ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Μετόχι Ησυχάκη: Πράσινο «φως» για την ανακατασκευή του εμβληματικού κτηρίου (pics)

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του εμβληματικού κτηρίου

Ένα εμβληματικό κτήριο, με ιστορία που ξεκινά από την εποχή της Ενετοκρατίας, συνεχίζεται κατά την Τουρκοκρατία και φτάνει μέχρι τη Γερμανική κατοχή, αναμένεται να αποκτήσει ξανά ζωή , μέσα από την  αποκατάσταση και αξιοποίηση του ως κέντρο πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων.

Ο λόγος για το Μετόχι Ησυχάκη στον Αλικιανό που μετά την ολοκλήρωση των μελετών που απαιτήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού, εγκρίθηκε η πολεοδομική άδεια ανακατασκευής του. Σύμφωνα με την δημοτική αρχή Πλατανιά, οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του φακέλου για την υποβολή του στα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να εξασφαλιστεί το σύνολο της χρηματοδότησης, εισέρχονται στο τελικό στάδιο. Η τελευταία εκκρεμότητα  αφορούσε στην έκδοση πολεοδομικής άδειας.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, «για να βγει η πολεοδομική άδεια έπρεπε προηγουμένως να ανατεθεί η μελέτη. Η μελέτη είχε ανατεθεί εδώ και δυόμιση χρόνια με πάρα πολλά προβλήματα σε σχέση με τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες μας ζήτησαν να εκπονήσουμε και μια δεύτερη μελέτη λόγο του ότι είχαν βρεθεί κάποια τμήματα ψηφιδωτού σε συγκεκριμένες αίθουσες που έπρεπε να αναδειχτούν με ένα διαφορετικό τρόπο».

Έτσι ο δήμος Πλατανιά εκπόνησε και νέες μελέτες οι οποίες ενσωματώθηκαν στις αρχικές και στη συνέχεια έλαβαν τις σχετικές εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων. Επόμενο βήμα ήταν η χορήγηση άδειας ανακατασκευής. Σύμφωνα με τον κ. Μαλανδράκη, απαιτούνταν σειρά προϋποθέσεων σε σχέση με το χωροταξικό της περιοχής, αλλά και σε σχέση με τη χρήση  που θα έχει μελλοντικά το ακίνητο.

Με έντονα ακόμη τα αρχιτεκτονικά και ιστορικά στοιχεία του παρελθόντος, το μετόχι Ησυχάκη στον Αλικιανό Χανίων, δεσπόζει στην πλατεία του παλιού δημαρχείου έχοντας διαγράψει μια μακρά πορεία στο χρόνο. Χτισμένο επί Ενετοκρατίας, το 1897 υπήρξε το στρατηγείο του Τιμολέοντα Βάσου ενώ την περίοδο της Μάχης της Κρήτης μεταφέρθηκε εκεί το ορφανοτροφείο Χανίων, κυρίως όμως χρησιμοποιήθηκε ως χώρος αγροτικών ασχολιών.

«Το έργο αυτό όταν εντάχθηκε ήταν στο πλαφόν του προϋπολογισμού. Δε μπορούσαμε δηλαδή να υποβάλλουμε πάνω από 2,5 εκατομμύρια, εξαντλήσαμε το πλαφόν. Είμαστε μια από τις εξήντα περιπτώσεις που εγκρίθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή το ποσό που είναι διαθέσιμο είναι στα 2 εκατομμύρια» υπογράμμισε ο κ. Μαλανδράκης. Η μελέτη του έργου έχει υποδείξει ότι η ανακατασκευή απαιτεί 3.400.000 ευρώ με τον δήμο Πλατανιά να βρίσκεται τώρα σε αναζήτηση συμπληρωματικών πόρων.

Δείτε τις φωτογραφίες: 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button