ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Λασίθι: Συμβάσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ και τελεφερίκ στο Δικταίον Άντρο

Σύμφωνα με την υπουργό, το Δικταίο Άντρο και το ίδιο το Οροπέδιο Λασιθίου ανήκουν πλέον τους προορισμούς που εξυπηρετούν τη λεγόμενη «Ασημένια Οικονομία», η οποία βασίζεται σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω

Η επίσπευση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την υλοποίηση της εγκατάστασης αναβατορίου στο Δικταίο Άντρο (με… «συνταγή» Ακρόπολης), προκειμένου να μεταφέρει άνετα, γρήγορα και με ασφάλεια ηλικιωμένους, ΑμεΑ και γενικότερα όσους έχουν μια δυσκολία κίνησης από τον οικισμό του Ψυχρού στο Δικταίο Άντρο, τέθηκε στο επίκεντρο – μεταξύ άλλων – της προγραμματισμένης διευρυμένης σύσκεψης υπό την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου, Γιώργου Αθανασάκη και των υπευθύνων της ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΟΤΑ κ.κ. Γιώργου Μαυρογιάννη και Βαγγέλη Κουτάντου, στο πλαίσιο των τριήμερων επαφών που πραγματοποιεί η υπουργός στο Ηράκλειο.

«Το αναβατόριο που θα εξυπηρετεί ΑΜΕΑ, κι όχι μόνο, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αποτελεί έργο που βρίσκεται στις προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού. Κι αυτό γιατί πέρα από την κοινωνική του σημασία-αφού θα διασφαλίζει την πρόσβαση στο Δικταίο Άντρο όχι μόνο στους συνανθρώπους μας με αναπηρία αλλά και σε όλους όσους έχουν δυσκολία ανάβασης, όπως ηλικιωμένοι, γυναίκες σε εγκυμοσύνη, ζευγάρια με καρότσια κτλ-είναι ένα έργο με μεγάλη αναπτυξιακή σημασία για το Λασίθ», σημείωσε η κ. Μενδώνη αμέσως μετά από τη σύσκεψη.

Σύμφωνα με την υπουργό, το Δικταίο Άντρο και το ίδιο το Οροπέδιο Λασιθίου ανήκουν πλέον τους προορισμούς που εξυπηρετούν τη λεγόμενη «Ασημένια Οικονομία», η οποία βασίζεται σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Επομένως για εμάς, πρόσθεσε η κ. Μενδώνη, «έχει ιδιαίτερη σημασία το έργο αυτό να υλοποιηθεί εγκαίρως μέσα στα χρονοδιαγράμματα που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης».

Δικταίον Άντρο Μενδώνη Αθανασάκης Αρναουτάκης

Προγραμματικές Συμβάσεις

Όπως γνωστοποίησε ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, ακολούθησε η υπογραφή πέντε προγραμματικών συμβάσεων, οι οποίες μεταξύ άλλων θα αποτελέσουν καταλύτη στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Ειδικότερα οι συμβάσεις θα αφορούν

  • στη διαδρομή περιήγησης προς το Δικταίο,
  • στη διαμόρφωση της πλατείας της Ευρώπης, με δημιουργία νέου χώρου στάθμευσης
  • στη λειτουργία του αναβατορίου,
  • στη βραχοστερέωση και τον φωτισμό εντός του σπηλαίου.

«Η εγκατάσταση αναβατορίου στον αρχαιολογικό χώρο του Δικταίου Άντρου αποτελεί μέρος του έργου της συνολικής παρέμβασης, με προϋπολογισμό 15,3 εκατ. ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται επιπλέον η ανάπλαση της πλατείας Ευρώπης με δημιουργία νέου χώρου στάθμευσης καθώς και η αποκατάσταση των μονοπατιών που συνδέουν την πλατεία Ευρώπης με το σπήλαιο, η βραχοστερέωση στα εξωτερικά πρανή και στο εσωτερικό του Δικταίου, εργασίες επισκευής της διαδρομής περιήγησης και δημιουργία πλατωμάτων θέασης και τέλος αντικατάσταση της ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης φωτισμού», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Οροπεδίου Λασιθίου.

Από την πλευρά του ο κ. Αθανασάκης αφού ευχαρίστησε την υπουργό για την ανταπόκριση στα αιτήματα του δήμου, δεσμεύτηκε πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να μην χαθεί ούτε μια ημέρα από το στόχο που έχει τεθεί, ώστε πολύ γρήγορα το σπήλαιο του Δικταίου να αποκτήσει το αναβατόριο. 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button