καρδασιλάρη να κηρύσσεται σε πτώχευση το 2016, με ημέρα παύσης των πληρωμών την 10/12/2012.

Είχε προηγηθεί το 2012 η σύλληψη του Νίκου Καρδασιλάρη για χρέη προς το Δημόσιο. Το 2018, ο Νίκος Καρδασιλάρης, ο οποίος μάλιστα είχε χαρακτηριστεί ο “Βασιλιάς των Ξηρών Καρπών”, απεβίωσε.

Πάντως, η οικογένεια δεν σταμάτησε την ενασχόλησή της με το τρόφιμο. Το 2020, ο Κωνσταντίνος Καρδασιλάρης, γιος του Ιωάννη Καρδασιλάρη, ίδρυσε την εταιρεία “Οικογένεια Καρδασιλάρη” (Cardassilaris Family) – σηματοδοτώντας το επόμενο βήμα στη συμμετοχή της οικογένειας Καρδασιλάρη στο εμπόριο ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων. Η εταιρεία δραστηριοποιείται συγκεκριμένα στον τομέα της μεσιτείας, φέρνοντας σε επαφή προμηθευτές και πωλητές.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button