Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Εύβοια: Οι δράσεις του προγράμματος «Προσφέρω» σε Χαλκίδα και Λιχαδονήσια

To πρόγραμμα Προσφέρω, μια κοινή προσπάθεια της Procter & Gamble και της ΑΒ Βασιλόπουλος για καθαρότερες ελληνικές θάλασσες και ακτές, ταξίδεψε από τα Λιχαδονήσια μέχρι τη Μακρόνησο με ενδιάμεσους σταθμούς τη Χαλκίδα και την Αττική.

Πιο συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2024, η iSea υλοποίησε 11 δράσεις παράκτιων καθαρισμών και 6 δράσεις
υποβρύχιων καθαρισμών σε παραλίες και λιμάνια της Χαλκίδας και της Αττικής. Την έναρξη των δράσεων καθαρισμών σηματοδότησαν 2 ενημερωτικές εκδηλώσεις, με στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης, αλλά και τους στόχους του προγράμματος.

Συγκεκριμένα οι δράσεις που έλαβαν χώρα ήταν:
• 1 παράκτιος καθαρισμός στα Λιχαδονήσια
• 5 παράκτιοι και 3 υποβρύχιοι καθαρισμοί στη Χαλκίδα (Πολιτικά, Αλιβέρι, Ερέτρια, Λευκαντί, Κουρεντή, Λιμανάκι Λευκαντί, Κάραβος Αλιβερίου, Λίμανι Νέας Αρτάκης)
• 4 παράκτιοι και 3 υποβρύχιοι καθαρισμοί στην Αττική (Βάρκιζα, Λουτρά Αλίμου, Φρεαττύδα, Άγιος Νικόλαος, Ραφήνα, Μάτι, Αρτέμιδα)
• 1 παράκτιος καθαρισμός στην Μακρόνησο

Τα πολυπληθέστερα απορρίμματα σε ποσοστό που καταγράφηκαν στους παράκτιους καθαρισμούς ήταν αποτσίγαρα (16%), πλαστικά κομμάτια (12%), καλαμάκια και αναδευτήρες (7%). Ενώ αντίστοιχα στους υποβρύχιους καθαρισμούς τα πολυπληθέστερα απορρίμματα που καταγράφηκαν ήταν συνθετικό σχοινί (15%), κουτάκια αναψυκτικού (10%), ποτήρια και καπάκια ποτηριών (9%).

Από τον Μάιο του 2018, μέχρι και σήμερα, έχουν υλοποιηθεί 274 καθαρισμοί, συγκεκριμένα 139 παράκτιοι και 135 υποβρύχιοι κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν συλλεχθεί και απομακρυνθεί περισσότεροι από 88 τόνοι απορριμμάτων. Τα τελευταία δύο χρόνια το πρόγραμμα εστιάζει σε περιοχές σημαντικής οικολογικής αξίας, οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με τη ρύπανση, κυρίως από πλαστικά, αλλά η προστασία τους θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα τόσο για την άγρια ζωή, όσο και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρουν. Παράλληλα υλοποιούνται δράσεις καθαρισμών σε περιοχές ορόσημα που αποτελούν πόλο έλξης εκατοντάδων τουριστών. Περιοχές που είναι γνωστές τόσο για τη σύνδεσή τους με ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας, όσο και για τα μοναδικά τοπία και το φυσικό κάλλος που τις διακρίνει.

Στο πλαίσιο αυτών των εξειδικευμένων δράσεων υλοποιήθηκαν 2 δράσεις παράκτιων καθαρισμών στα Λιχαδονήσια και τη Μακρόνησο, νησιά τα οποία ενώ είναι μη κατοικήσιμα δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστα από τα υδάτινα απορρίμματα.

Ευχαριστίες για τη συμμετοχή τους στις δράσεις της Εύβοιας, το Δήμο Χαλκιδέων, Δήμο Διρφύων Μεσσαπιών, Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, Δήμο Ερέτριας, Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού, τον Οργανισμό Λιμένων Νομού  Ευβοίας, το Λιμεναρχείο Χαλκιδέων, Λιμενικό Τμήμα Αλιβερίου Δ’, Λιμενικό Τμήμα Ερέτριας Β’, Μ.Δ. Εθνικών Πάρκων Παρνασσού, Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Δ.Σ. Πολιτικών, το 3ο Δ.Σ. Αλιβερίου, το 2ο Δ.Σ. Αλιβερίου, το Γυμνάσιο Αλιβερίου, το 1ο Δ.Σ. Ερέτριας, το 3ο Δ.Σ. Βασιλικού, την Ομάδα
Διάσωσης Εύβοιας – Rescue Team 312, το καταδυτικό κέντρο Aegean Seals Diving Center και τους Κώστα και Γιώργο Λυμπέρη.

Ακόμη, ευχαριστίες για τη συμμετοχή τους στις δράσεις της Αττικής, το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου, το Δήμο Πειραιά, το Δήμο Αλίμου, το Δήμο Μαραθώνα, το Δήμο Σπάτων Αρτέμιδας, το Δήμο Κέας, το Δήμο Λαυρεωτικής, το Λιμεναρχείο Λαυρίου, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας, τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας, το 3ο Δ.Σ. Αρτέμιδας, το Aegean College, το 1ο Γυμνάσιο Μάκρης, το Γυμνάσιο Αρτέμιδας, το Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Μάτι Αττικής ΝΑΟΜΑ, το Posidonia Festival, τους East Coast Volunteers, τον Ερυθρό Σταυρό, την Εθελοντική Ομάδα Δήμου Πειραιά.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button