Διεθνής επικαιρότητα

«Κύμα» διαδηλώσεων και στα πανεπιστήμια στη Βρετανία για τη Γάζα

«Εξαπλώνονται» και στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου οι φοιτητικές διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα, παίρνοντας το «νήμα» από τα αμερικανικά πανεπιστήμια.  

Το νέο αυτό «κύμα» φοιτητικών αντιδράσεων και δημιουργίας καταυλισμών, που βρίσκεται σε εξέλιξη στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου πυροδοτήθηκαν μετά τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων σε πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ, όπου εκατοντάδες έχουν συλληφθεί.

Διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί ήδη την Τετάρτη (1/5) σε τουλάχιστον έξι πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων των Σέφιλντ, Μπρίστολ, Λιντς και Νιούκαστλ, ενώ και άλλα αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Οι φοιτητές και φοιτήτριες διεκδικούν να παύσουν να χρηματοδοτούν και χρηματοδοτούνται από εταιρείες που προμηθεύουν με όπλα το Ισραήλ αλλά και να συνεργάζονται με ισραηλινά πανεπιστήμια, σύμφωνα με τον Guardian.

Ενώ το επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους μήνες ήταν σε μαζικές πορείες στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις, φοιτητές κατέλαβαν πανεπιστημιακά κτήρια και πραγματοποίησαν διαδηλώσεις, οι οποίες ήταν σε μικρότερη κλίμακα και προσέλκυσαν λιγότερη προσοχή.

Μαζικές αποχωρήσεις από διαλέξεις και κατασκηνώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις

Στο Σέφιλντ, μια συλλογικότητα που ονομάζεται «Sheffield Campus Coalition for Palestine», ένας συνασπισμός «προσωπικού, φοιτητών και αποφοίτων» από τα πανεπιστήμια του Sheffield και του Sheffield Hallam, δημιούργησε έναν καταυλισμό σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας υπήρξε μαζική αποχώρηση από τις διαλέξεις, ακολουθούμενη από μια διαδήλωση, και σύμφωνα με τη συλλογικότητα αυτή πολλοί φοιτητές ήταν έτοιμοι να κατασκηνώσουν «επ’ αόριστον» σε σκηνές έξω από τη φοιτητική ένωση.

Αυτό ακολούθησε μια κατασκήνωση στο Πανεπιστήμιο του Warwick, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.

Στο Νιούκασλ, μια οργάνωση που ονομάζεται «Newcastle Apartheid off Campus» ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 40 φοιτητές έστησαν καταυλισμό. Οι φοιτητές αντέδρασαν όταν το πανεπιστήμιο υπέγραψε συνεργασία με την Leonardo SpA, μια εταιρεία άμυνας και ασφάλειας που φέρεται να είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του συστήματος λέιζερ για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στη Γάζα.

Το Πανεπιστήμιο του Γιορκ, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε σε ανακοίνωσή του ότι «δεν έχει πλέον επενδύσεις σε εταιρείες που κατασκευάζουν ή πωλούν όπλα και προϊόντα ή υπηρεσίες που σχετίζονται με την άμυνα του Ισραήλ». Αυτό ακολούθησε παρατεταμένες πιέσεις και διαμαρτυρίες φοιτητών και προσωπικού από την αρχή του πολέμου στη Γάζα.

Στο Λιντς, σε συνδυασμό με τις απεργιακές κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά, οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν και για την Παλαιστίνη και στο Μπρίστολ, φοιτητές πανεπιστημίου δημιούργησαν έναν καταυλισμό στο Royal Fort Gardens απέναντι από τη Γερουσία.

Αυτό το τελευταίο κύμα δράσης βασίζεται σε προηγούμενες διαμαρτυρίες, οι οποίες περιελάμβαναν καταλήψεις πανεπιστημιακών κτιρίων στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στο Goldsmiths και στο UCL.

Στο Μάντσεστερ, διαδηλωτές είπαν ότι 50 φοιτητές έστησαν καταυλισμό, απαιτώντας από το πανεπιστήμιο να τερματίσει τη συνεργασία του με την BAE Systems και άλλες εταιρείες όπλων, να διακόψει τους δεσμούς του με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και να σταματήσει κάθε σχετική «έρευνα».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button