ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ιδιωτικό νερό… από το παράθυρο

Η δημιουργία ιδιωτικού οργανισμού για τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία εκτιμάται από την αντιπολίτευση ότι αποτελεί μια “κερκόπορτα” διά της οποίας θα βάλει ένα σημαντικό “λιθαράκι” στη συνεχιζόμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης (και) του νερού η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει… τα πάντα συνεχίζεται (φυσικό, αφού αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ύπαρξης αυτής της κυβέρνησης) και το επόμενο “επεισόδιο” έχει να κάνει με την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ένα από τα ελάχιστα πράματα (βασικά, μόνο τον… αέρα μπορώ να σκεφτώ ακόμη) που έχουν μείνει δημόσια με την κυβέρνηση ετούτη, αλλά… όχι για πολύ!

“Κερκόπορτα”

Η δημιουργία ιδιωτικού οργανισμού για τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία εκτιμάται απ’ όλη την αντιπολίτευση (τέλος πάντων τη… μη ακροδεξιά αντιπολίτευση) ότι αποτελεί μια “κερκόπορτα” διά της οποίας θα βάλει ένα σημαντικό “λιθαράκι” στη συνεχιζόμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης (και) του νερού η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την ίδια ακριβώς εκτίμηση έκαναν όλα τα κόμματα αριστερά της Ν.Δ., σχετικά με τις διατάξεις που προωθούνται με το νομοσχέδιο που ήρθε από τον υπουργό Περιβάλλοντος Θόδωρο Σκυλακάκη στη Βουλή και ψηφίστηκε χθες. 

Ενδεικτικό είναι πως χθες κατατέθηκε ένσταση αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του νομοσχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη Νέα Αριστερά, η οποία και απορρίφθηκε, με την κυβέρνηση να επικαλείται την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της.

Όπως επισημάνθηκε από την αντιπολίτευση, οι ρυθμίσεις αυτές θα αποτελέσουν πιθανότατα “οδηγό” για την ιδιωτικοποίηση των υδάτων σε πανελλαδικό επίπεδο. Ενώ παράλληλα ενισχύουν τη δράση ιδιωτικών συμφερόντων στη Θεσσαλία, μια περιοχή που δεν έχει “αναρρώσει” από τις καταστροφές της κακοκαιρίας “Daniel”. 

Το νερό ως μπίζνα

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μίλτος Ζαμπάρας τόνισε πως «δημιουργείται μια Ανώνυμη Εταιρεία, μια Α.Ε. που θα λειτουργεί πλήρως με ιδιωτικά κριτήρια και θα διαχειρίζεται τα ύδατα της Θεσσαλίας και τα αντιπλημμυρικά έργα, όπου έχετε πολύ συγκεκριμένες ευθύνες, ως κυβέρνηση, γιατί τα τελευταία χρόνια δεν κάνατε τίποτα ούτε για τη θωράκιση της Θεσσαλίας – με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα – ούτε σε σχέση με τα σχέδια διαχείρισης πλημμύρας, ούτε σε σχέση με τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής.

Εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, ο Μανόλης Χριστοδουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση «να μη χρησιμοποιείτε την κλιματική αλλαγή είτε ως “καραμέλα”, πόσω μάλλον ως άλλοθι, για να αποκρύψετε τις πραγματικές τους προθέσεις, οι οποίες αποσαφηνίζονται πλήρως με το παρόν νομοσχέδιο: δηλαδή αποδυνάμωση του ρόλου του Δημοσίου σε κρίσιμα ζητήματα ελέγχου και χάραξης πολιτικής, ειδικά με προεξέχον το ζήτημα του ανοίγματος της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας».

Η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ σημείωσε πως το νομοσχέδιο «ιδιωτικοποιεί με μεγαλύτερες ταχύτητες το νερό, γιατί η ιδιωτικοποίηση, η μερική ιδιωτικοποίηση, έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια με τη συμβολή όλων των κυβερνήσεων». Επισήμανε πως «η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΘ έγιναν ανώνυμες εταιρείες και μπήκαν στο Χρηματιστήριο το 2000. Έτσι μετατρέπεται το νερό σε εμπόρευμα, αν και πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό, αφού ο άνθρωπος δεν μπορεί να το στερηθεί».

Επίσης, η Θεοπίστη Πέρκα, εκπροσωπώντας τη Νέα Αριστερά, ανέφερε πως «αυτό που επιφύλαξε η κυβέρνηση στην πολύπαθη Θεσσαλία ήταν η ίδρυση ενός ιδιωτικού οργανισμού, με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας για αρχή, γιατί απ’ ό,τι φαίνεται μπορεί να αποτελέσει τον πιλότο για να εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας».

Άλλα αντ’ άλλων η απάντηση

Πάντως, ο Σκυλακάκης δεν έκρυψε ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού και η μετατροπή του σε εμπόρευμα, με το οποίο θα κερδοσκοπούν οι επιτήδειοι, είναι απολύτως μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης. Απλώς υποστήριξε ότι αυτό δεν ισχύει σε αυτήν την περίσταση, αφού εξήγησε ότι «κανένας… CEO δε θα αναλάμβανε τη διαχείριση του νερού της Θεσσαλίας, γιατί δε συνιστά ένα πεδίο κερδοφορίας, οπότε πρέπει να δραστηριοποιηθεί το κράτος». Αλλά στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως «αυτό το λέει κάποιος που έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της αγοράς, όταν είναι κατάλληλες οι συνθήκες και η περιοχή» και… επιβεβαίωσε ότι… τα καλύτερα έπονται!

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button