ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών

Από την Κοινωνιολόγο με Παιδαγωγική Επάρκεια και Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων στο Βιωματικό Σεμινάριο «Σεξουαλική–Σχεσιακή Διαπαιδαγώγηση για Γονείς και Εκπαιδευτικούς»

«Εμένα οι γονείς μου δε μου είπαν τίποτα περί σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης». Αυτό ακούω συχνά να λένε, και πολλές φορές με παράπονο, οι σύγχρονοι, απελευθερωμένοι πλέον, γονείς. Πόσο απελευθερωμένοι, όμως, είμαστε στην πραγματικότητα;

Παλαιότερα, το πρόβλημα των παιδιών ήταν η έλλειψη πληροφόρησης όσον αφορά τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Το δικό μας, όμως, πρόβλημα στη σύγχρονη εποχή ξέρετε ποιο είναι; Είναι η υπερπληροφόρηση από τις αμέτρητες πηγές, στις οποίες θα ανατρέξει το παιδί, αν δεν απαντήσουμε στις απορίες του. Και σκεφτείτε πόσο δύσκολο το καθιστά αυτό στο να ξεχωρίσει το σωστό από το λανθασμένο.

Και έρχεται η στιγμή που το παιδί θα θέσει τα πρώτα του ερωτήματα και τότε αντιλαμβάνεστε τις δυσκολίες στις απαντήσεις, που δεν απέχουν και πολύ από κείνες τις απαρχαιωμένες που είχαν οι δικοί μας γονείς. Το πρόβλημα ξέρετε ποιο είναι; Ότι μας θεωρούμε απελευθερωμένους, αλλά τελικά δεν μπορούμε να αποδεχτούμε το σεξ σαν κάτι το φυσιολογικό.

Απαντήστε, λοιπόν, στο παιδί σας ειλικρινά. Σας εμπιστεύεται, γι’ αυτό απευθύνθηκε σ’ εσάς. Είναι υποχρέωσή σας να ενημερωθείτε και οι δυο γονείς και να ακολουθήσετε μία κοινή γραμμή, που να ικανοποιεί και τους δυο σας.

Τα παιδιά δε θα τρομάξουν. Αυτό που τους τρομάζει είναι το άγνωστο. Σας δίνουν την ευκαιρία να τους πληροφορήσετε εσείς, σύμφωνα με τις δικές σας αξίες, με τα δικά σας «πιστεύω». Μην την αφήσετε ανεκμετάλλευτη!

Αναλογιστείτε πόσο εύκολα τους μιλάτε για τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, ώστε να τα προστατεύσετε από ένα ατύχημα. Με την ίδια ευκολία πρέπει να μιλάτε για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ώστε να τα προστατεύσετε από τη σεξουαλική κακοποίηση. Ναι, τα προστατεύει από τους διάφορους επιτήδειους, σας το λέω σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε.

Και για άλλη μια φορά θα σας πω τι περιλαμβάνει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ας σας κουράσω, γιατί προτιμώ να σας κουράσω και να το θυμάστε από το να το αφήσετε ξεχασμένο σε μια μικρή γωνιά του μυαλού σας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λοιπόν, «η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ορίζεται ως η μάθηση σε σχέση με τις γνωστικές, συναισθηματικές, κοινωνικές, διαδραστικές και σωματικές πτυχές της σεξουαλικότητας. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά νωρίς, κατά την παιδική ηλικία, και συνεχίζεται στην εφηβική και ενήλικη ζωή. Για τα παιδιά και για τους νέους έχει στόχο την υποστήριξη και προστασία της σεξουαλικής τους ανάπτυξης. Σταδιακά, ενισχύει και ενδυναμώνει τα παιδιά και τους νέους με πληροφορίες, δεξιότητες και θετικές αξίες, ώστε να κατανοούν και να χαίρονται τη σεξουαλικότητά τους, να βιώνουν με υπευθυνότητα και ασφάλεια τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και φιλίες και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη δική τους σεξουαλική υγεία και ευημερία αλλά και των άλλων. Καθιστά τα παιδιά και τους νέους ικανούς να ενισχύσουν την ποιότητα της ζωής τους και να συνεισφέρουν σε μια δίκαιη κοινωνία με υψηλό δείκτη ενσυναίσθησης».

Εν κατακλείδι, η Περιεκτική Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών και διασφαλίζεται σε Διεθνείς Συνθήκες, Συμφωνίες και Συμβάσεις. Μην του το στερήσετε, δεν έχετε το δικαίωμα!

*Η κ. Μαρία Καράμπελα είναι κοινωνιολόγος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button