ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Επιστολική ψήφος: Μείον ένα εμπόδιο για τους Έλληνες εκλογείς… όπου γης!

Αυτή τη φορά, ο πολιτικός διάλογος πρέπει να βασιστεί σε πολιτικές, αναδεικνύοντας στην κοινωνία το ουσιαστικό έργο που επιτελείται στα αχανή ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Ας αρχίσουμε από τα βασικά, σε ποιες ευρωπαϊκές ομάδες θα ανήκουν τα κόμματα, τουλάχιστον όσα εκπροσωπούνται ήδη στο ελληνικό Κοινοβούλιο;

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο που θα δώσει το δικαίωμα σε όλους τους πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από την άνεση του σπιτιού τους… αρχής γενομένης από τις ερχόμενες ευρωεκλογές. Το νομοσχέδιο βρήκε αποδοχή στα έδρανα της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Την ίδια στιγμή, οι φορείς της ομογένειας είδαν να υλοποιείται ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημά τους… που θα τους γλιτώσει χιλιόμετρα και ταλαιπωρία. Το ίδιο ισχύει και στο εσωτερικό της χώρας, όπου οι πολίτες με κινητικές αναπηρίες, υπερήλικες αλλά και εκείνοι που εργάζονται εκτός τόπου μονίμου κατοικίας παροδικά θα… έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν… ανάμεσα στα έξοδα ενός ταξιδιού στον τόπο… του εκλογικού διαμερίσματός τους, τη γνωστή και εύκολη λύση της αποχής… είτε την εγγραφή στις λίστες της επιστολικής ψήφου!

Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν για χρόνια το δικαίωμα να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους στις ευρωπαϊκές εκλογές, σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι “Ευρωπαίοι πολίτες” (υπό ορισμένες εθνικές προϋποθέσεις) έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους για τους εκπροσώπους της χώρας τους, είτε εκείνης της χώρας στην οποία διαβιούν.

Αν δούμε τα αποτελέσματα της “περιφέρειας εξωτερικού”, από τις πιο πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο του 2019, οι εγγεγραμμένοι πολίτες ήταν 14.892, ενώ η τελική συμμετοχή, δηλαδή εκείνων που ψήφισαν στην κάλπη, ανήλθε στους 11.792 πολίτες. Πηγαίνοντας πιο πίσω, τον Μάιο του 2009, οι εγγεγραμμένοι ανήλθαν στους 36.413, εκ των οποίων “έριξαν ψήφο” 25.889, ενώ αντίστοιχοι ήταν και οι αριθμοί στις ευρωεκλογές του 2004.

Παρά την εσφαλμένη αντίληψη ότι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν έχουν ενδιαφέρον για τα εσωτερικά της χώρας, τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Και μπορεί κάποιος να επικαλεστεί ότι οι προαναφερόμενοι αριθμοί είναι μικροί… για τα δεδομένα των Ελλήνων της διασποράς, όμως οι χιλιομετρικές αποστάσεις διαδραματίζουν καθοριστικό παράγοντα στην απόφαση των εκλογέων, αρχικά στο να εγγραφούν και έπειτα να ψηφίσουν στις εκλογές. Η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες να εγγραφούν διαδικτυακά στην εκλογική περιφέρεια, λύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το… πρώτο μέρος της ταλαιπωρίας, καθώς οι πολίτες έπρεπε να ταξιδέψουν στην κοντινότερη πρεσβεία ή προξενική Αρχή, ώστε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εγγραφής.

Η ηλεκτρονική εγγραφή στους καταλόγους αυτομάτως μείωσε τις “εκλογικές δαπάνες” κατά 50%… Ο αριθμός εκείνων που επέλεξαν να ακολουθήσουν τη διαδικασία και να εγγραφούν για τις βουλευτικές εκλογές του 2023 ανήλθαν στους 25.610 εκλογείς απ’ όλες τις ηπείρους… Το κρασ τεστ θα γίνει όμως στις ερχόμενες ευρωεκλογές, καθώς για πρώτη φορά… μπορεί να υπάρξει ο συνδυασμός των δύο, ηλεκτρονική εγγραφή και επιστολική ψήφος!

Και τώρα… ευρωεκλογές, που παραδοσιακά θεωρούνται ως ήσσονος σημασίας για την ελληνική κοινωνία…

Αυτή τη φορά, ο πολιτικός διάλογος πρέπει να βασιστεί σε πολιτικές αναδεικνύοντας στην κοινωνία το ουσιαστικό έργο που επιτελείται στα αχανή ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Ας αρχίσουμε από τα βασικά, σε ποιες ευρωπαϊκές ομάδες θα ανήκουν τα κόμματα, τουλάχιστον όσα εκπροσωπούνται ήδη στο ελληνικό Κοινοβούλιο; Πόσο μπορεί να επηρεάσει μια συνεργασία ευρωπαϊκών κομμάτων, εθνικές πολιτικές; Σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν τα ελληνικά κόμματα;

Η Νέα Δημοκρατία ανήκει διαχρονικά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και οι ευρωβουλευτές της εκπροσωπούν, εκτός από το εθνικό κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του EPP, η οποία έχει 170 από το σύνολο των 705! Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο έχει στις τάξεις του… 123 ευρωβουλευτές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με 12 και η Ελληνική Λύση στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές με 51 ευρωβουλευτές! Το Κομμουνιστικό Κόμμα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση, ενώ εντός του Ευρωκοινοβουλίου βρίσκονται στα έδρανα των μη εγγεγραμμένων.

Πλεύση Ελευθερίας, “Νίκη”, “Σπαρτιάτες” και Νέα Αριστερά δεν έχουν ακόμα ανοίξει τα χαρτιά τους… καθώς δεν έχουν προσχωρήσει σε καμία ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα. Θα δούμε διπλή ελληνική εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, στην οποία για χρόνια ηγούνταν ως το μεγαλύτερο κόμμα, ανοίγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πόρτα εισόδου της Νέας Αριστεράς χωρίς… τρικλοποδιές και παρατράγουδα; Από την άλλη μπορεί να δούμε και την Πλεύση Ελευθερίας έδρανα της ίδιας ομάδας. “Σπαρτιάτες” και “Νίκη” έχουν περιορισμένες επιλογές… όπως είναι η ευρωομάδα Ομάδα Ταυτότητας και Ελευθερίας είτε οι… μη εγγεγραμμένοι! Προς το παρόν, τηρείτε σιγήν ιχθύος…

Εκτός τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων που έχουν γίνει γνωστές μέσα από την εφαρμοσμένη έως τώρα πολιτική τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο, σημαντικός παράγοντας είναι η πολιτική ένταξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο… καθώς οι θέσεις μεταβάλλονται προς το… κοινό ευρωπαϊκό όφελος, το οποίο, ίσως να “ρίχνει” άλλες χώρες, για να ανεβάσει εκείνες με… ιδιαίτερη επιρροή!

Ευρωπαϊστές γίνονται ευρωσκεπτικιστές και Ευρωσκεπτικιστές… Ευρωπαϊστές στο δευτερόλεπτο και αυτό έχει αποδειχθεί σε όλες τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους. Είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα και στη νέα περίοδο;

Διάλογος λοιπόν σε ευρωπαϊκό πλαίσιο με καθαρές προτάσεις μείζονος σημασίας για την ελληνική κοινωνία… προτάσσοντας το συμφέρον της Ελλάδας, καθώς, όπως συχνά λέμε, οι ευρωβουλευτές είναι η… εθνική μας ομάδα!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button