ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ηράκλειο: Φοβούνται πλημμύρες σε Γιόφυρο, Φοινικιά και Αϊ Γιάννη Χωστό

Την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής ζητούν κάτοικοι και ΤΕΕ/ΤΑΚ

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε μόνιμη βάση οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Γιόφυρου, του Αγίου Ιωάννη Χωστού και της Φοινικιάς, στο Ηράκλειο, τίθενται επί τάπητος σε ανοικτή επιστολή της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας προς τον περιφερειάρχη Κρήτης και τον δήμαρχο Ηρακλείου.

Μετά την προ μερικών ημερών συνεδρίαση της Δ.Ε., όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Χωστού, καταγράφηκαν ουκ ολίγα σημαντικά ζητήματα, όπως είναι τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, η αυθαίρετη δόμηση, η έλλειψη σύνδεσης της Φοινικιάς με τον ΒΟΑΚ, καθώς και η απουσία οδικής σήμανσης.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή – η οποία υπογράφεται για τη Διοικούσα Επιτροπή από τον πρόεδρό της Γιώργο Ταβερναράκη – προτείνεται να λάβει χώρα ενημερωτική συνάντηση των εκπροσώπων του Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Χωστού με μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και εκπροσώπους των Τεχνικών Υπηρεσιών τόσο της Περιφέρειας Κρήτης, όσο και του Δήμου Ηρακλείου, με σκοπό τη δρομολόγηση της αντιμετώπισης των προβλημάτων.

«Στη συνεδρίαση της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23/11/2023, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Χωστού, οι οποίοι ανέφεραν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολεοδομική ενότητα Αγίου Ιωάννη Χωστού», αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

 

Πλημμύρες και αυθαίρετα

Η αλήθεια είναι ότι κάθε μόνιμος κάτοικος της πόλης του Ηρακλείου γνωρίζει το τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή του Γιόφυρου – και όχι μόνο – όταν έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα. Όπως αναφέρει το ΤΕΕ/ΤΑΚ, «σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων, η περιοχή αντιμετωπίζει πλημμυρικά φαινόμενα από την υπερχείλιση του ποταμού Γιόφυρου, τα οποία κυρίως οφείλονται στην ανεπάρκεια διατομών υφιστάμενων γεφυρών, στα έντονα φαινόμενα καταπάτησης της κοίτης με μπαζώματα τόσο στις αστικές περιοχές όσο και σε αυτές με έντονη αγροτική εκμετάλλευση, καθώς και στην αυθαίρετη δόμηση στις παρόχθιες περιοχές».

Σύμφωνα με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΑΚ, «στην πεδινή κοίτη του Γιόφυρου, όταν πραγματοποιούνται μεγάλες καταιγίδες, μεγάλες ποσότητες φερτών υλών μεταφέρονται προς τα κατάντη, ως αποτέλεσμα της διάβρωσης των οχθών και των παρόχθιων εκτάσεων στα ορεινά τμήματα της λεκάνης».

Έτερο σημαντικό ζήτημα που συζητήθηκε αφορούσε στην ανάγκη σύνδεσης της περιοχής της Φοινικιάς με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

«Έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την Τεχνική Έκθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) υφιστάμενων τμημάτων παράκαμψης Χανίων- Ρεθύμνου- Ηρακλείου του ΒΟΑΚ και τονίστηκε η αναγκαιότητα της αποκατάστασης της σύνδεσης του ΒΟΑΚ με τη Φοινικιά, με διόρθωση των κόμβων που προτείνεται, ώστε οι κυκλοφοριακοί φόρτοι να ικανοποιούνται. Επισημάνθηκαν οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στο Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟ.ΠΑ.) Φοινικιάς-Μαλάδων, στο οποίο δραστηριοποιούνται περίπου 300 επιχειρήσεις. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως βιοτεχνική ζώνη χαμηλής όχλησης, βρίσκεται εντός πολεοδομικής ενότητας, αλλά εκτός σχεδίου πόλης, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, διάνοιξη οδών και η κυκλοφοριακή σύνδεση της περιοχής με τον ΒΟΑΚ», αναφέρει η επιστολή που κοινοποιήθηκε από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

 

Έλλειψη σήμανσης και πεζοδρομίων – «Επιτακτική ανάγκη η ολοκλήρωση του σχεδίου πόλης»

«Ένα επίσης σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι η έλλειψη σήμανσης μέσα στις γειτονιές και ειδικά στα σχολεία, όπου χρειάζεται να κατασκευαστούν πεζοδρόμια για την ασφαλή κίνηση των κατοίκων και των μαθητών, ενώ είναι επιτακτική ανάγκη της ολοκλήρωσης του σχεδίου πόλης και της ανάπλασης της περιοχής», αναφέρει επιπρόσθετα το ΤΕΕ/ΤΑΚ.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ως Δ.Ε. προτείνουμε την πραγματοποίηση ενημέρωσης-συνάντησης μεταξύ των μελών της Δ.Ε., των εκπροσώπων του Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Χωστού με εκπροσώπους από την Τεχνική Υπηρεσία τόσο της Περιφέρειας Κρήτης όσο και του Δήμου Ηρακλείου, ώστε να καταγραφούν τα θέματα αυτά και να δρομολογηθεί ο σχεδιασμός, η πολεοδόμηση και η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Είμαστε στη διάθεσή σας και αναμένουμε τις ενέργειές σας», επισημαίνεται εν κατακλείδι στην ανακοίνωση της ΔΕΕ του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Ας σημειωθεί ότι η επιστολή κοινοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στους βουλευτές Ηρακλείου και Λασιθίου, στη γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη.

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button