ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ιεράπετρα: Χωρίς πολυδύναμο ιατρείο, χωρίς φαρμακείο και χωρίς αστυνόμευση ο Μακρύς Γιαλός

 “Ζητάμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην επιτρέψουν για ακόμα μία φορά την αποψίλωση, την υποβάθμιση και την απαξίωση του τόπου μας”

Οι υποσχέσεις για πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο στη Δημοτική ενότητα Μακρύ Γιαλού που συγκεντρώνει το καλοκαίρι 15.000 κατοίκους, ντόπιους και ξένους, έμειναν μόνο υποσχέσεις.

Τις δε Κυριακές όλη η περιοχή μένει χωρίς Φαρμακείο καθώς τα τρία που υπάρχουν, έχουν μονοεδρική άδεια στους Πεύκους, στον Άγιο Στέφανο και στο Σταυροχώρι και συνεπώς δεν έχουν δικαίωμα να εφημερεύουν τις Κυριακές, ασχέτως ότι βρίσκονται στην παραλιακή τουριστική ζώνη με τα μεγάλα και τα μικρά ξενοδοχεία, τις ταβέρνες και τα εμπορικά καταστήματα, όπου το καλοκαίρι κυρίως υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη κίνηση.

ιεραπετρα

 Και δε φτάνουν όλα αυτά, καθώς τώρα ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Εμπόρων ενημερώθηκε ότι, επίκειται και η πλήρης αποδυνάμωση του Αστυνομικού Σταθμού Μακρύ Γιαλού, που ενώ έχει οργανική δύναμη 10 ατόμων και διεκδικεί να αναβαθμιστεί σε Αστυνομικό Τμήμα, μένει μόνο με τρεις Αστυνομικούς υπαλλήλους, που αδυνατούν να αστυνομεύουν μια τόσο μεγάλη περιοχή με τόσους χιλιάδες κατοίκους, που έχει τα τελευταία 30 χρόνια κερδίσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της τουριστικής «πίτας» του Ν Λασιθίου.   

ιεραπετρα

«Με μεγάλη μας έκπληξη και ανησυχία πληροφορηθήκαμε την επικείμενη υποστελέχωση του αστυνομικού Σταθμού Μακρύ Γιαλού Ιεράπετρας. Κάποιοι Αστυνομικοί μετακινήθηκαν στο Αεροδρόμιο Σητείας, κάποιοι συνταξιοδοτήθηκαν και κάποιοι μετατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει μόνο τρεις αστυνομικοί που δεν μπορούν να αναλάβουν μόνοι τους την αστυνόμευση μιας τόσο μεγάλης περιοχής. Θεωρούμε ότι εάν γίνει πράξη η διαφαινόμενη κίνηση πώς πρόκειται σαφώς για μία υποβάθμιση και οπισθοδρόμηση ολόκληρης της περιοχής. Πρόκειται για μία περιοχή η οποία είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενη και τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί πάνω από 15.000 ανθρώπους καθημερινά, μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων. Η παρουσία επαρκούς αστυνομικής δύναμης είναι απαραίτητη για την αστυνόμευση της περιοχής και την αντιμετώπιση περιστατικών που άπτονται της αρμοδιότητας της. Είναι επίσης απαραίτητη ώστε οι επισκέπτες αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι να νιώθουν την ασφάλεια με την παρουσία της. Είναι αδύνατο με μόλις τρεις ή τέσσερις αστυνομικούς να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να γίνουν όλα τα παραπάνω .Είναι κρίμα μετά από τόσες προσπάθειες όλων ( τοπικής κοινωνίας, τοπικής αυτοδιοίκησης και αστυνομικής διεύθυνσης), ώστε να αποκτήσει έναν σύγχρονο και αξιοπρεπή χώρο στέγασης η αστυνομία στην περιοχή μας να υπάρχει αυτή η απαξίωση. Θεωρούμε ότι μία περιοχή με μεγάλη ανάπτυξη όπως η δική μας θα πρέπει να έχει την προσοχή που τις αξίζει και που χρειάζεται. Θα έπρεπε και λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης από τα αστυνομικά τμήματα Ιεράπετρας κ Σητείας να αναβαθμιστεί από Αστυνομικό Σταθμό σε Αστυνομικό Τμήμα, αυτή ήταν τουλάχιστον η σκέψη μας ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών και Εμπόρων Μακρύ Γιαλού κ Μανόλης Καπετανάκης, ο οποίος ζητά στήριξη, διεκδίκηση και συμπόρευση από όλους.

8
Μανόλης Καπετανακης

 «Ζητάμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην επιτρέψουν για ακόμα μία φορά την αποψίλωση, την υποβάθμιση και την απαξίωση του τόπου μας. Θα πρέπει λοιπόν να στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό ο αστυνομικός σταθμός ώστε να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο του. Πρέπει οι Δημοτικές Αρχές Ιεράπετρας και Σητείας, οι δύο Βουλευτές του νομού, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Πλακιωτάκης και η κα. Σπυριδάκη, να συνταχθούν όλοι μαζί για να διεκδικήσουν μαζί με όλους εμάς, όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής το δικαίωμα να ζούμε και να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σε ένα ασφαλές περιβάλλον», καταλήγει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών και Εμπόρων κ Μανόλης Καπετανάκης, διεκδικώντας το αυτονόητο με τη στήριξη των Τοπικών Κοινοτήτων:

Αγίου Στεφάνου,

Σταυροχωρίου,

Ορεινού,

Σχινοκαψάλων,

Πεύκων, 

Περβολακίων.

Των Πολιτιστικών Συλλόγων: Αγίου Στεφάνου , Πεύκων , Σταυροχωρίου – Κουτσουρά, Ορεινού, καθώς και της Ομάδας Επανίδρυσης Μακρύ Γιαλού. 

Στον αέρα και η ίδρυση του πολυδύναμου ιατρείου

Η ανέγερση και η λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου (Π.Π.Ι.) Μακρύ Γιαλού αποτελεί ένα έργο ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινότητα και την παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. Αποτελεί μια βασική υποδομή που θα εξυπηρετήσει όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τους κατοίκους των γύρω τοπικών κοινοτήτων με συνολικό πληθυσμό 5.000 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι το καλοκαίρι με τους επισκέπτες φτάνουν τις 15.0000. Μέσω της παροχής υπηρεσιών υγείας, θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα δοθεί η δυνατότητα για άμεση πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα. Σε μία χρονική συγκυρία όπου το ΕΣΥ έχει οδηγηθεί σε πλήρη υποβάθμιση με τις κυβερνητικές πολιτικές επιλογές της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, και τα 4 Νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου να χαρακτηρίζονται από τεράστιες ελλείψεις υγειονομικού, διοικητικού, αλλά και ιατρικού προσωπικού, η ανέγερση του Π.Π.Ι. αποτελεί έργο επιτακτικής φύσης.

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το κακό οδικό δίκτυο του Νομού όπου η χιλιομετρική απόσταση από και προς τα πλησιέστερα Νοσοκομεία του Νομού είναι:

Μακρύς Γιαλός – Γενικό Νοσοκομείο Κ.Υ. Σητείας – Μακρύς Γιαλός: 80 χλμ. και Μακρύς Γιαλός – Γενικό Νοσοκομείο Κ.Υ. Ιεράπετρας – Μακρύς Γιαλός: 70 χλμ.

Για τις προθέσεις της Κυβέρνησης να κάνει πράξη τις υποσχέσεις της κατέθεσε σχετική ερώτηση η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ Κατερίνα Σπυριδάκη προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με την ανέγερση και τη λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μακρύ Γιαλού που φαίνεται να

Από το 2014 διαθέτει Οικοδομική Άδεια, η οποία με δύο διαδοχικές παρατάσεις, είχε καταληκτική ημερομηνία 31/12/2022 όπου και πήρε εκ νέου παράταση μέχρι τέλος του 2024, καθώς δεν είχαν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής του.

Το 2018 με τη Σύμφωνη Γνώμη της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ (αρ. απόφασης 147/06.03.2018) εγκρίνεται η υλοποίηση του έργου «Νέο Ισόγειο Κτίριο Πολυδύναμου Περιφερειακούς Ιατρείου Μακρύ Γιαλού» και σύμφωνα με την οποία «η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από το ΕΠ Κρήτη 2014-2020.

Το έργο θα ενταχθεί στη Δράση 9.a. 7: Υποδομές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Υγείας».

Το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 850.000 €, αλλά βάσει νεώτερης εκτίμησης, μαζί με τον εξοπλισμό, τον ανεβάζει στα 1.005.000 €.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button