ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Η ξηρασία αδειάζει το φράγμα Αποσελέμη – Αποκαρδιωτικές εικόνες στην «καρδιά» του Αυγούστου (vid, pics)

«Το Φράγμα Αποσελέμη δεν αποτελεί λύση», επισημαίνει ο δήμαρχος Χερσονήσου ο οποίος τονίζει την ανάγκη αξιοποίησης των νερών του Αλμυρού ποταμού

  • Η ξηρασία αδειάζει τα νερά από το φράγμα
  • Αποκαρδιωτικές εικόνες από drone στην καρδιά του Αυγούστου
  • Στο 25% η πληρότητα του νερού στον ταμιευτήρα
  • Η συνεχόμενη ξηρασία θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα του έργου

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από το Φράγμα Αποσελέμη την στιγμή που βρισκόμαστε στην «καρδιά» του Αυγούστου. Εικόνες που προκαλούν έντονη ανησυχία καθώς αισθητή είναι η μείωση της στάθμης του νερού στο μεγάλο υδρευτικό έργο της Ανατολικής Κρήτης, το οποίο όπως όλα δείχνουν πιάνει… πάτο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ειδικότερα, στο μεγαλύτερο υδρευτικό έργο της Κρήτης, το Φράγμα Αποσελέμη, το νερό είναι ελάχιστο, με το υπόλοιπο καλοκαίρι να είναι αρκετά δύσκολο για τους δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου.

Πιο συγκεκριμένα μόλις στο 25% ανέρχεται η πληρότητα στον ταμιευτήρα, ενώ στην περίπτωση που δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις τον επόμενο χειμώνα, τότε η καθημερινή λειτουργία του φράγματος θα κλείσει μόλις φτάσει στα 2 εκατομμύρια κυβικά. Εικόνες που απέχουν από τα εντυπωσιακά πλάνα από την υπερχείλιση του Φράγματος στα τέλη του 2022.

Στη περίπτωση που δεν σημειωθούν βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις τον ερχόμενο χειμώνα, τότε θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη συντηρητική λειτουργία του Φράγματος, στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η λύση είναι ο Αλμυρός ποταμός, δηλώνει ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος, την ώρα που ο Δήμος αντλεί μειωμένες ποσότητες νερού από το Φράγμα Αποσελέμη τους μήνες αιχμής, ενεργοποιώντας γεωτρήσεις για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Αντικρίζοντας τις συνέπειες της λειψυδρίας, ο δήμαρχος Χερσονήσου υποστηρίζει ότι θα πρέπει να μπει στο κάδρο των ειδικών η αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού ποταμού, με τον ίδιο να παραδέχεται ότι οι γεωτρήσεις δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών , το επόμενο καλοκαίρι στη περίπτωση που δεν σημειωθούν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις για να γεμίσει και πάλι με νερό το Φράγμα Αποσελέμη.

Δείτε το βίντεο: 

 

Δείτε τις εικόνες: 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button