ΚρήτηΤοπικές Είδησης

«Εφιάλτης» η λειψυδρία στην Κρήτη: Ανησυχία από την μείωση των αποθεμάτων νερού (vid)

Ανησυχία από την ξηρασία και την μείωση των αποθεμάτων νερού

  • Μονόδρομος τα μέτρα θωράκισης του νερού για την Μεσαρά
  • Μέτρα απαγόρευσης της χρήσης νερού από τον Δήμο Γόρτυνας
  • Εντατικοί οι έλεγχοι στην σκιά αυστηρών προστίμων
  • Αισθητή η μείωση των αποθεμάτων νερού και στο φράγμα Μπραμιανών

Καμπανάκι κινδύνου λόγω λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, με τη λήψη μέτρων να είναι μονόδρομος, με φόντο τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, της παρατεταμένης ξηρασίας, των μειωμένων βροχοπτώσεων και την ανησυχητική κατάσταση στον υδροφόρο ορίζοντα.

Ο Δήμος Γόρτυνας προχωρά σε μία σειρά μέτρων, όπως η απαγόρευση χρήσης νερού ύδρευσης, για πλύσιμο αυλών, κοινόχρηστων χώρων και αυτοκινήτων, ενώ δικαίωμα χρήσης νερού για άρδευση θα έχουν μόνον όσοι ποτίζουν με σταγόνες.

Οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και όσοι δεν συμμορφώνονται θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα. Και ο ΤΟΕΒ Γ’ Ζώνης Μεσσαράς βάζει πλαφόν κατανάλωσης σε ελιές, θερμοκήπια, αμπέλια, πατάτες και λοιπές καλλιέργειες, ενώ η υπέρβαση των ποσοτήτων θα επιφέρει αυξήσεις 40% στην τιμή του κυβικού.

Επιπλέον απαγορεύονται οι υπαίθριες καλλιέργειες, ενώ δεν θα τοποθετούνται  νέα υδρόμετρα, στα εκτός αναδασμού και στα κοινοτικά δίκτυα.

Την ίδια ώρα και στον Γούδουρα Σητείας, λόγω ανομβρίας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου πρότεινε στους παραγωγούς να μην φυτεύουν καλοκαιρινές καλλιέργειες.

Παράλληλα την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες εγκρίσεων ώστε να δρομολογηθεί ο σχεδιασμός για την κατασκευή μικρών φραγμάτων, τονίζει ο δήμαρχος Γόρτυνας κ. Μιάλης Κοκολάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην απειλή της ερημοποίησης.

Και στην Ιεράπετρα αισθητή είναι η μείωση νερού στο φράγμα Μπραμιανών.

Δείτε το βίντεο:

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button