ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Μάχη στη Βουλή με τον Ηγούμενο: Το neakriti.gr αποκαλύπτει επιστολή του Παρθενίου της Μονής Οδηγητρίας σε τρεις υπουργούς (pics)

Αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου η διαμάχη του Παρθενίου με κτηνοτρόφους που νοίκιαζαν τα κτήματα της Μονής Οδηγήτριας – Τι λέει για τα φωτοβολταϊκά και τους επενδυτές

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Ηγούμενος της Μονής Οδηγητρίας Παρθένιος με επιστολή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη, μετά την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης. 

Ο Ηγούμενος Παρθένιος, που δίνει “χρώμα” κάνοντας σαφή αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την ερώτηση, κοινοποιεί την επιστολή του και στον πρόεδρο της Βουλής, τα κόμματα, τον περιφερειάρχη και την Ιερά Σύνοδο, δίνοντας όλο το ιστορικό της διαμάχης με τους κτηνοτρόφους που ενοικίαζαν κτήματα της Μονής, όμως το ηγουμενοβασίλειο του Μοναστηριού αποφάσισε να τους αποβάλει και να εκμεταλλευτεί καλύτερα την περιουσία του! 

Η “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr παρουσιάζουν σήμερα την επιστολή προς τους υπουργούς του Ηγούμενου της Μονής, Αρχιμανδρίτη Παρθένιου Βουλγαράκη, όπου περιγράφει τη δική του άποψη σε σχέση με τα γεγονότα και τη διαμάχη που εδώ και χρόνια έχει προκύψει με τους κτηνοτρόφους και σήμερα φτάνει να γίνει αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Η “μάχη” για το θέμα που έχει ανάψει “φωτιές”, καθώς υπενθυμίζεται ότι η Μονή ελέγχεται και από τον οικονομικό εισαγγελέα και έχουν κλητευθεί στο ανακριτικό γραφείο Ηρακλείου εμπλεκόμενοι για επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ που μπλόκαρε ο έλεγχος, όμως αρχικώς είχε καταγγελθεί η Μονή για παράνομες ενισχύσεις 1.000.000 ευρώ, θα δοθεί και στη Βουλή!

Για το θέμα του 1 εκατ. ευρώ ο ίδιος ο Ηγούμενος έχει εξομολογηθεί στο neakriti.gr ότι πρόκειται για επιδοτήσεις που εισέπρατταν οι κτηνοτρόφοι και δεν πήγαν τα λεφτά αυτά στη Μονή. 

Σε σχέση τώρα με την κοινοβουλευτική διάσταση του θέματος που προκάλεσε και την επιστολή του Παρθενίου, να αναφερθεί ότι σε αυτήν ο Ηγούμενος παραδέχεται ότι η Μονή δεν έχει σκοπό να εγκαταστήσει η ίδια ΑΠΕ, αλλά έχει βρει ενοικιαστές που δεν αποκλείεται εκείνοι να το κάνουν ή να δραστηριοποιηθούν σε τουριστικές εγκαταστάσεις.

Ταυτόχρονα όμως περιγράφει και μια ζοφερή κατάσταση με πιέσεις, εκβιασμούς και ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές, για τα οποία η Μονή έχει υποβάλει μηνύσεις και έχει προσφύγει πολλάκις στο Δασαρχείο. Μάλιστα, ο Παρθένιος αναφέρει ότι η βόσκηση σε περιοχές Natura 2000 έχουν προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντική ζημιά, καθώς τα ζώα είναι υπεράριθμα. Οι αναφορές του Ηγούμενου γίνονται για μερίδα κτηνοτρόφων που έχουν συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο και όχι για όλους, λέγοντας ότι κάποιοι εξ αυτών δεν είναι εντάξει ούτε στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να χρωστούν για δεκαετίες ενοίκια στη Μονή. 

Ο Ηγούμενος της Μονής Οδηγητρίας Παρθένιος

Ο Παρθένιος, τέλος, αναφέρει ότι προσφάτως υπήρξε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αρκαδίας και Γορτύνης Μακάριο και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να βρεθεί μια λύση, καθώς η κατάσταση, ως φαίνεται, μεταξύ Μονής και κτηνοτρόφων είναι εκρηκτική, ενώ και η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης στηρίζει τη Μονή για τις επιλογές της. 

Η επιστολή 

Η επιστολή Παρθενίου στον Αυγενάκη και τους άλλους υπουργούς αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα από τα ΜΜΕ, προς μεγάλη μας έκπληξη, ότι κατέθεσε ερώτηση προς εσάς ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ο βουλευτής κ. Πολάκης μαζί με 14 βουλευτές του ίδιου κόμματος, στις 18 Απριλίου 2024, με θέμα “την εκδίωξη των κτηνοτρόφων από τις εκτάσεις της Ιεράς Μονής Οδηγήτριας”. Η συγκεκριμένη ερώτηση αφορά τη μίσθωση και γενική διαχείριση της περιουσίας της Μονής μας, με παράλογες αιτιάσεις, χωρίς καμία νομική βάση, προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας της Μονής και παρέμβαση στις διαδικασίες διοίκησης και διαχείρισης των εναπομεινάντων κτημάτων της Μονής, καθώς και στο νομικό πλαίσιο της λειτουργίας του ΟΔΜΠ του νομού Ηρακλείου, το οποίο έχει καθοριστεί από τον νόμο 4149/1961 “Περί καταστατικού Νόμου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας”, και το Β.Δ. 245/1962.

Η Ιερά Μονή Οδηγήτριας έχει στην ιδιοκτησία της 20.000 στρέμματα περίπου (όχι πάνω από 30.000 στρέμματα που αναφέρεται στην ερώτηση), στον ορεινό όγκο των Αστερουσίων, προερχόμενα από τα εφεδροτεμάχια τα οποία παραχωρήθηκαν στη Μονή σε εφαρμογή του Ν. 3345/1925 (από την περιουσία της Μονής που καταγράφηκε, σύμφωνα με τον νόμο, αυτό το 60 τοις εκατό δόθηκε στα Ταμεία Εφέδρων Πολεμιστών Κρήτης και το υπόλοιπο 40 τοις εκατό δόθηκε στη Μονή), το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι βοσκοτόπια. Ένα μέρος της περιουσίας της το διατηρεί για ίδια χρήση της Μονής και των μοναχών της και το υπόλοιπο το ενοικιάζει σε ιδιώτες, με πλειοδοτικές δημοπρασίες, σύμφωνα με τον Νόμο 4149/1961 “Περί καταστατικού Νόμου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας” και το Β.Δ. 245/1962 “Περί τρόπου διοικήσεως και διαχειρίσεως της διατηρουμένης περιουσίας των Μονών”. 

Ήδη από το 2012 έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιες ελληνικές εταιρείες να γίνουν επενδύσεις τουριστικές και φωτοβολταϊκά πάρκα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στους ενοικιαστές των βοσκοτόπων της Μονής μας είχε γίνει γνωστό από το έτος 2012 ότι υπάρχει προοπτική να γίνουν οι επενδύσεις αυτές και δε θα μισθωθούν οι εκτάσεις στις οποίες θα γίνουν τα έργα αυτά και μάλιστα έχει γραφεί και υπογραφεί σε όλα τα μισθωτήρια ο όρος αυτός, παρόλο που υπάρχει στα συμφωνητικά μίσθωσης σύμφωνα με τον Νόμο 245/1962 για τη μίσθωση της μοναστηριακής περιουσίας και στους όρους των Δημοπρασιών, ο όρος να αποδώσουν τα μίσθια και τη χρήση τους στην εκμισθώτρια, μετά τη λήξη του συμφωνητικού. 

Όμως οι πρώην ενοικιαστές αυτοί όχι μόνο αρνήθηκαν να αποδώσουν τα μίσθια όπως ήταν υποχρεωμένοι από τον νόμο και τα συμφωνητικά, η διάρκεια των οποίων έληξε, αλλά προσπάθησαν να στρέφουν όλους τους ενοικιαστές των βοσκοτόπων της Μονής εναντίον των μοναχών της Μονής και ιδιαίτερα εναντίον του Ηγουμένου. Έστειλαν πολλά εξώδικα, με τα οποία στρέφονται κατά της Μονής και ζητούν επιτακτικά να συνεχίσουν τη μίσθωση και φτάνουν στο σημείο να αμφισβητούν την κυριότητα της Μονής. Μέχρι σήμερα παραμένουν παράνομα στα κτήματα αυτά της Μονής και παράλληλα ορισμένοι από αυτούς υβρίζουν και συκοφαντούν τη Μονή και τον Ηγούμενο, σε δημόσιες συζητήσεις και σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης, προσπαθώντας να εκβιάσουν και να εκφοβίσουν τους μοναχούς της Μονής.

Οι περισσότεροι βέβαια ενοικιαστές συμφώνησαν με τις αποφάσεις της Μονής και του Οργανισμού και δήλωσαν ότι δε θέλουν να καταπατήσουν κτήματα της Μονής και να στραφούν ενάντια στη Μονή. Με τους ενοικιαστές αυτούς και για τις εκτάσεις που δε θα γίνουν επενδύσεις, η Μονή συνεχίζει τη συνεργασία και την ανανέωση των ενοικιαστηρίων», αναφέρει η επιστολή του Ηγούμενου. 

Επιστολή Ηγουμένου
Επιστολή Ηγουμένου

Ο διαγωνισμός και οι επενδύσεις που μπλόκαραν! 

Σε άλλο σημείο, ο Ηγούμενος της Μονής Οδηγήτριας αναφέρει ότι η Μονή μέσα απ’ όλες τις σύννομες διαδικασίες έβγαλε σε πλειοδοσία τις εκτάσεις της, όμως δεν μπόρεσε να συνάψει συμφωνητικά. Μάλιστα, αναφέρει ότι διεκδίκησαν τις εκτάσεις εταιρείες για φωτοβολταϊκά και ξενοδοχεία, όμως ξεκαθαρίζει ότι η Μονή δε θα κάνει επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά θα ενοικιάσει τις εκτάσεις σε επενδυτές, οι οποίοι και μπορεί να κάνουν τέτοιου είδους επενδύσεις. 

Συγκεκριμένα, σε άλλο κομμάτι της επιστολής αναφέρεται: 

«Το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής με την έγκριση του Οργανισμού Διοικήσεως Μοναστηριακής Περιουσίας (ΟΔΜΠ) του νομού Ηρακλείου και του Κεντρικού Εποπτικού Συμβουλίου Κρήτης (ΚΕΣ), τα οποία είναι ΝΠΔΔ και είναι τα αρμόδια όργανα για τον έλεγχο και έγκριση των αποφάσεων των Μονών, προχώρησε σε δημοπρασίες για την παραχώρηση δικαιώματος σύστασης επιφανείας, έναντι ανταλλάγματος, επί εκτάσεων ιδιοκτησίας της Μονής, με σκοπό τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων και τουριστικών εγκαταστάσεων, στις οποίες εκπροσωπήθηκαν και πλειοδότησαν κάποιες επενδυτικές εταιρείες. Όμως δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση και υπογραφή των συμφωνητικών, διότι προσκρούσαμε στην άρνηση των πρώην ενοικιαστών να αποδώσουν ενοικιαζόμενες εκτάσεις, ασκώντας κάθε μέσο πίεσης και εκβιασμών. 

Επειδή στην άνω ερώτηση μας προσάπτουν ότι η Μονή προτίθεται να κάνει επενδύσεις εγκαθιστώντας στις εκτάσεις αυτές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), θέλουμε να διευκρινίσομε και να τονίσομε ότι η Μονή μας δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει επενδύσεις και επιχειρήσεις, απλώς ενοικιάζουμε τις εκτάσεις της Μονής σε ιδιώτες και εταιρείες, οι οποίες θα κάνουν τις επενδύσεις αυτές, μόλις μας αποδοθούν από τους πρώην ενοικιαστές που τα κατέχουν πλέον παράνομα και υπογράφουμε τα συμφωνητικά, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν στις αναγκαίες αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με την τήρηση του πλαισίου που έχει θέσει η Πολιτεία». 

Αγωγές, εξώσεις και απειλές 

Ο Ηγούμενος παραδέχεται ότι προχώρησε για όλους τους λόγους που έχουν προαναφερθεί σε αγωγές και εξώσεις των παλαιών ενοικιαστών βοσκών, όμως εκείνοι ανταπάντησαν με ύβρεις και απειλές. Για το θέμα αναφέρει: «Σύμφωνα με το Β.Δ. 245/1962 για τη μίσθωση της μοναστηριακής περιουσίας, εφόσον οι ενοικιαστές δεν αποδώσουν το μίσθιο εντός δύο μηνών από τη λήξη του συμφωνητικού, η Μονή υποχρεούται να ασκήσει αγωγή έξωσης. Προσπαθήσαμε προφορικά, με παραινέσεις και με εξώδικα έγγραφα να τους πείσουμε να κάνουν το αυτονόητο, να αποδώσουν τα μίσθια, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αντιθέτως άνοιξαν πόλεμο κατά της Μονής και του Ηγουμένου, με ύβρεις, συκοφαντίες και απειλές. Για τον λόγο αυτό αναγκαστήκαμε το έτος 2022 να ασκήσουμε αγωγές έξωσης στις περιπτώσεις που οι μισθωτές δεν αποχωρούσαν από τις μισθωμένες εκτάσεις. 

Φαίνεται καθαρά όχι οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να καταπατήσουν τα κτήματα της Μονής με το πρόσχημα ότι δεν έχουν μέρος να βοσκήσουν τα ζώα τους και για τον λόγο αυτό έχουν προσφύγει σε πολλούς φορείς (περιφερειάρχη, Περιφερειακό Συμβούλιο, δημάρχους, κ.λπ., αλλά και σε ιεράρχες, Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας) και ζητούν κατανόηση και συμπαράσταση, συνεχίζοντας το ανίερο αυτό έργο τους. 

Μονή Οδηγητρίας

Ζημιές και χρωστούμενα ενοίκια! – Συνάντηση στη Μητρόπολη για να βρεθεί λύση! 

Στο τελευταίο κομμάτι της μακροσκελούς επιστολής, ο Παρθένιος αναφέρεται στο κομμάτι της ερώτησης Πολάκη ότι «οι κτηνοτρόφοι που νοικιάζουν τις εκτάσεις αυτές δεν έδωσαν ποτέ κανένα δικαίωμα στη Μονή να κινηθεί εναντίον τους, και ότι υπήρξαν πάντα συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στην Ιερά Μονή». 
Συγκεκριμένα, ο Παρθένιος αναφέρει επ’ αυτού: «…η αλήθεια είναι ότι αρκετοί από τους κτηνοτρόφους, πρώην ενοικιαστές έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα, μη σεβόμενοι την περιουσία της Μονής, βάζοντας τα ζώα τους μέσα σε καλλιεργημένες εκτάσεις και ελαιόδεντρα και προκαλώντας πολλές ζημιές, καταστρέφοντας αναδασωμένες εκτάσεις, μη ελέγχοντας την κίνηση των ζώων τους σε επαρχιακές οδούς με κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων. Για τον λόγο αυτό έχουμε ζητήσει πολλές φορές να τους γίνουν συστάσεις, καθώς και μηνύσεις στην Αστυνομία και στο Δασαρχείο. 

Σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί Natura 2000 βόσκουν υπεράριθμα ζώα, με αποτέλεσμα να έχουν αλλοιωθεί τα χαρακτηριστικά και η φυσιολογία της περιοχής και να έχουν προκαλέσει ερημοποίησή της. Σε περιοχές με λατρευτικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον ορισμένοι κτηνοτρόφοι έχουν κτίσει πολλά καταλύματα και αποθήκες αυθαίρετα, χωρίς καμία άδεια, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει καταγγελίες και μηνύσεις από την Αρχαιολογία και το Δασαρχείο. Επίσης μερικοί από αυτούς δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και χρωστούν ενοίκια πολλών ετών. 

Πρόσφατα, ζητήθηκε και έγινε συνάντηση δύο φορές στο γραφείο του τοπικού Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακαρίου με εκπροσώπους της επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, στους οποίους εκθέσαμε τις απόψεις μας και όλα τα παραπάνω για το θέμα αυτό.

Εξαρχής, επίσης, έχομε ενημερώσει την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, από την οποία έχουμε πλήρη συμπαράσταση, δεδομένου ότι τα περισσότερα Μοναστήρια αντιμετωπίζουν παρόμοια ή και μεγαλύτερα προβλήματα. 

Για όλα αυτά λυπούμαστε πολύ, διότι αυτοί που τόσα χρόνια εκμεταλλεύτηκαν την περιουσία της Μονής και ωφελήθηκαν πολλαπλώς, αντί να εκφράσουν την ευχαρίστηση και την ευγνωμοσύνη τους, στρέφονται κατά της Μονής και των μοναχών και ιδιαίτερα κατά του Ηγουμένου με ασέβεια και αχαριστία, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να καταπατήσουν κτήματα της Μονής, πράγμα απαράδεκτο από τους νόμους της Πολιτείας και του Θεού». 

Η ερώτηση Παύλου Πολάκη: «Αναγνωρίζετε τη Μονή ως αποκλειστική ιδιοκτήτρια 30.000 στρεμμάτων;» 

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Διαφάνειας Παύλος Πολάκης, με την υπογραφή και άλλων δεκατεσσάρων βουλευτών, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το θέμα των εκτάσεων της Ιεράς Μονής Οδηγήτριας και της έξωσης των κτηνοτρόφων. 

Η πλήρης ερώτηση του Παύλου Πολάκη αναφέρει: «Εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Φαιστού, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, 20 περίπου οικογένειες κτηνοτρόφων χειμάζουν τα αιγοπρόβατά τους σε βοσκοτοπικές εκτάσεις που νοικιάζουν εδώ και δεκαετίες, από την Ιερά Μονή Οδηγήτριας. Υπάρχουν οικογένειες που νοικιάζουν τις εκτάσεις αυτές για περισσότερα από 100 χρόνια. Τον Νοέμβριο του 2020, η Ιερά Μονή διά του Ηγουμένου της ανακοινώνει στους κτηνοτρόφους ότι δε θα προχωρήσει στην εκ νέου ενοικίαση των εκτάσεων για τη βόσκηση των αιγοπροβάτων κατά τη χειμερινή περίοδο και τους ζητά να αποχωρήσουν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια, που οι κτηνοτρόφοι νοικιάζουν τις εκτάσεις αυτές, δεν έδωσαν ποτέ κανένα δικαίωμα στη Μονή να κινηθεί εναντίον τους. Υπήρξαν πάντα συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στην Ιερά Μονή, ενώ ποτέ δε διεκδίκησαν, ούτε καταπάτησαν κάποιο μέρος των εκτάσεων αυτών.

Όταν οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν από την Ιερά Μονή να τους εξηγήσει για ποιο λόγο εκδιώκονται, η απάντηση ήταν ότι σκέφτεται να αξιοποιήσει την περιουσία της διαφορετικά, εγκαθιστώντας στις εκτάσεις αυτές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η πάγια θέση των κτηνοτρόφων ήταν και παραμένει ότι η παρουσία τους δεν επηρεάζει ένα τέτοιο επενδυτικό πλάνο. Οι κτηνοτρόφοι μπορούν να συνεχίσουν να βόσκουν τα ποίμνιά τους και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ μπορούν να υλοποιηθούν. 

Δυστυχώς, παρ’ όλες τις επαφές και τις συζητήσεις με την Ιερά Μονή, λύση δε βρέθηκε και έτσι το καλοκαίρι του 2022 η Ιερά Μονή αποφάσισε να προχωρήσει την υπόθεση δικαστικώς. Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν να συγκληθεί παρουσία τους και άμεσα το συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Μοναστηριακής Περιουσίας (ΟΔΜΠ) Νομού Ηρακλείου. Χωρίς την απόφαση του ΟΔΜΠ, ο Ηγούμενος δε θα μπορούσε να προχωρήσει δικαστικώς και θα μπορούσε να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να βρεθεί μια λύση. 

Παρόλο που ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης είδε αρχικά θετικά το αίτημα των κτηνοτρόφων, ένα μήνα μετά τους ανακοίνωσε ότι δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς είναι υποχρεωμένος να δεχτεί την απόφαση του ΟΔΜΠ να προχωρήσει η υπόθεση στα δικαστήρια, όπως και έγινε. 

Η πρώτη δικάσιμος, με την Ιερά Μονή να ζητά την έξωση των κτηνοτρόφων, ορίστηκε για τον Φεβρουάριο του 2023 στο Ειρηνοδικείο Μοιρών, πήρε αναβολή για τον Μάιο, για να εκδικαστεί τελικά στα τέλη Οκτωβρίου του 2023. Προσπαθώντας να αντιδράσουν, οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημά τους, πραγματοποιώντας μια εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Αρχιεπισκοπής στις αρχές Φεβρουαρίου του 2023, ζητώντας τη στήριξη της κοινής γνώμης στο δίκαιο αίτημά τους. 

Μια ενδεχόμενη αρνητική γι’ αυτούς απόφαση θα είναι καταδικαστική για τις ζωές αυτών και των οικογενειών τους, καθώς η μετεγκατάσταση των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων είναι αδύνατη. Άλλωστε, δεν υπάρχουν πουθενά στην Κρήτη αντίστοιχες βοσκοτοπικές εκτάσεις που να μπορούν να μεταβούν τη χειμερινή περίοδο με τα ποίμνιά τους συνεχίζοντας την παραγωγική δραστηριότητα. 

Η ζωή και η προκοπή αυτών των ανθρώπων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη δουλειά τους. Για 365 ημέρες τον χρόνο ακολουθούν τα κοπάδια τους, απουσιάζοντας από το σπίτι τους ευρισκόμενοι ως και 100 χιλιόμετρα μακριά. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάστημα αυτών των 3,5 χρόνων, από τη στιγμή δηλαδή που η Ιερά Μονή τούς ζήτησε να αποχωρήσουν μέχρι σήμερα, οι κτηνοτρόφοι καταβάλλουν με συνέπεια, και ας μην έχει συναφθεί ενοικιαστήριο, το αντίτιμο του ενοικίου για τις εκτάσεις αυτές στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με βάση τη δυνατότητα που τους παρέχει ο νόμος.

Επιπλέον, δε δηλώνουν ούτε εκατοστό στρέμματος γης από τα κτήματα της Ιεράς Μονής Οδηγήτριας, καθώς δε διαθέτουν τίτλο ενοικίασης για τις συγκεκριμένες εκτάσεις από το 2020, όταν και ο Ηγούμενος αποφάσισε να τους εκδιώξει. Χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας ή ενοικίασης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν κάνει δεκτή καμία αίτηση για χορήγηση επιδότησης. Τα τελευταία 3 χρόνια μάλιστα, τα στρέμματα που σταμάτησε να τους νοικιάζει ο Ιερά Μονή δηλώνονται από άλλους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ενοικιαστήρια, χωρίς, όμως, να βοσκούν τα πρόβατά τους στις συγκεκριμένες εκτάσεις. 

Ενδεχόμενη αρνητική απόφαση του δικαστηρίου δε θα είναι καταδικαστική για το μέλλον μόνο των συγκεκριμένων κτηνοτρόφων, αλλά ανοίγει τον δρόμο και για άλλες παρόμοιες αποφάσεις.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, 

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί: 
1. Αναγνωρίζετε την Ιερά Μονή Οδηγήτριας ως αποκλειστική ιδιοκτήτρια των κτημάτων, συνολικής έκτασης άνω των 30.000 στρεμμάτων, και αν ναι, ποιος ο λόγος εκπροσώπησης του Δημοσίου στο Συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Μοναστηριακής Περιουσίας του Νομού Ηρακλείου;
2. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης έχει συστήσει μια εφταμελή επιτροπή, προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Είστε διατεθειμένοι να συμβάλετε στην προσπάθεια της συγκεκριμένης επιτροπής, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και αν ναι, ποιες θα είναι αυτές; 
3. Γνωρίζετε ποιες ακριβώς επενδύσεις προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν στις συγκεκριμένες εκτάσεις;
4. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει χαρακτηριστεί Natura 2000, ενώ στο πρόσφατα ψηφισμένο χωροταξικό σχέδιο της Περιφέρειας Κρήτης ενδείκνυται η χρήση της συγκεκριμένης περιοχής μόνο για αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα, ποια η θέση σας σε σχέση με τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις, οι οποίες όπως διαβάζουμε θα περιλαμβάνουν και τουριστικά καταλύματα;». 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button