Διεθνής επικαιρότητα

ΗΠΑ: Ο Τζον Κέρι αποκρούει επικρίσεις Ρεπουμπλικάνων περί χρήσης ιδιωτικού αεροσκάφους

Ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το κλίμα, Τζον Κέρι, απέκρουσε την Πέμπτη (13/7) επιθέσεις Ρεπουμπλικάνων οι οποίοι αμφισβητούν την ίδια την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ταυτόχρονα τον επιτίμησαν τονίζοντας πως χρησιμοποιεί ιδιωτικό αεροσκάφος, από τα πιο ρυπογόνα μέσα μεταφοράς.

Ο κ. Κέρι, ο οποίος την Κυριακή θα βρίσκεται στην Κίνα για να συζητήσει σχέδια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, χρειάστηκε να υπερασπιστεί χθες Πέμπτη (13/7) κατά τη διάρκεια ακρόασης της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων –στην οποία πλειοψηφεί η συντηρητική αντιπολίτευση– το πρόγραμμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το κλίμα.

Ο ειδικός επιτετραμμένος, ηλικίας 79 ετών, στέλεχος των Δημοκρατικών για δεκαετίες, δεν έκρυψε την ενόχλησή του όταν ο Κόρι Μιλς, βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων που εκλέγεται στη Φλόριντα, σχολίασε δηκτικά πως ευελπιστούσε το «ιδιωτικό τζετ» του κ. Κέρι να μην είχε πρόβλημα να τον «φέρει μέχρι εδώ».

Ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ξέσπασε, μιλώντας για ένα από τα πιο «σκανδαλωδώς επίμονα ψέματα» που έχει ακούσει, επιμένοντας στο ότι «ουδέποτε είχε στην ιδιοκτησία του ιδιωτικό αεροσκάφος» και ότι στην μεγάλη πλειοψηφία των ταξιδιών που κάνει στο πλαίσιο του έργου που επιτελεί για στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιεί εμπορικές πτήσεις.

«Μπορεί να μην έχει, αλλά σίγουρα δεν παραλείπει να χρησιμοποιεί», επέμεινε μέσω Twitter ο Άντι Μπιγκς, βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων που εκλέγεται στην Αριζόνα, μετά την ακρόαση, παραθέτοντας άρθρο που διαβεβαιώνει ότι ιδιωτικό αεροσκάφος που χρησιμοποίησε ο κ. Κέρι έκανε εκπομπές 300 και πλέον τόνων CO2.

Ο Τζον Κέρι κατηγορήθηκε πρόσφατα από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News πως χρησιμοποίησε ιδιωτικό αεροσκάφος μισθωμένο από την εταιρεία της συζύγου του σε 48 μετακινήσεις του αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν προτού πουληθεί την περασμένη χρονιά.

Η ομάδα του ειδικού επιτετραμμένου διαβεβαιώνει αντίθετα πως ταξιδεύει στο πλαίσιο των επίσημων καθηκόντων του με εμπορικές ή στρατιωτικές πτήσεις.

Άλλος Ρεπουμπλικάνος, ο Σκοτ Πέρι, που εκλέγεται στην Πενσιλβάνια, χαρακτήρισε κατά την ίδια συνεδρίαση την κλιματική αλλαγή πρόβλημα που «δεν υπάρχει».

Ο Τζον Κέρι χρειάστηκε ακόμη να υπερασπιστεί τις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο. Έκρινε πως η Κίνα, η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον κόσμο, δεν πρέπει να εμποδίσει τον αγώνα για να αποτραπεί η κλιματική αλλαγή, πάντως άφησε να εννοηθεί πως δεν περιμένει κάποια συμφωνία σε αυτή την επίσκεψη.

Η κυβέρνηση της Κίνας πρακτικά ανέστειλε τις διμερείς συνομιλίες για το κλίμα το περασμένο καλοκαίρι, στο πλαίσιο της εξοργισμένης αντίδρασής της για το ταξίδι της Δημοκρατικής τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊβάν.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον πλανήτη, ταυτόχρονα, συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους επενδυτές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί πως το κλίμα είναι πεδίο στο οποίο οι δυο δυνάμεις, σε ανελέητο ανταγωνισμό κατά τα άλλα, μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button