Β/Α ΑιγαίοΝότιο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Κρίση εμπιστοσύνης στις Δυτικές δημοκρατίες δείχνει έρευνα της Ipsos

Έντονος είναι ο προβληματισμός των πολιτών στις Δυτικές χώρες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δημοκρατία. Είναι κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε μια έρευνα της Ipsos που κάνει λόγο για αυξανόμενη δυσαρέσκεια, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico,η πλειοψηφία των ψηφοφόρων σε επτά δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, πιστεύει ότι η δημοκρατία τους είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πριν από πέντε χρόνια.

Σχεδόν επτά στους 10 Αμερικανούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η κατάσταση της δημοκρατίας έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, ενώ το 73 τοις εκατό των δημοσκοπήσεων συμμερίζονται την ίδια γνώμη στη Γαλλία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότεροι από έξι στους 10 ερωτηθέντες είπαν ότι η δημοκρατία λειτουργούσε λιγότερο καλά από ό,τι πριν από πέντε χρόνια.

Σε όλες εκτός από μία χώρα περίπου οι μισοί ψηφοφόροι ανέφεραν ότι ήταν «δυσαρεστημένοι» με τον τρόπο που λειτουργούσε η δημοκρατία, ενώ οι πλειοψηφίες συμφώνησαν με τη δήλωση ότι το σύστημα είναι «στημένο» υπέρ των πλουσίων και των ισχυρών, και ότι χρειαζόταν «ριζική αλλαγή». Μόνο στη Σουηδία η σαφής πλειοψηφία, το 58 τοις εκατό, δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος διακυβέρνησης.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε 21-30 Σεπτεμβρίου μέσω διαδικτυακού πάνελ. Οι ερωτηθέντες ηλικίας 16 ετών και άνω ερωτήθηκαν στην Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες ερωτήθηκαν ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button