ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Μάξιμος Σενετάκης στο συνέδριο Innovation Crete 5.0: «Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε καινοτομία παντού» (vid)

Ηράκλειο: «Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε καινοτομία παντού», είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, στην έναρξη του διημέρου συνεδρίου Innovation Crete 5.0

Στην Ελλάδα “χρειαζόμαστε καινοτομία παντού” ανέφερε από το Ηράκλειο ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης, στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη του διημέρου συνεδρίου για την καινοτομία, Innovation Crete 5.0: “Η καινοτομία στην Κρήτη σήμερα και οι φορείς που τη στηρίζουν”.  
 
Ο κ. Σενετάκης, τόνισε ότι “η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει ισχυροποιήσει τη θέση της στην παγκόσμια νεοφυή σκηνή. Μόνο μέσα στο 2023, τουλάχιστον επτά εταιρείες του μητρώου Elevate Greece, δέχτηκαν σημαντικές επενδύσεις συνολικού ύψους 115 εκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, η Ελλάδα διαθέτει δύο “μονόκερους”, δηλαδή καινοτόμες εταιρείες με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολλαρίων, ενώ σε ανάλογη αναπτυξιακή πορεία βρίσκονται και άλλες εταιρείες, οι λεγόμενες “soonicorns”. Όλα αυτά δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και η πρόκληση για όλους μας είναι να αναπτύξουμε μεγάλες ταχύτητες μέσα στο δρόμο αυτό”.

Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στο στόχο της δημιουργίας στην Κρήτη, του πρώτου Κόμβου Καινοτομίας στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως “είναι μια ιδέα που έχει ωριμάσει και η πρόκληση που έχουμε πλέον μπροστά μας είναι να δημιουργήσουμε μια οργανωτική δομή δικτύου του συστήματος έρευνας και καινοτομίας, η οποία μέσω συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, θα δημιουργεί συνέργειες μεταξύ ακαδημαϊκής αριστείας, επιχειρηματικής και κοινωνικής καινοτομίας”. 

“Η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, οφείλει να έχει κεντρικό ρόλο στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας”

“Η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, οφείλει να έχει κεντρικό ρόλο στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας” είπε ο υφυπουργός, συμπληρώνοντας ότι σε αυτό “η Κρήτη δείχνει τον δρόμο”.

Για την αναφορά του κ. Σενετάκη στον Κόμβο Καινοτομίας, μίλησε ο ειδικός σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα Καινοτομίας, Αντώνης Παοαδεράκης, που επισήμανε ότι “θέλω να πιστεύω ότι η βούληση του κ. Σενετάκη, η αποδοχή από τη γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, αλλά και η επιμονή της Περιφέρειας Κρήτης, θα φέρουν αποτελέσματα προς όφελος όλου του οικοσυστήματος” και πως διοργανώσεις όπως το συνέδριο που ξεκίνησε σήμερα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου και ολοκληρώνεται αύριο, αποτελεί μια σημαντική διοργάνωση με επίκεντρο την Καινοτομία και την ανάπτυξή της.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του τομέα Στρατηγικής Τράπεζας και Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, Χαράλαμπος Βλατάκης, σημείωσε πως “ως Εθνική Τράπεζα πιστεύουμε στην Καινοτομία. Είναι απαραίτητο να μη μένουμε πίσω και να είμαστε συνεπείς με αυτό που συμβαίνει συνολικότερα στο χώρο του finance, που βλέπουμε να μπαίνουνε μέσα πολλές νέες εταιρείες” και πως “αποζητούμε την καινοτομία, τη θέλουμε και όχι απλά να τη στηρίζουμε σαν φορέας, αλλά και να την ενσωματώνουμε στο δικό μας τρόπο λειτουργίας. Με τον τρόπο αυτό θεωρούμε ότι θα οδηγηθούμε και στη δική μας μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, αλλά σε μεγαλύτερη ανάπτυξη για τον τόπο γενικότερα”.

Σταύρος Αρσένης: Για πέμπτη χρονιά βρισκόμαστε συντεταγμένα στην Κρήτη

Ο επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας, Σπύρος Αρσένης, τόνισε ότι “για πέμπτη χρονιά ερχόμαστε συντεταγμένα στην Κρήτη, τριάντα κεντρικοί φορείς, με στόχο να γνωρίσουμε την καινοτομία, να γνωρίσουμε τις κοινοτόμες επιχειρήσεις και τις ερευνητικές ομάδες, γιατί υπάρχει τεράστια δυναμική στην Κρήτη και ταυτόχρονα από εμάς, υπάρχει η διάθεση να στηρίξουμε αυτή τη δυναμική και να την δούμε να ανθίζει και να δημιουργεί αποτελέσματα, κάνοντας καλό, τόσο στην τοπική οικονομία, όσο και στην οικονομία της χώρας”.

Μανώλης Αλιφιεράκης: Είναι σημαντικό να αναδεικνύουμε την καινοτομία της Κρήτης

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης, τόνισε πως “είναι σημαντικό να αναδεικνύουμε την καινοτομία της Κρήτης από τη μια και από την άλλη να βλέπουμε τι παρέχουν οι φορείς που ασχολούνται με την έρευνα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, όπως και τι έχουν αυτές να παρουσιάσουν” προς μια κατεύθυνση εκσυγχρονισμού και εξέλιξης, όπως τόνισε, που θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και την οικονομία.

“Το σημαντικότερο που επιτυγχάνεται σε τέτοιες διοργανώσεις, είναι ότι αναπτύσσεται η καινοτομία και διευρύνονται οι φορείς που τη στηρίζουν” ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας, Εκπαίδευσης και Επιχειρηματικότητας, Amcham (Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο) Λίτσα Παναγιωτοπούλου, η οποία πρόσθεσε ότι “από πέρυσι έχει υπάρξει μεγάλη διαφορά και ανάπτυξη” και πως “αυτά είναι μηνύματα για όλη τη χώρα: ότι πλέον έχουμε μια μεγάλη αλλαγή και πράγματι οι start -ups μας, δημιουργούν μια καινούργια κατάσταση και είναι αυτές που θα καθορίσουν και τα επαγγέλματα του μέλλοντος”.

Σόνια Μουσαβερέ: Η καινοτομία δεν έχει σύνορα

Από την πλευρά της, η διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Bayer Ελλάς, Σόνια Μουσαβερέ, πρόσθεσε ότι “η καινοτομία δεν έχει σύνορα” και πως πρέπει να πάψει να δαιμονοποιείται η επιχειρηματικότητα.

“Δεν υπάρχει όφελος αν η έρευνα γίνεται για την έρευνα και η καινοτομία δημιουργείται απλά για τα paper. Αν δεν γίνει μία επιχειρηματική πρόταση που να ωφεληθεί ο τελικός καταναλωτής, δεν έχουμε τελικά κανένα όφελος από την καινοτομία, πέρα από την ικανοποίηση της ανάπτυξης κάτι πρωτοποριακού” κατέληξε η κ. Μουσαβερέ.

Δείτε το βίντεο: 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button