ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης…

Συγκρίνετε τα προγράμματα των υποψηφίων και επικεντρωθείτε σε συγκεκριμένα ζητήματα που σας αφορούν και σας απασχολούν άμεσα: όπως π.χ. οικονομική πολιτική, περιβαλλοντική πολιτική, κοινωνική προστασία, εξωτερική πολιτική ή/και εθνικά θέματα κ.ο.κ.

Μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης… Τα περισσότερα κόμματα πλέον, καθώς έφτασε η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των συνδυασμών (19 Απριλίου), είτε έχουν συμπληρώσει πλήρως τα ευρωψηφοδέλτιά τους, είτε έχουν ανακοινώσει το συντριπτικά μεγαλύτερο πλήθος των υποψηφίων τους για την Ευρωβουλή. Η συγκυρία ευνοεί την εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιαστούν οι παράγοντες-παράμετροι, με τους οποίους η ψήφος του καθένα μας μπορεί στις 9 Ιουνίου να στείλει στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες κάποιον που τον/την αντιπροσωπεύει πραγματικά και ουσιαστικά και όχι απλά πρόσωπα που έγιναν γνωστά για άλλους λόγους εκτός πολιτικής ουσίας. 

Η πρώτη γραμμή “άμυνάς” μας οφείλουν να είναι οι απόψεις, οι στόχοι και το πολιτικό πρόγραμμα με το οποίο σκοπεύει να τους πετύχει ο κάθε υποψήφιος σταυροδέκτης μας (sic). Συγκρίνετε τα προγράμματα των υποψηφίων και επικεντρωθείτε σε συγκεκριμένα ζητήματα που σας αφορούν και σας απασχολούν άμεσα. Όπως π.χ. οικονομική πολιτική, περιβαλλοντική πολιτική, κοινωνική προστασία, εξωτερική πολιτική ή/και εθνικά θέματα κ.ο.κ. 

Επίσης, εξετάστε και ελέγξτε αν όσα υποστηρίζουν και προτείνουν διαθέτουν συνέπεια με τη μέχρι τώρα πορεία τους και τις προηγούμενες θέσεις τους. Διερευνήστε και αναλύστε τις θέσεις τους σε καίρια, πρόσφατα ζητήματα. 

Ακόμη διερευνήστε, βρείτε και κρίνετε τις τυχόν προηγούμενες θητείες και τ’ αποτελέσματά τους σε άλλα δημόσια αξιώματα ή παρεμφερείς θέσεις. Δείτε την επαγγελματική τους καριέρα με λεπτομέρειες. Πόσες φορές δεν έχουμε παραπονεθεί για κάποιον που κατέχει υψηλό αξίωμα «χωρίς να έχει ούτε ένα ένσημο»; 

Αναζητήστε τα βιογραφικά τους κι εκτιμήστε αν οι υποψήφιοι έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση ή εξειδικευμένη κατάρτιση, καθώς και τις ικανότητες για τον ρόλο που εσείς θέλετε να επιτελέσουν. 
Ερευνήστε αν και κατά πόσον τηρούν τους νόμους περί διαφάνειας και δηλώνουν τις δωρεές από υποστηρικτές τους. Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, αλλά όλα αυτά τα στοιχεία είναι διαθέσιμα και αρκεί μια έξυπνη έρευνα. 

Παρακολουθήστε, καταγράψτε και αξιολογήστε τη στήριξη που παρέχουν οι υποψήφιοί σας σε συγκεκριμένα ζητήματα. Ειδικά αν πρόσφατα έχει υπάρξει κάποιου είδους κρίση ή ανάγκη, ελέγξετε αν ήταν παρόντες και έκαναν όσα μπορούσαν ή απλά φρόντισαν να κρατήσουν χαμηλό προφίλ, ώστε να μη “μουντζουρωθεί” η εικόνα τους από το δυσμενές κλίμα. 

Βρείτε και εξετάστε το ιστορικό συμπεριφοράς ψηφοφοριών των υποψηφίων στο Ευρωκοινοβούλιο όσων έχουν ήδη υπάρξει ευρωβουλευτές, ώστε να διαπιστώσετε τη συνέπειά τους απέναντι στα πιστεύω τους, αλλά και, το κυριότερο, αν αυτή η συμπεριφορά αντιπροσωπεύει εσάς. 

Αναζητήστε τους λογαριασμούς των υποψηφίων στα κοινωνικά δίκτυα και παρακολουθήστε τη δραστηριότητα και τις απαντήσεις των υποψηφίων σε ερωτήσεις και κριτικές. Ειδικά όταν οι υποβάλλοντες ερώτηση ή κριτική είναι άτομα (διακριβωμένα) με ονοματεπώνυμο και όχι τρολ, δώστε ιδιαίτερη σημασία. 

Συμμετάσχετε σε δημόσια fora και πάνελ, όπου υποψήφιοι παρουσιάζουν και συζητούν τα προγράμματά τους, προσπαθώντας να κάνετε όσο γίνεται περισσότερες απευθείας ερωτήσεις. Αλλά και ακούγοντας προσεκτικά όλες τις απαντήσεις! 

Εκμεταλλευτείτε τις εκστρατείες ενημέρωσης των υποψηφίων για να διεισδύσετε στην πραγματική τους προγραμματική ατζέντα και να κατανοήσετε τις προτεραιότητες και τα σχέδιά τους, ώστε να μην παρασυρθείτε από ένα γνωστό όνομα ή κάποιον φανφαρόνο μπουρδοσοφιστή (sic)! 

Όλα αυτά είναι βέβαιο πως απαιτούν χρόνους για να γίνουν. Χρόνους που στην ξέφρενη σύγχρονη εποχή είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν. Αν όμως αποδεχτούμε ότι με προσεκτική και διεξοδική αξιολόγηση των υποψηφίων, με τους παραπάνω τρόπους ή άλλους που μπορεί να σκεφτεί κανείς ανεξάρτητα, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μία σαφώς πιο ενημερωμένη, αντικειμενική και υπεύθυνη επιλογή, είναι σίγουρο πως θα τους βρούμε. Η συμμετοχή στη δημοκρατική διαδικασία με κριτική σκέψη και ενεργή συμμετοχή είναι ζωτικής σημασίας για την ουσιαστική εκπροσώπηση των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τα έχουμε. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ πως «μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης, ουδέν λάθος διορθώνεται»! 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button