ΚρήτηΤοπικές Είδησης

“Μακεδονία”… σκέτο  | Neakriti

«Στο αεροδρόμιο Σκοπιών και εγγράφως αναφέρονται σε “Δημοκρατία της Μακεδονίας”», αναφέρει ο Ηρακλειώτης πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αερολέσχης Νίκος Μακράκης

Ο Ηρακλειώτης πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αερολέσχης, Νίκος Μακράκης, μιλώντας στον 98,4 αποκάλυψε, με την παράθεση και των σχετικών επίσημων τιμολογίων-αποδείξεων, πως η μεταστάθμευση για 11 λεπτά στο αεροδρόμιο των Σκοπίων στις 6 Μαΐου, πριν δύο μέρες δηλαδή, για ανεφοδιασμό υποχρεωτικά σε καύσιμα, του απέφερε απόδειξη και τιμολόγιο επίσημα στο αεροδρόμιο, το οποίο μάλιστα εκμεταλλεύεται τουρκικών συμφερόντων οργανισμός, με έγγραφη αναφορά ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας” κι όχι όπως είναι η ονομασία υποχρεωτικά μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. 

Όπως μάλιστα αποκάλυψε, επιστρέφοντας στο Ηράκλειο, έστειλε τα σχετικά έγγραφα αποδεικτικά στο mail του γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, ώστε, όπως λέει, να μην πει κανείς Έλληνας αξιωματούχος πως δε γνωρίζει ότι η παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανεξάρτητα από το πώς την κρίνει ο καθένας, δεν τηρείται στα Σκόπια ούτε στα βασικά του ονόματος, που είναι συστατικό ύπαρξης αυτού του κράτους για διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και οι διασυνδέσεις με την Ε.Ε. Δεν είναι απλά, όπως λέει ο κ. Μακράκης, ότι η επικράτηση του εθνικιστικού VMRO θα οδηγήσει σε χρήση του ονόματος “Μακεδονία” φραστικά, ήδη χρησιμοποιείται και εγγράφως παραβιάζοντας ωμά ακόμη και τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Για το θέμα μίλησε και ο ερευνητής Φιλοσοφίας στο Όσλο Παναγιώτης Παύλος, σημειώνοντας, όπως και ο κ. Μακράκης, πως η Ελλάδα αρνείται να φέρει τα προβλεπόμενα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας προς ψήφιση στη Βουλή και δε λειτουργεί τη συµφωνηθείσα επιστημονική ομάδα για την απομάκρυνση των αλυτρωτικών διατυπώσεων από τα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ αρνήθηκε να προωθήσει τη συγκρότηση της προβλεπόμενης στη συμφωνία ομάδας για τη λύση των εμπορικών σημάτων και ονομασιών στη βάση του ενωσιακού δικαίου. 

Η Ελλάδα κανονικά θα έπρεπε ήδη να ενημερώσει τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς στους οποίους είναι µέλος η Βόρεια Μακεδονία µε το όνομα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ότι κάποιοι επιθυμούν να την εμφανίσουν µε το όνομα μιας νομικά ανύπαρκτης χώρας, ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Τέτοια χώρα ουδέποτε έγινε µέλος σε διεθνείς οργανώσεις όπως ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, οι δομές διαπραγματεύσεων µε την Ε.Ε. Χώρα µε το όνομα “Μακεδονία” δεν μπορεί να υποκαταστήσει και να πάρει στο διεθνές σύστημα τη θέση που κατέχει μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Επίσης, ότι έχουν εκπνεύσει όλα τα μεταβατικά χρονοδιαγράμματα που προβλέπονταν στη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι μπορούν να εισέρχονται στην Ε.Ε. και στα κράτη-μέλη της µόνο όσοι διαθέτουν τα προβλεπόμενα νέα διαβατήρια µε την ορθή ονομασία της χώρας τους και τα αυτοκίνητά τους έχουν την ορθή σηματοδότηση. 

Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμεύσει την Ε.Ε., ότι δεν μπορούν να πωλούνται στην αγορά της αγαθά που φέρουν ως ονομασία χώρας προέλευσης και παραγωγής το “Made in Macedonia” αντί του “Made in North Macedonia”. 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button