Β/Α ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Εύσημα στη Χίο για την εθελοντική αιμοδοσία από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι η ενοποίηση των Κέντρων Αιμοδοσίας δεν αφορά τη νησιωτική Ελλάδα, έδωσε από τη Χίο ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτης Κατσίβελας.
Παράλληλα ο κ. Κατσίβελας απέδωσε τα εύσημα στο Τμήμα Αιμοδοσίας του ΓΝ Χίου «Σκυλίτσειο», όπου η αιμοδοσία από εθελοντές φτάνει το 75% όταν ο μέσος όρος πανελλαδικά είναι στο 68,7%.
«Καταρχήν δεν μπορεί να σταθεί αιμοδοσία, χωρίς να υπάρχουν αιμοδοσίες στα Νοσοκομεία. Υπάρχουν 95 αιμοδοσίες σε όλη τη χώρα που κάνουν τη δουλειά που έκαναν και με μεγαλύτερη υποχρέωση να συγκεντρώνουν αίμα.
Δεν υπάρχει περίπτωση να πειραχτεί, ούτε καν έχει λεχθεί, να ακυρωθεί η λειτουργία της αιμοδοσίας σε νησιωτικό χώρο.
Αυτό που προγραμματίζεται, είναι η συγκεντροποίηση του αίματος σε πρώτο στάδιο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, που οι αποστάσεις των νοσοκομείων είναι της μίας ώρας. Θα επεκταθεί στη Στερεά Ελλάδα, όχι στη νησιωτική περιοχή, και σε 2ο στάδιο θα γίνει ένα Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στη Θεσσαλονίκη, για τα αντίστοιχα νοσοκομεία εκεί.
Παράλογα πράγματα δεν θα γίνουν ποτέ στην αιμοδοσία. Η ζωή το επιβάλλει όλα τα νησιά να έχουν την αυτοτέλειά τους, αυτό δεν μπορεί να καταργηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίβελας.

Συνάντηση σε Νοσοκομείο Χίου- Ιατρικό Σύλλογο

Να σημειωθεί ότι η Διοικήτρια του νοσοκομείου Ελένη Κανταράκη, η Διευθύντρια αιματολογικού Χρυσάνθη Κάκαρη και η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Χρυσούλα Σταυροπούλου, μαζί με τα στελέχη του Τμήματος αιμοδοσίας υποδέχτηκαν και ξενάγησαν στον χώρο, τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτη Κατσίβελα.
Επίσης με τον κ. Κατσίβελα συναντήθηκε το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου.
«Κοινή πεποίθηση αποτέλεσε ότι το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χίου επιτελεί το έργο του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γι’ αυτό και επιβραβεύεται με την μαζική εθελοντική προσφορά των κατοίκων της Χίου», σημειώνεται στο δελτίο τύπου του ιατρικού Συλλόγου Χίου. Όπως αναφέρει επίσης «ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του ΕΚΕΑ ότι δεν ευσταθούν τα σενάρια τροποποίησης του καθεστώτος διαχείρισης των μονάδων αίματος στο νησί μας».

«Είναι ξεχωριστό για μένα που είμαι στο νοσοκομείο της Χίου, με αυτή την εξαιρετική αιμοδοσία, κοντά στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής», σημείωσε ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, που επισκέφθηκε τη Χίο το πρωί της Τετάρτης 24 Απριλίου 2024.
«Θέλω να επαινέσω αφενός τον τρόπο που λειτουργεί η αιμοδοσία και κατά δεύτερο θέλω να επισημάνω τα φιλάνθρωπα συναισθήματα που υπάρχουν στην κοινωνία της Χίου, με αποτέλεσμα να έχουν τόσο μεγάλη και σημαντική συμμετοχή και συμβολή στη συλλογή αίματος. Που ξεπερνά τα όρια του νησιού, για αυτό και πολλές φορές το Νοσοκομείο της Χίου βοηθά και αλλά γειτονικά Νοσοκομεία», πρόσθεσε.

Παραθέτοντας μια σειρά στοιχείων, ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ, σημείωσε:
«Στην Ελλάδα το 2023 συγκεντρώσαμε 550.000 μονάδες αίματος, που θεωρείται ρεκόρ ιστορίας στην αιμοδοσία.
Το 2023 είχαμε 30.000 αίματος σε σχέση με το 2022 από εθελοντές.
Ενώ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νοσοκομείου Χίου είναι ότι το ποσοστό του αίματος που συγκεντρώνει κατά 75% προέρχεται από εθελοντές όταν ο μέσος όρος της Ελλάδας είναι 68,7%».
Αυτό σημαίνει ότι εδώ γίνεται μία καλύτερη δουλειά από το μέσο όρο, το οποίο μπορούν και πρέπει να μιμηθούν και άλλοι».

Στόχος δύο μονάδες αίματος το χρόνο ο κάθε εθελοντής
Επισήμανε επίσης ότι η χώρα μας είναι 5η ή 6η στον κόσμο στο πόσο αίμα συγκεντρώνει ανά μονάδα πληθυσμού. Από το 2021 μέχρι το 2023, έχουν μπει στην αιμοδοσία πάνω από 150.000 νέοι αιμοδότες. Ενώ συνολικά οι ενεργοί εθελοντές αιμοδότες ανέρχονται στις 260.000, όπου μάλιστα υπερτερούν οι γυναίκες.
«Και ενώ είμαστε στις κορυφαίες θέσεις, δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα μας γιατί έχουμε ακριβώς τον αιμοδότη της μιας φοράς, για αυτό θέλουμε να τον κάνουμε πιο συνεπή», σημείωσε ο κ. Κατσίβελας.
«Αν καταφέρουμε να αυξήσουμε λίγο τον αριθμό των εθελοντών αιμοδοτών και τους πείσουμε να δίνουν 2 φορές αίμα το χρόνο, από 1,3 που είναι σήμερα, θα έχουμε λύσει την πιο δύσκολη εξίσωση της ελληνικής ζωής», είπε ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ, θυμίζοντας ότι οι άντρες μπορούν να δίνουν μέχρι 4 φορές αίμα το χρόνο και οι γυναίκες 3.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button