ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Κρήτη: «Από Μάρτη καλοκαίρι» – Ξεπέρασε τους 30 βαθμούς η θερμοκρασία κατά τόπους (vid)

ακρόαση άρθρου

Κρήτη: «Από Μάρτη καλοκαίρι» – Ξεπέρασε τους 30 βαθμούς η θερμοκρασία κατά τόπους (vid)

Το πέρασμα θερμών αερίων μαζών που κινούνται από τα νοτιοανατολικά προς την Κρήτη έκαναν τις καιρικές συνθήκες να θυμίζουν καλοκαίρι

Καλοκαίρι θύμιζε σήμερα ο καιρός στην Κρήτη με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα σε ολόκληρο το νησί, ξεπερνώντας κατά τόπους ακόμη και τους 30 βαθμούς Κελσίου. Το σκηνικό αναμένεται να διατηρηθεί και αύριο και μάλιστα με υψηλότερα ποσοστά συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα, ενώ και ο Απρίλιος προβλέπεται να κάνει ποδαρικό με ανάλογες καιρικές συνθήκες.

Η σοφή ρήση «Από Μάρτη καλοκαίρι» επιβεβαιώθηκε απόλυτα με τις τιμές της θερμοκρασίας να παραπέμπουν σε μήνα Ιούνιο. Στις δώδεκα και μισή σήμερα το μεσημέρι ο υδράργυρος είχε ήδη «χτυπήσει» κόκκινο. Στις Βουκολιές και το Κολυμπάρι το θερμόμετρο έδειχνε 31 βαθμούς, στην πόλη των Χανίων, στον Αλικιανό, τα Φαλάσαρνα και τη Σούδα 30 βαθμούς Κελσίου, 29 στο Σταλό, το Ηράκλειο και τη Νεάπολη Λασιθίου. Σε Ρέθυμνο, Μάλια και Άδελε η θερμοκρασία έφτασε στους 27 βαθμούς ενώ στους 26 ήταν η μέγιστη για Σίσι, Φινοκαλιά και Γόρτυνα.

Chania_kairos

Στα νότια και δυτικά των Χανίων αλλά και ανατολικά του Ρεθύμνου παράλληλα με τις υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν και ενισχυμένοι νοτιάδες που έφταναν τα 6 μποφόρ με ριπές έως 7 Μποφόρ το μεσημέρι. Σήμερα σύμφωνα με τον κ. Μανόλη Λέκκα «θα υπάρχει πρόσκαιρα κάποια αυξημένη νέφωση η οποία όμως θα είναι παροδική, οι άνεμοι θα στραφούν από δυτικές διευθύνσεις, σταδιακά η ένταση τους θα φτάσει στα 4 -5 Μποφόρ και μέχρι και τα 6 στα πελάγη. Ανατολικά βέβαια μέχρι και τις πρωινές ώρες θα διατηρηθούν λίγο οι νοτιάδες οι οποίοι σταδιακά θα αντικατασταθούν από δυτικούς και θα επικρατήσουν αργότερα στα ανατολικά».

Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα προβλέπεται να κυμανθεί για δεύτερη μέρα η θερμοκρασία που θα ξεπεράσει τους 23 βαθμούς Κελσίου όμως δεν αναμένεται να καταγράψει τόσο ανοδικές τιμές. Ιδανικό πάντως για ντόπιους και επισκέπτες θα είναι το σκηνικό του καιρού το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου. «Γενικά η εικόνα του καιρού θα είναι πάρα πολύ καλή και πρόσκαιρα με κάποιες νεφώσεις πολύ περιορισμένες. Το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα διατηρήσουν ήπιες εντάσεις, θα κυμαίνονται στα 2-3 Μποφόρ κυρίως από βόρειες διευθύνσεις ενώ την Κυριακή  θα έχουμε μια νότια τάση χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες εντάσεις», εξήγησε ο κ. Λέκκας.

Kairos_Chania

Υψηλές ήταν σήμερα οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, φαινόμενο που αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Μανόλη Λέκκα «για την κατώτερη ατμόσφαιρα δεν θα λέγαμε ότι είμαστε σε επικίνδυνα όρια .Την Πέμπτη θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τα συστήματα με σκόνη την ατμόσφαιρα και στη συνέχεια τα όρια θα επανέλθουν στα κανονικά».

Το πέρασμα θερμών αερίων μαζών που κινούνται από τα νοτιοανατολικά προς την Κρήτη έκαναν τις καιρικές συνθήκες να θυμίζουν καλοκαίρι. Οι επόμενες ημέρες προβλέπονται επίσης καλοκαιρινές ενώ μετά από μια ηπιότερη τάση μέσα στο Σαββατοκύριακο, προβλέπεται ανάκαμψη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και όπως όλα δείχνουν ο Απρίλιος θα κάνει ποδαρικό με ηλιοφάνεια και ζέστη.  

Δείτε το βίντεο:

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button