ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Η “άλλη” Αριστερά  | Neakriti

Η AfD πολιτικά κινείται σε εθνικιστικά-ακροδεξιά μονοπάτια, οικονομικά είναι… πιο νεοφιλελεύθερη κι από το FDP ή το CDU/CSU και κοινωνικά είναι συντηρητική αλλά όχι ιδιαίτερα…

Γράφαμε χθες σε άρθρο για την άνοδο της ακροδεξιάς αναφορές για την Alternative fur Deutschland (Εναλλακτική για τη Γερμανία), το ακροδεξιό κόμμα που “απειλεί” να λάβει τη δεύτερη θέση στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν σε ενάμιση χρόνο, οπότε… υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. Ωστόσο, στο μεταξύ μεσολαβούν οι ευρωεκλογές, όπως και οι εκλογές σε διάφορα κρατίδια, όπου η AfD φιλοδοξεί να έχει σημαντική παρουσία. 
Ωστόσο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η αλήθεια είναι ότι η AfD πέφτει. Όχι τόσο ώστε να χάσει ίσως τη δεύτερη θέση, επί του παρόντος, αλλά η τάση είναι καθοδική τους τελευταίους δύο μήνες. Και μέρος της αιτίας αυτής της πτώσης είναι ένα νεοπαγές κόμμα, που κινείται πολιτικά… στον αντίθετο πόλο από αυτόν της AfD. Η κίνηση της “πριμαντόνας” των Linke, Σάρα Βάγκεκνεχτ, με την ονομασία Bündnis Sahra Wagenknecht – Vernunft und Gerechtigkeit (Συμμαχία Σάρα Βάγκεκνεχτ – Λογική και Δικαιοσύνη), δείχνει να “μαζεύει” ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων που αναζητούν “αντισυστημική” επιλογή και για τον λόγο αυτό είχαν στραφεί στην AfD. 

AfD και BSW – VG

Η AfD πολιτικά κινείται σε εθνικιστικά-ακροδεξιά μονοπάτια, οικονομικά είναι… πιο νεοφιλελεύθερη κι από το FDP ή το CDU/CSU και κοινωνικά είναι συντηρητικό αλλά όχι ιδιαίτερα – λ.χ. δεν έχει κανένα μα κανένα πρόβλημα με την ανοιχτή ομοφυλοφιλία (ηγετικά στελέχη του είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλοι) και σε πολλά κοινωνικά ζητήματα είναι εξίσου “προοδευτικό” με τα κόμματα του κατεστημένου (CDU/CSU, SPD, FDP, Gruene). 
Η μόνη διαφορά του, δηλαδή, από τα κόμματα του κατεστημένου είναι η εθνικιστική ατζέντα του, μια ατζέντα που προμοτάρεται από ένα τμήμα του οικονομικού κατεστημένου της Γερμανίας (κυρίως από τον χώρο της βαριάς βιομηχανίας), που στηρίζει οικονομικά το κόμμα και το προωθεί. 
Η κίνηση της Σάρα Βάγκεκνεχτ στα οικονομικά έχει μια αρκετά μαρξιστική ατζέντα, άλλωστε ήταν το στέλεχος των Linke που εθεωρείτο επικεφαλής της “κομμουνιστικής συνιστώσας” του κόμματος. Υποστηρίζει πολιτικές για δραστική αναδιανομή του πλούτου, τις οποίες δεν “τόλμησε” να υποστηρίξει το Linke, όπου ανήκε μέχρι πριν από τρία χρόνια, παρότι ήταν κόμμα της Αριστεράς. Ωστόσο, ταυτόχρονα η Βάγκεκνεχτ έχει μια “εθνικιστική” ατζέντα. Τουλάχιστον ως προς το μεταναστευτικό οι θέσεις της δεν είναι πολύ μακριά από εκείνες της AfD. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, έχει κερδίσει ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που είχαν πάει στο ακροδεξιό κόμμα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εθνικά δίνουν την AfD στο 16% για τις ευρωεκλογές, ενώ πριν από λίγους μήνες είχε φτάσει μέχρι και το 23%. Η Βάγκεκνεχτ εμφανίστηκε στις δημοσκοπήσεις δυναμικά και έχει ήδη φτάσει στο 7%, με ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση σε κάποια ανατολικά κρατίδια, όπως λ.χ. στη Θουριγγία, όπου φτάνει το 15% και στην τρίτη θέση πίσω από AfD (29% αλλά με απώλεια 5 μονάδων) και CDU (20%). 
Ταυτόχρονα η “νέα Αριστερά” που φαίνεται να γεννιέται στη Γερμανία έχει θέσεις αντινατοϊκές, κριτικάρει ανοιχτά και με δριμύτητα την υποστήριξη της Ουκρανίας και επιμένει σε μια ευρεία οικονομική ατζέντα, με πολιτικές ελέγχου της αγοράς και περιορισμού της ακρίβειας και του κόστους ζωής και αναδιανομής του εισοδήματος “προς τα κάτω”. 

Η εικόνα σήμερα 

Το πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας παραμένει σε έντονη σύγχυση. Αν η Βάγκεκνεχτ πάει καλά στις ευρωεκλογές και στις τρεις εκλογές που έπονται σε ισάριθμα κρατίδια, θα δημιουργήσει μια δυναμική που μπορεί να την οδηγήσει σε διψήφιο ποσοστό στις ομοσπονδιακές εκλογές και θα την καταστήσει “παίκτη” στο πολιτικό παιχνίδι. Σε υποχώρηση βρίσκονται και τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, SPD (γύρω στο 15%) Gruene (13%) και FDP (στο 4%, το οποίο αν επαληθευτεί θα την αφήσει εκτός Βουλής μετά από πολλές δεκαετίες), ενώ οριακή είναι η ανάκαμψη του CDU/CSU (30%). Αν συνεχιστεί η πτώση της AfD, που έχασε κι άλλο έδαφος μετά τις αποκαλύψεις για σχέσεις στελεχών της με νεοναζιστικές οργανώσεις, τότε η εικόνα θα γίνει… εξαιρετικά περίεργη. 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button