ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Κλιμάκιο της ΕΥΠ στις έρευνες για την εξιχνίαση της δολιοφθοράς στο έργο του ΑΔΜΗΕ – Σαρώνουν τις κάμερες (vid)

Ήδη η αστυνομία και η ΕΥΠ σαρώνουν τις κινήσεις στον ΒΟΑΚ και κάνουν “φύλλο και φτερό” το βιντεοληπτικό υλικό

Η ΕΥΠ ενημερώνεται και αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την δολιοφθορά στο έργο του ΑΔΜΗΕ στην Κρήτη καθώς διαπιστώθηκε σοβαρή δολιοφθορά στον μηχανολογικό εξοπλισμό με σκοπό να σταματήσουν οι εργασίες.  

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλιμάκιο της ΕΥΠ στην Κρήτη έχει ήδη εμπλακεί στις έρευνες για τον εσντοπισμό των δραστών καθώς η δολιοφθορά συνέβη σε ένα έργο μεγάλου εθνικού ενδιαφέροντος όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης Αττικής. Ταυτόχρονα αναζητείται υλικό από τις κάμερες στον ΒΟΑΚ προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι κινήσεις και να βρεθούν οι δράστες. 

 Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλο «πονοκέφαλο» στον ΑΔΜΗΕ που ως φαίνεται θέλει να διαπιστωθεί ποιος και γιατί προκάλεσε αυτό το πρόβλημα στο έργο που υλοποιεί η θυγατρική του “Αριάδνη Interconnection”. Η δολιοφθορά σημειώθηκε σε μηχανολογικό εξοπλισμό εγκατάστασης του υπογείου τμήματος του καλωδίου, βόρεια του ΒΟΑΚ. Δεν πρόκειται για ένα από τα συνήθη συμβάντα με στόχο την κλοπή υλικών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μοναδικός στόχος των δραστών ήταν η διακοπή των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση. 

Για το περιστατικό έχει ήδη κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά από τον εργολάβο στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διαχειριστής συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών. Η Αστυνομία ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στη φύλαξη του συγκεκριμένου σημείου του έργου, όπου βρίσκονται το όχημα και ο εξοπλισμός. Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται παράλληλα σε συντονισμό με την Περιφέρεια Κρήτης και τις δημοτικές Αρχές για την αντιμετώπιση της κατάστασης. 
Στην παρούσα φάση, εξετάζεται το μέγεθος της καθυστέρησης που θα επιφέρει στην ολοκλήρωση του έργου το εν λόγω συμβάν, που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μιας κρίσιμης υποδομής για την Κρήτη, αλλά και – ακόμα χειρότερα – την υγεία και ασφάλεια εργαζομένων στο project, εγείροντας παράλληλα και κίνδυνο καταστροφής του εξοπλισμού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, το οποίο, σε συνδυασμό με την πρώτη διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης (που λειτουργεί αδιάλειπτα από το καλοκαίρι του 2021), θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια εφοδιασμού του νησιού, χωρίς τη χρήση ρυπογόνων συμβατικών μονάδων. 
Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, με άμεσα οφέλη (μείωση χρεώσεων ΥΚΩ) για όλους τους καταναλωτές, που θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση το 2030. Τονίζεται ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αναμένεται να ολοκληρωθεί κατασκευαστικά στο τέλος του έτους και να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2025. 

«Καταδικάζουμε το περιστατικό»
Ο Δήμος Μαλεβιζίου με ανακοίνωσή του καταδικάζει απερίφραστα την δολιοφθορά που σημειώθηκε σε μηχανολογικό εξοπλισμό εγκατάστασης του υπογείου τμήματος του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Από την πρώτη στιγμή εκτέλεσης του μεγάλου έργου που εκτελείται στην περιοχής μας, ο Δήμος Μαλεβιζίου και η τοπική μας κοινωνία έχουν σταθεί αρωγοί στην υλοποίηση του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού έργου για την Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα.
Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ομαλή εκτέλεση του έργου με όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και πάντα με γνώμονα τις ανάγκες τους.
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button