Κυπριακά Νέα

Μαύρες θύμησες από την έναρξη της δεύτερης φάσης του εγκλήματος της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας

Μαύρες μνήμες αναβιώνουν, από τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου 1974, όταν η Τουρκία ξεκίνησε τη δεύτερη φάση του εγκλήματος της, κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την προέλαση των στρατευμάτων εισβολής, κατά παράβαση των προηγούμενων συμφωνηθέντων, κάτι που πρέπει να μας θυμίζει ότι η Τουρκία δεν τιμά ποτέ τις υπογραφές της.

Οι Τούρκοι παραβίασαν την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί και κατέλαβαν την Καρπασία, την Αμμόχωστο, την Μόρφου και το μεγαλύτερο μέρος της Μεσαορίας.

Σαράντα εννέα χρόνια από τότε, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει διαιρεμένη δια της βίας, ημικατεχόμενη και απειλούμενη από τις κάννες του τουρκικού κατοχικού στρατού, τον εποικισμό και τον σφετερισμό.

Σαράντα εννέα χρόνια μετά, πολλές προσπάθειες για εξεύρεση λύσης έχουν προσκρούσει στην τουρκική αδιαλλαξία και κατά καιρούς στη διεθνή υποκρισία.

Τώρα, που είμαστε ενόψει μιας διαφαινόμενης κινητικότητας, η ΕΔΕΚ αποστέλλει ξεκάθαρα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

-Ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους, τυχόν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, χωρίς η Τουρκία να εγκαταλείψει, όχι μόνο τη θέση για «λύση» δύο κρατών, αλλά και τη θέση για «κυριαρχική ισότητα και ισότιμο καθεστώς».
-Δεν νοείται επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με βάση μόνο τη νεφελώδη υπόσχεση από τρίτους ότι «η Τουρκία είναι αδιάλλακτη τώρα, αλλά στην πορεία θα διαφοροποιηθεί».
-Δεν νοείται συναίνεση για αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων, εάν πρώτα η Τουρκία δεν αποδείξει έμπρακτα τη διάθεση της για ουσιαστικό διάλογο.

Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οι όποιες προσπάθειες, θα έχουν αμετάθετο στόχο την επίτευξη λύσης, που να προνοεί πλήρη αποχώρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού και των εποίκων και κατάργηση των εγγυήσεων, εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την Κύπρο χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο, εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σεβασμό των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου.

Μόνο έτσι θα τερματιστεί πραγματικά η κατοχή.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Αυγούστου 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button