ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Μαμουλάκης: «Με πλειστηριασμούς απειλούνται οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου δυόμισι χρόνια μετά το φονικό σεισμό»

Το μείζον πρόβλημα των πλειστηριασμών με τους οποίους απειλούνται οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου δυόμισι χρόνια μετά το φονικό σεισμό του 2021, φέρνουν στη Βουλή οι Τομεάρχες Υποδομών & Μεταφορών και Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Χάρης Μαμουλάκης και Χρήστος Γιαννούλης, ζητώντας την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών.

Καταθέτοντας από κοινού Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την συνυπογραφή 13 ακόμη Βουλευτών, ζητούν απαντήσεις σχετικά με το εάν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να παραταθεί η αναστολή των πλειστηριασμών για τους σεισμόπληκτους δανειολήπτες του Αρκαλοχωρίου, καθώς και σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να υποστηριχθούν οι σεισμόπληκτοι στην αποκατάσταση των ζημιών τους από το σεισμό του 2021.

Με την Ερώτηση γίνεται αναφορά στο ιστορικό των λαθών και των παραλήψεων της Κυβέρνησης ΝΔ από την ημέρα του καταστροφικού σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 και τα πολλά προβλήματα που παραμένουν άλυτα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους πλειστηριασμούς ακινήτων των σεισμοπλήκτων, πολλοί από τους οποίους όχι μόνο έχουν δει να καταστρέφονται τα σπίτια τους, αλλά κινδυνεύουν να τα χάσουν και οριστικά εξαιτίας των εμπράγματων ασφαλειών των τραπεζών. Τονίζεται επίσης ότι η περιοχή του Αρκαλοχωρίου έχει υποστεί τεράστιες ζημιές σε κτιριακές υποδομές, τις μεγαλύτερες των τελευταίων 30 ετών, που είναι ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια, σχολεία και ναούς. Για τις ζημιές αυτές, όπως σημειώνεται, αν και πρέπει να αποκατασταθούν με γοργούς ρυθμούς, δυστυχώς οι διαδικασίες είναι τόσο αργές με ευθύνη της Πολιτείας, που υπάρχουν ακόμα πληγέντες που διαμένουν σε κοντέινερ. Έχει δε δοθεί μόνο ένα εξάμηνο αναστολής πλειστηριασμών, το οποίο και έληξε από τον Μάρτιο του 2022, με αποτέλεσμα να έχουν επιδοθεί 55 κατασχετήρια στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.

Η ερώτηση 

«Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Αθήνα 18/4/2023

Θέμα: “Με πλειστηριασμούς απειλούνται οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου Κρήτης δυόμιση χρόνια μετά το φονικό σεισμό του 2021”

Έχουν περάσει δυόμιση χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 και δυστυχώς τα προβλήματα στην καθημερινή ζωή χιλιάδων ανθρώπων στο Αρκαλοχώρι Κρήτης εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα. Ένα κεντρικό ζήτημα αποτελούν οι πλειστηριασμοί των ακινήτων των σεισμοπλήκτων, πολλοί από τους οποίους όχι μόνο έχουν δει να καταστρέφονται τα σπίτια τους, αλλά κινδυνεύουν να τα χάσουν και οριστικά εξαιτίας των εμπράγματων ασφαλειών των τραπεζών. Όπως καλώς γνωρίζετε, υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για πλειστηριασμούς σεισμόπληκτων ακινήτων που αφορούν πρώτη κατοικία, όπως και κατά αναπήρων, καρκινοπαθών και πολύτεκνων δανειοληπτών.

Πρόσφατα εκδόθηκε το ΦΕΚ 1399/01/03/2024 με το οποίο δόθηκε εκ νέου παράταση και αναστολή των πλειστηριασμών για την περιοχή της Θεσσαλίας που είχε χορηγηθεί με την δυνάμει της υπό στοιχεία 165455 ΕΞ 2023/09.11.2023 (Β’ 6444) υπουργικής απόφασης. Ειδικότερα «…αναστέλλεται για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, για επιπλέον χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας αναστολής, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή, σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και νομικές οντότητες, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από τις πλημμύρες μηνός Σεπτεμβρίου 2023…»

Οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου υποστηρίζουν, ότι και η δική τους περιοχή έχει τεράστιες ζημιές σε κτιριακές υποδομές, τις μεγαλύτερες των τελευταίων 30 ετών, που είναι ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια, σχολεία και ναούς. Οι ζημιές αυτές αν και πρέπει να αποκατασταθούν με γοργούς ρυθμούς, δυστυχώς οι διαδικασίες είναι τόσο αργές με ευθύνη της πολιτείας, που υπάρχουν ακόμα πληγέντες που διαμένουν σε κοντέινερ. Έχει δε δοθεί μόνο ένα εξάμηνο αναστολής πλειστηριασμών, το οποίο και έληξε από τον Μάρτιο του 2022, με αποτέλεσμα να έχουν επιδοθεί 55 κατασχετήρια στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και ΑρχανώνΑστερουσίων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.

Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί η αιτούμενη παράταση της αναστολής πλειστηριασμών είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε εκ νέου ερώτηση, επαναφέροντας το παραπάνω αίτημα.

Επειδή καλώς και ορθώς δόθηκε αναστολή πλειστηριασμών μέχρι οι κοινωνίες να ορθοποδήσουν σε διάφορους πληθυσμούς, όπως στη Θεσσαλία με το ΦΕΚ 1399/01/03/2024, στους πυρόπληκτους Αν. Αττικής που κρίθηκαν σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, (ΦΕΚ 65 Α, στις 28.03.2022, άρθρο 84), στους πληγέντες του μεσογειακού κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ» και στις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020, όπου δόθηκε ετήσια αναστολή πλειστηριασμών (ΦΕΚ 186, ν. 4728 στις 29/09/2020, άρθρο 3).

Επειδή στο πλαίσιο της δίκαιης και ίσης μεταχείρισης των πολιτών, οι οποίοι έχουν πληγεί από διάφορα φυσικά φαινόμενα, θα πρέπει να δοθεί παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών και για τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου Κρήτης και για το λόγο αυτό ο οικείος Σύλλογος σας έχει απευθύνει σχετικό αίτημα ήδη από τις 06/ 03 /2024 με αριθμ. πρωτ. 58.

Ερωτάται ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: 

1. Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να παραταθεί η αναστολή των πλειστηριασμών για τους σεισμόπληκτους δανειολήπτες του Αρκαλοχωρίου Κρήτης;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να υποστηριχθούν οι σεισμόπληκτοι στην αποκατάσταση των ζημιών τους από το σεισμό του 2021;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιαννούλης Χρήστος

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Ακρίτα Έλενα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Βέττα καλλιόπη

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Κόκκαλης Βσίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Χρηστίδου Ραλλία». 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button