ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Επιμένει και σήμερα η αφρικανική σκόνη – Έρχεται νέα εισβολή – Πώς μεταφέρεται από την Αφρική και τι συμβουλεύουν οι πνευμονολόγοι (pics)

Γιάννης Καλλιάνος και Κώστας Λαγουβάρδος εξηγούν πώς μεταφέρεται η σκόνη από την Αφρική – H συχνότερη περιοχή-πηγή των αιωρούμενων σωματιδίων είναι η κεντρική Αλγερία, γράφει ο διευθυντής της ΕΜΥ

Υψηλές συγκεντρώσεις σαχαριανής σκόνης αναμένονται και σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και μέχρι το απόγευμα, με την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας ήδη από χθες να κάνει συστάσεις προς τις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.
«Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα» σημειώνει η Ένωση. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο συνδυασμός αφρικανικής σκόνης και υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών θα διαρκέσει μέχρι σήμερα το απόγευμα, ενώ από την Κυριακή προς Δευτέρα θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό με ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Πώς φτάνει η αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα

Ανάρτηση με την οποία εξηγεί πώς φτάνει η αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα – καθώς το φαινόμενο θα επηρεάσει τη χώρα μας και σήμερα – έκανε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Όπως σημειώνει αρχικά, «η μεταφορά σκόνης προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες».

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά η συχνότερη περιοχή-πηγή των αιωρούμενων σωματιδίων είναι η κεντρική Αλγερία «καθώς επίσης άλλες πιθανές πήγες είναι τα βουνά Hoggar Massif και Tibesti στο βόρειο Chad».

«Η μεγαλύτερη πηγή σκόνης στον κόσμο βρίσκεται στην κοιλότητα Bodιlι στο Τσαντ, στην περιοχή μεταξύ της διαρκώς συρρικνούμενης λίμνης του Τσαντ (σήμερα στο ένα εικοστό του μεγέθους που είχε το 1960) και της Σαχάρας. Από τη κοιλότητα απελευθερώνονται 1,270 εκατομμύρια τόνοι σκόνης το χρόνο, δέκα φορές περισσότερης από όταν άρχισαν οι μετρήσεις το 1947» συνεχίζει ο διευθυντής της ΕΜΥ για τη σκόνη από την Αφρική.

«Συνολικά από όλη τη Σαχάρα και στο Σαχέλ στα νότια όριά της, οι όγκοι σκόνης έχουν αυξηθεί 4 με 6 φορές από τη δεκαετία του ’60. Οι χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι ο Νίγηρας, το Τσαντ, η βόρεια Νιγηρία, η Μπουρκίνα Φάσο και η Μαυριτανία» συνεχίζει η ανάρτηση Κολυδά, που καταλήγει για την αφρικανική σκόνη: 

«Την περίοδο της άνοιξης (Μάρτιο Απρίλιο), οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια. Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο».

«Μέχρι σήμερα το απόγευμα οι συνθήκες θα είναι δύσκολες με την αφρικανική σκόνη και τις υψηλές θερμοκρασίες που θα κυμανθούν σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας μεταξύ 24 και 26 βαθμών Κελσίου. Από το απόγευμα η ατμόσφαιρα θα “καθαρίσει” από τη σκόνη αλλά από την Κυριακή όπως μας δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θα έχουμε θερμοκρασίες μεταξύ 26 και 28 βαθμών Κελσίου και συγκέντρωση σκόνης, όχι όμως στο βαθμό που έχουμε τις τελευταίες ημέρες» ανέφερε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, σύμφωνα με το protothema.gr. 

Χθες, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η μέγιστη θερμοκρασία ήταν 32.6 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε στον μετεωρολογικό σταθμό στον Αλικιανό Χανίων και είναι η υψηλότερη από το 2010. Ακολούθησε το κέντρο των Χανίων με 32.5 βαθμοί Κελσίου, ενώ στα Φαλάσαρνα Χανίων ο υδράργυρος άγγιξε τους 32.3 βαθμούς Κελσίου.

Ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου της Αθήνας Κώστας Λαγουβάρδος ανέφερε ότι πρόκειται για θερμοκρασίες που αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα έως τώρα ρεκόρ για τον μήνα Μάρτιο. Μάλιστα, καθώς αναμένεται και οι τελευταίες τρεις ημέρες του μήνα να έχουν θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα η μέση θερμοκρασία του μήνα θα ανέβει κι άλλο. «Από τον Ιούλιο και μετά καταγράφονται μήνες που έχουν περισσότερη ζέστη από το μέσο κανονικό» είπε και σημείωσε ότι με εξαίρεση περιοχές της βόρειας Ελλάδας που το θερμόμετρο δεν ξεπέρασε τις μέσες κανονικές για την εποχή τιμές, στις υπόλοιπες περιοχές η ζέστη ήταν εκτός κανονικότητας. Οι συνθήκες μέχρι και σήμερα το απόγευμα ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, συνεπώς η ατμόσφαιρα θα παραμείνει αποπνιχτική. Το επόμενο διήμερο θα έχουμε μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας αλλά τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε νέα θερμή εισβολή με νέα άνοδο της θερμοκρασίας».

“Καμπανάκι” από τους πνευμονολόγους

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Επικίνδυνο μείγμα
Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους η «αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα».

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, συστήνουν οι πνευμονολόγοι, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Τα συμπτώματα
Συνεχίζοντας η ΕΠΕ, τονίζει πως «σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή».

Ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ
Ισχυρή σύσταση κάνουν οι πνευμονολόγοι για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

Γιατί έγινε επικίνδυνη η αφρικανική σκόνη
Αφρικανική σκόνη ονομάζεται η αιολική ορυκτή σκόνη από την έρημο Σαχάρα. Η έρημος έχει έκταση εννέα εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον Ατλαντικό ωκεανό έως την Ερυθρά Θάλασσα, από τη Μεσόγειο θάλασσα μέχρι την κοιλάδα του ποταμού Νίγηρα και την περιοχή του Σουδάν στο νότο.

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή αιολικής σκόνης στον κόσμο, με ετήσιους ρυθμούς παραγωγής περίπου 400-700 x 106 τόνους/έτος, που είναι σχεδόν το ήμισυ όλων των εισροών της αιολικής ερήμου στον ωκεανό. Πολύ συχνά οι άνεμοι σηκώνουν τεράστιες ποσότητες σκόνης από την έρημο της Σαχάρας και τις μεταφέρουν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

χάρτης αφρικανική σκόνη

Έχει διαπιστωθεί ότι η αφρικανική σκόνη ταξιδεύει στην Ευρώπη μέχρι την Σκανδιναβία και κάνει υπερατλαντικές πτήσεις φτάνοντας μέχρι τον Αμαζόνιο όπου πέφτει εκεί λειτουργώντας ως λίπασμα για τη χλωρίδα του τροπικού δάσους. Αφρικανική σκόνη έχει εντοπισθεί επίσης στην μακρινή Ιαπωνία.

Η μόλυνση
Οι αρνητικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον δεν άφησαν ανέγγιχτη την Σαχάρα. Η κίνηση των οχημάτων, η απόρριψη κάθε είδους αποβλήτων, καύση σκουπιδιών και άλλοι παράγοντες έχουν μολύνει την έρημο και φυσικά την σκόνη της.

Έτσι η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική προς την Ευρώπη μεταφέρει μια σειρά από επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία στοιχεία όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο , ψευδάργυρο κ.α.

Τα βαρύτερα σωματίδια της αερομεταφερόμενης σκόνης υποχωρούν προς την επιφάνεια του πλανήτη και το ταξίδι συνεχίζουν τα ελαφρύτερα τα οποία είναι και αυτά που φτάνουν τελικά σε άλλες ηπείρους.

Όμως οι ειδικοί αναφέρουν ότι όσο πιο μικρά σε μέγεθος είναι τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης τόσο πιο εύκολα μπορούν να ενωθούν στην ατμόσφαιρα με μόρια που προέρχονται από ρύπους.

Επίσης όσο πιο μικρό είναι το μέγεθος ενός αιωρούμενου σωματιδίου τόσο πιο εύκολα εισέρχεται στο αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας ερεθισμούς σε υγιή άτομα ή επιδείνωση ατόμων που πάσχουν από αναπνευστικά αλλά και καρδιολογικά προβλήματα.

Η Κρήτη λόγω της εγγύτητας της στην Αφρική δέχεται τις μεγαλύτερα ποσότητες αφρικανικής σκόνης. Κατά καιρούς μετρήσεις έχουν δείξει ποσότητες αφρικανικής σκόνης 50-90 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
 

Ο καιρός σήμερα

Για σήμερα σύμφωνα με το meteo.gr αναμένονται αρχικά τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια με γρήγορη βελτίωση. Πιθανότητα για τοπικές βροχές υπάρχει στα νότια νησιωτικά τμήματα. Σημαντική μεταφορά σκόνης αναμένεται κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button