ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ηράκλειο: Αντιδράσεις παραγωγών για την αύξηση τελών κατά 50% στις λαϊκές – Σήμερα η πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών θα χρειαστεί να πληρώνουν 1,5 ευρώ/μέτρο από 1 ευρώ σήμερα

Την αντίδραση των παραγωγών στις λαϊκές αγορές του Ηρακλείου προκαλεί η πρόταση της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Ηρακλείου, που αναμένεται να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου σήμερα, για αύξηση των τελών των λαϊκών αγορών κατά μισό ευρώ ανά τρέχον μέτρο. Όπως δήλωσε στο neakriti.gr χθες ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αγριμανάκης, η αύξηση αυτή έχει τη φιλοσοφία της ισότιμης αντιμετώπισης εμπόρων και παραγωγών, «αφού πλέον δεν υπάρχει αυτός ο σαφής διαχωρισμός και οι παραγωγοί πλέον έχουν γίνει και έμποροι».
Αναλυτικότερα, όπως λέει χαρακτηριστικά στo neakriti.gr ο Γιώργος Αγριμανάκης, «μέχρι τώρα ο τρόπος υπολογισμού των αυξήσεων ήταν με βάση τον πάγκο και συγκεκριμένα στα 4, στα 6 ή στα 8 μέτρα. Όμως, από το 2017 υπάρχει νόμος που επιβάλλει τον υπολογισμό της τιμολόγησης με βάση το τρέχον μέτρο. Έτσι, εμείς, ως νέα Δημοτική Αρχή, αυξάνουμε το κοστολόγιο από το 1 ευρώ που ήταν, στο 1,50 ευρώ ανά μέτρο. Δε θεωρούμε πως πρόκειται για μία σημαντική επιβάρυνση»

Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος, παλιότερα ήταν πάλι στο 1,5 ευρώ τα τέλη για το τρέχον μέτρο στους πάγκους των λαϊκών αγορών του Ηρακλείου και μετά μειώθηκε στο 1 ευρώ μέχρι σήμερα για τους παραγωγούς, στη λογική να στηριχτούν οι παραγωγοί έναντι των εμπόρων. «Αλλά αυτός ο διαχωρισμός σήμερα δεν υπάρχει. Σήμερα όλοι σχεδόν είναι έμποροι και θα ισχύσει για όλους ένα ενιαίο τέλος, με βάση το νόμο του 2017» όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Και στηρίζει την άποψη αυτή, λέγοντας πως «όλοι πουλάνε στις ίδιες τιμές τα αγροτικά προϊόντα. Άρα, γιατί να πληρώνει ο παραγωγός μικρότερο τέλος από τον έμπορο που βρίσκεται δίπλα του, αφού δεν έχει τα προϊόντα του φτηνότερα για τον καταναλωτή σε σχέση με τον έμπορο»; 
Εξάλλου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο των Οικονομικών, υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, που τώρα η δημοτική Aρχή θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει. Το ένα είναι η χαμηλή εισπραξιμότητα των τελών των λαϊκών αγορών.

«Μέχρι σήμερα αυτή η εισπραξιμότητα είναι όχι πάνω από 50%», όπως χαρακτηριστικά αποκαλύπτει προς το neakriti.gr ο Γιώργος Αγριμανάκης. «Και αυτό είναι κάτι που θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε»…
Μάλιστα, υπάρχει και ένα άλλο “αγκάθι”, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο ίδιος. «Υπάρχουν κάποιοι που ενώ πληρώνουν ας πούμε για δέκα μέτρα, αξιοποιούν τους πάγκους μόνο τα τέσσερα μέτρα. Αυτό το κάνουν προφανώς για να μην έχουν δίπλα τους άλλους εμπόρους. Όμως αυτό είναι λάθος. Αφού μπορούμε να δώσουμε τις ίδιες άδειες σε περισσότερους ανθρώπους γιατί να μην το κάνουμε; Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που θέλουν και αυτοί να αποκτήσουν άδεια στις λαϊκές και φαίνεται σαν να μην υπάρχουν θέσεις, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν θέσεις που θα πρέπει να αξιοποιηθούν»…
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ξεκαθαρίζει ότι θα υπάρξει επικαιροποίηση των θέσεων και γενικότερα της “αρχιτεκτονικής” των λαϊκών αγορών από τις Πατέλλες μέχρι και τα Δειλινά, για να μην συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση που δεν είναι σωστή.
Με βάση, λοιπόν, την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου, που πέρασε κατά πλειοψηφία από την Δημοτική Επιτροπή, το ποσό χρέωσης για έναν πάγκο σε λαϊκή αγορά με βάση τα τρέχοντα μέτρα είναι:
Στα 6 ευρώ για έναν πάγκο 4 μέτρων.

Στα 9 ευρώ για έναν πάγκο 6 μέτρων.

Και τα 12 ευρώ για έναν πάγκο 8 μέτρων.

Στην ουσία, δηλαδή, σε σύγκριση με τα ποσά που ισχύουν μέχρι σήμερα, μπαίνει μία αύξηση της επιβάρυνσης για κάθε τρέχον μέτρο της τάξεως του 0,50 ευρώ. 

H συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα

 

Πρόκειται για έκτακτη δια ζώσης συνεδρίαση με κατεπείγοντα χαρακτήρα. Ξεκινάει στις 7 το απόγευμα προκειμένου να ψηφιστεί ο καθορισμός ημερήσιου τέλους λαϊκών αγορών και να εγκριθεί το σχέδιο Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Ηρακλείου.
Ο λόγος για τον οποίο η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα όπως αναφέρεται στην πρόσκληση της συνεδρίασης, συνίσταται στο γεγονός ότι υφίσταται άμεση ανάγκη δρομολόγησης και ολοκλήρωσης της διαδικασίας για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του Δήμου για το έτος 2024 και τα θέματα που προαναφέρθηκαν είναι προαπαιτούμενα για τη σύνταξή του. 

«Είναι λάθος. Γιατί το κάνουν αυτό;»

 

Κατηγορηματικά αντίθετος με την πολιτική αυτή των αυξήσεων, δήλωσε στην ΚΡΗΤΗ ΤV και τη Γεωργία Μακάκη ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών Ηρακλείου, Παντελής Παπαδάκης: «Αυτό είναι λάθος της δημοτικής αρχής, απέναντι στους παραγωγούς να βάλει αύξηση. Δεν φτάνει το κόστος της παραγωγής που έχουμε. Τα καύσιμα. Τα ρεύματα. Πάνε να βάλουν και αύξηση στα τέλη. Αυτά τα τέλη είναι ανταποδοτικά. Να μας δείξουν τις ταμπέλες που έχουν φτιάξει για κάθε λαϊκή, που δείχνουν ποια μέρα λειτουργεί η λαϊκή. Να μας δείξουν τις χημικές τουαλέτες. Τι έχουν κάνει ως δημοτική αρχή για να είναι ανταποδοτικά αυτά που πληρώνουμε; Πρέπει να πληρώσουμε το ανάλογο προς την περιφέρεια. Προς την ομοσπονδία επίσης το ανάλογο. Τι έχει κάνει ο δήμος Ηρακλείου για μας; Ούτε μας κάλεσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να μας το πει. Δηλαδή, εμείς θα πληρώσουμε την τρύπα και το δάνειο της δημοτικής αρχής; Είναι λάθος. Να το πάρουν πίσω», καταλήγει ο Παντελής Παπαδάκης. 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button