ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Κακοκαιρία: Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες των δήμων και στα Χανιά λόγω ψυχρής εισβολής

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι υπηρεσίες των δήμων και στα Χανιά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν έκτακτες καταστάσεις εξ αιτίας της ψυχρής εισβολής.

Συστάσεις στους πολίτες δίνει με ανακοίνωση του το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας καλώντας τους κατ’ αρχήν να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες. Ήδη από σήμερα  η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης έχει ανακοινώσει ότι για την κίνηση στις επαρχιακές οδούς Φουρνέ – Ομαλού, Μεσκλών – Θερίσου και Βρυσσών – Χώρας Σφακίων στο τμήμα από Κράπη μέχρι Ίμπρο, είναι απαραίτητες αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η επέλαση της κακοκαιρίας «Αυγή» επηρεάζει και τη λειτουργία των σχολείων στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα σχολεία σε χωριά των Σφακίων ενώ και σήμερα με τηλεκπαίδευση έγιναν τα μαθήματα στα Δημοτικά Σχολεία Βουβά και Ασκύφου καθώς επίσης στο Γυμνάσιο και Λύκειο Σφακίων.

Υπό το φόβο αποκλεισμού οικισμών και χωριών σε ορεινές ζώνες αλλά και στα ημιορεινά, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κάλεσε από σήμερα όσους κατοίκους των περιοχών αυτών χρήζουν ιατρικής ή νοσοκομειακής περίθαλψης ή έχουν προγραμματισμένες επεμβάσεις ή κάνουν αιμοκάθαρση, εάν έχουν τη δυνατότητα, για το τριήμερο 30 Ιανουαρίου έως και 2 Φεβρουαρίου, να μετακινηθούν σε κατοικίες κοντά στην πόλη των Χανίων, σε χαμηλό υψόμετρο. Όσοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, καλούνται να ενημερώσουν τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και τους οικείους δήμους προκειμένου να τους διευκολύνουν.

Ο δήμος Χανίων ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει εκτάκτως ανοιχτό όλο το εικοσιτετράωρο έως και μεθαύριο Τετάρτη το Νυχτερινό Καταφύγιο Αστέγων. Μέτρα αυτοπροστασίας καλούνται να λάβουν οι δημότες σε Σφακιά, Αποκόρωνα, Κίσσαμο, Πλατανιά – στην ορεινή ζώνη- αλλά και στο δήμο Καντάνου Σελίνου. Ο Δήμος Κισσάμου παρακαλεί τους δημότες του να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν την περιοχή και να αποφεύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων. «Αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν, να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων, ενώ αν πρόκειται να μετακινηθούν πεζοί, να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω πιθανής ολισθηρότητας» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο δήμος Αποκορώνου αντίστοιχα καλεί τους δημότες να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, να έχουν στη διάθεσή τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα, να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων. Καλεί επίσης τους πολίτες να επιδείξουν μέγιστη προσοχή στις ιρλανδικές διαβάσεις, δηλαδή στα σημεία όπου ο δρόμος διασταυρώνεται με χειμάρρους και δεν υπάρχει γέφυρα.

Ιδιαίτερες συστάσεις δίνονται στους κτηνοτρόφους να διαφυλάξουν το ζωικό κεφάλαιό τους, μετακινώντας το στα πεδινά και εξασφαλίζοντας την αναγκαία ποσότητα τροφής.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button