ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Μαθήτρια ένα βήμα πριν την αυτοχειρία λόγω εκφοβισμού – Πίσω από τον εφιάλτη συμμαθήτριές της από το δημοτικό!

Τα περιστατικά παραβατικών συμπεριφορών, με θύτες και θύματα παιδιά και εφήβους, πληθαίνουν ανησυχητικά και σύμφωνα με το Γραφείο ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια

Στα πρόθυρα αυτοκτονίας έφτασε μαθήτρια γυμνασίου στα Χανιά λόγω του σχολικού εκφοβισμού που υφίσταντο από την περίοδο που φοιτούσε στο δημοτικό σχολείο! Μάλιστα πίσω από τον εφιάλτη της ανήλικης, βρίσκονταν όπως αποκαλύφθηκε συμμαθήτριες της από το δημοτικό. Τα περιστατικά παραβατικών συμπεριφορών, με θύτες και θύματα παιδιά και εφήβους, πληθαίνουν ανησυχητικά και σύμφωνα με το Γραφείο ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια.

Η προϊσταμένη του Γραφείου, αστυνόμος Β΄ Ευαγγελία Μαργαρίτη, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα τη νευροβιολογία της εξάρτησης από το διαδίκτυο, τόνισε πως περιστατικά ακραία όπως αυτό που καταγράφηκε στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου με θύμα τη μαθήτρια γυμνασίου της πόλης, δεν είναι πρωτοφανή και είναι ενδεικτικά των επιπτώσεων παραβατικών συμπεριφορών ανηλίκων.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, έφτασε στο Γραφείο ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, μετά από καταγγελία. Σύμφωνα με την κ. Μαργαρίτη, «συμμαθήτριες της ανήλικης στο δημοτικό σχολείο, της είχαν προκαλέσει εκφοβισμό και με εξυβριστικές και απειλητικές συμπεριφορές την έφεραν σε αυτή την οδυνηρή κατάσταση. Αναγκάστηκε να προβεί σε αυτοτραυματισμό και εκδήλωσε σε συμμαθήτρια της πρόθεση αυτοκτονίας».

 

Διαβάστε επίσης ►Σοκαριστικό επεισόδιο: Μαθητής έσπασε τη μύτη συμμαθητή του με μπουνιά μέσα σε σχολείο στην Κρήτη

Η ανήλικη ήρθε αντιμέτωπη με τη σκληρή πλευρά του διαδικτυακού κόσμου, πριν ακόμη αποφοιτήσει από το δημοτικό σχολείο. Φέρεται να υπέμενε την απαξιωτική συμπεριφορά συμμαθητριών της, που την εξύβριζαν και την απειλούσαν διαδικτυακά, σε μια ηλικιακή περίοδο θεωρητικά ανέμελη και ξένοιαστη. Το γεγονός ότι εκμυστηρεύτηκε σε συμμαθήτρια της στο γυμνάσιο όσα βίωνε, ήταν καθοριστικό στο να δοθεί τέλος στο δράμα. Η προϊσταμένη του Γραφείου Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων έκανε λόγο για μια περίπτωση που είχε τις ρίζες της στο δημοτικό σχολείο και η οποία συνόδευε την μαθήτρια και στο γυμνάσιο.

Δεν είναι δυστυχώς η μοναδική υπόθεση που κλήθηκε να χειριστεί το Γραφείο ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων. «Οι περιπτώσεις που χειριζόμαστε στο γραφείο μας και έχουν να κάνουν με παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων, εστιάζονται πλέον στο χώρο του διαδικτύου», λέει η υπαστυνόμος Ευαγγελία Μαργαρίτη.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας εξάλλου, δείχνουν πως παιδιά και έφηβοι, είναι απροστάτευτοι στις παγίδες του διαδικτύου. Η κ. Αργυρώ Παρδαλάκη, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Δομής επαγρύπνησης στο διαδίκτυο της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, τονίζει πως το πρόβλημα εστιάζεται στον μεγάλο βαθμό εξάρτησης των παιδιών και εφήβων από το διαδίκτυο. «Παύουν να είναι λειτουργικά στην καθημερινότητα τους, απομονώνονται κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές υψηλής εξάρτησης και να επακολουθήσουν ψυχικές παθήσεις και ακραία περιστατικά», σημειώνει η κ. Παρδαλάκη.   

Έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας σε δείγμα 13.000 μαθητών 12-18 ετών, κατέγραψε ανησυχητικά στοιχεία: Το 70% των παιδιών κάνει χρήση κοινωνικών δικτύων σε μη επιτρεπτή ηλικία. Ο ένας στους δέκα μαθητές δημοτικού , ποσοστό 12%, αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους. Στους μαθητές γυμνασίου και λυκείου, το ποσοστό διπλασιάζεται φθάνοντας το 24%. Ο ένας στους τρεις μαθητές γυμνασίου και λυκείου – το 33% και το 18% των μαθητών του δημοτικού, έχουν υποστεί διαδικτυακή παρενόχληση μέσω κοινωνικών δικτύων.

Παράλληλα, πολλά παιδιά από φόβο ή ντροπή δεν ενημερώνουν τους γονείς τους εάν τους συμβεί κάτι άσχημο στο διαδίκτυο, συνθήκη που τα καθιστά ευάλωτα σε κινδύνους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button