ΚρήτηΤοπικές Είδησης

“Θα μπει τάξη στον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα ωφεληθούν και οι αγρότες” – Τι αποκαλύπτει ο Κρητικός αντιπρόεδρος στο neakriti.gr

Πληρωμές που αφορούν στα οικολογικά σχήματα, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τη βασική ενίσχυση, και οι οποίες ήδη ολοκληρώθηκαν, ενώ οι πληρωμές έπεται να έχουν συνέχεια…

«Θέλουμε να στεκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς. Να ακούμε και να επιλύουμε τα προβλήματά τους. Να υπάρχει συνεχής ροή χρημάτων και φυσικά να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την ομαλή λειτουργία του Οργανισμού». Αυτούς τους στόχους έχει θέσει, μεταξύ άλλων, η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και σε αυτούς προσανατολίζεται, κάνοντας παράλληλα πράξη τις εξαγγελίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού κ. Λευτέρης Ζερβός. 
Η νέα διοίκηση έχει ήδη βάλει τάξη στη λειτουργία του Οργανισμού, προσπαθώντας παράλληλα να έρθει κοντά στους παραγωγούς τόσο της Κρήτης όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Να ακούσει και να αντιμετωπίσει τόσο τα προβλήματά όσο και τις ανησυχίες τους. Έτσι ένα σοβαρό ζήτημα, αυτό των επιδοτήσεων, που τόσο πολύ περίμεναν ενόψει και του Πάσχα να πάρουν στα χέρια τους “ζεστό” χρήμα, έδωσε μεγάλη χαρά στους παραγωγούς της Κρήτης και του τόπου γενικότερα, που είδαν τις συνολικές πληρωμές φέτος να προσεγγίζουν τα 785 εκατομμύρια ευρώ! Πληρωμές που αφορούν στα οικολογικά σχήματα, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τη βασική ενίσχυση, και οι οποίες ήδη ολοκληρώθηκαν, ενώ οι πληρωμές έπεται να έχουν συνέχεια… 

«Ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία! Οι αρχικές εξαγγελίες έκαναν λόγο για 700 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς όμως καταφέραμε οι συνολικές πληρωμές στους παραγωγούς να προσεγγίζουν τα 785 εκατομμύρια ευρώ! Ουσιαστικά διαψεύσαμε έμπρακτα όλους εκείνους που θεωρούσαν ότι οι πληρωμές θα γίνουν με προβλήματα, θέλοντας να δημιουργήσουν ένα κλίμα ανησυχίας», είπε ο κ. Ζερβός, ενώ επεσήμανε ότι ταυτόχρονα συνεχίζονται οι έλεγχοι και η εκκαθάριση των δεσμευμένων ΑΦΜ, όπως και οι διαδικασίες για τις οφειλές από το 2014. 

Εκκαθάριση ΑΦΜ 

«Για να φτάσουμε στο σημείο των πληρωμών, προχωρήσαμε στην εκκαθάριση των δεσμευμένων ΑΦΜ. Ο λόγος για 16.500 ΑΦΜ, από τα οποία τα 10.000 αφορούν στην Κρήτη. Έχουμε ήδη επεξεργαστεί 6.850, για τα οποία η πληρωμή έγινε κανονικά και η διαδικασία συνεχίζεται», πρόσθεσε ο κ. Ζερβός. 

«Όπως έχει πει και ο υπουργός, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να καταβάλλουμε το συντομότερο δυνατόν τις οφειλές που αφορούν στα παλιά έτη για τους παραγωγούς εκείνους που τα ΑΦΜ τους είχαν δεσμευτεί. Περιμένουμε μετά τις γιορτές τον τελικό έλεγχο, ο οποίος θα διαρκέσει το πολύ δύο μέρες, προκειμένου να δοθεί εντολή στον τεχνικό σύμβουλο να επεξεργαστεί τα στοιχεία και στη συνέχεια να σταλούν στην τράπεζα για πληρωμή.

Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τα υπόλοιπα έτη και κάθε χρόνος θα πληρώνεται ξεχωριστά. Οι πληρωμές όμως δε σταματούν εδώ. Θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Θέλουμε να υπάρχει μια συνεχόμενη ροή χρημάτων. Έχουμε δώσει τη δυνατότητα από χθες (σ.σ. προχθές) να ανοίξει η εφαρμογή για την καταχώριση νέων στοιχείων, ώστε να προχωρήσουν ενδεχομένως και εντός του επόμενου μήνα οι συμπληρωματικές πληρωμές και το ίδιο θα γίνει όπου απαιτείται», είπε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, περιγράφοντας τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από τον Οργανισμό ώστε όλα να κυλούν ομαλά. 

Υποστελέχωση ΟΠΕΚΕΠΕ 

Παλιότερα, είχε σημειωθεί μια τάση αφαίμαξης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με αρκετά άτομα από το προσωπικό να έχουν εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσουν. Αυτή τη στιγμή όμως ο Οργανισμός έχει αλλάξει εικόνα, με τον κ. Ζερβό να επισημαίνει πως «στόχος είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ να επιστρέψει σε μια κανονικότητα και να αποκτήσει ξανά τη χαμένη του αξιοπιστία». 

Για να υπάρχουν όμως έγκυρες και έγκαιρες πληρωμές, καταλυτικό παράγοντα, όπως σημείωσε ο κ. Ζερβός, αποτελούν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, «οι οποίοι με αυταπάρνηση δούλεψαν διότι πίστεψαν σε όλα αυτά που τους είχαμε πει το προηγούμενο διάστημα», με τον ίδιο να υπογραμμίζει πως «οι εργαζόμενοι αποτελούν κινητήριο δύναμη σε όλη μας αυτή την προσπάθεια, καθώς είναι έμπειροι, αγαπούν τον Οργανισμό και επιθυμούμε τη δική τους συμβολή σε όλον αυτόν τον αγώνα. Έτσι έχουμε πλέον από τη μια ικανοποιημένους αγρότες, που είδαν να γίνεται στους λογαριασμούς τους μια αξιοπρεπή πληρωμή, και από την άλλη ευτυχισμένους εργαζόμενους στον ΟΠΕΚΕΠΕ». 

Δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και παραγωγών 

Μεγάλο βήμα που θα δώσει νέα πνοή στις σχέσεις Οργανισμού-παραγωγών αποτελεί και η ενέργεια που προωθείται με σκοπό να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο. Ως προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο θα δίνει στον παραγωγό τις πληροφορίες και τις κατευθύνσεις που χρειάζεται. 

«Ό,τι εξήγγειλε ο υπουργός το έχει κάνει πράξη! Επειδή είναι πρώτη φορά Κρητικός ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, νομίζω πως αυτό που ήθελαν οι Κρητικοί είναι να νιώσουν ότι είναι σημαντικοί μέσα σε ένα υπουργείο, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια δε συνέβαινε», είπε ο κ. Ζερβός, σημειώνοντας επίσης ότι ο παραγωγικός κλάδος έχει πολλά ακόμα θετικά να περιμένει τόσο από το υπουργείο, όσο και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Ο Οργανισμός την ίδια στιγμή “τρέχει” ταυτόχρονα όλα όσα έχει εξαγγείλει ο υπουργός, καθώς και όλα εκείνα τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, όπως είναι τα Leader, που βοηθούν στη στήριξη των παραγωγών και στον εκσυγχρονισμό συνολικά του πρωτογενούς τομέα, αλλά και τα πρόγραμμα στήριξης νέων αγροτών, που τους παρέχουν όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. 

Στο επόμενο διάστημα ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ζερβός, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ θα επισκεφτεί περιοχές σε όλη τη χώρα και θα έρθει σε επαφή με ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να αφουγκραστεί τις αγωνίες, τα προβλήματα και τις προτάσεις τους, καθώς επίσης και για να τους ενημερώσει για τα νέα της σχέδια. 
«Εμείς μπορεί να έχουμε μια τεχνοκρατική αντίληψη, όμως όταν αυτή “παντρευτεί” με τις προτάσεις των ανθρώπων που ζουν στην πράξη το πρόβλημα, τότε και μόνο τότε μπορούν να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Ζερβός, καταλήγοντας στο ότι «θα είμαστε δίπλα στους αγρότες με στόχο να πάμε μπροστά, και αυτό θα το δείχνουμε έμπρακτα». 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button