ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Επεξεργασία υγρών και στερεών αποβλήτων: Οι πρωτοποριακές μέθοδοι, χωρίς τη χρήση χημικών (vid)

Πρωτοποριακές μέθοδοι, χωρίς τη χρήση χημικών, ακόμη και χωρίς κατανάλωση ενέργειας, μπορούν να εφαρμοστούν μέσω της οικολογικής μηχανικής για την επεξεργασία των υγρών και των στερών αποβλήτων

Διαχείριση αποβλήτων και σχεδιασμός με βιώσιμα χαρακτηριστικά

  • Οικολογική μηχανική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
  • Καινοτόμες λύσεις επεξεργασίας αποβλήτων με μηδενικό αποτύπωμα

Βιώσιμα συστήματα διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων, με μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, προτείνει η οικολογική μηχανική. Σε συνέδριο της Σχολής Χημικών Μηχανικών – Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά αναπτύχθηκαν επιστημονικές προτάσεις που «απαντούν» ακόμη και σε επίκαιρα προβλήματα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή

Πρωτοποριακές μέθοδοι, χωρίς τη χρήση χημικών, ακόμη και χωρίς κατανάλωση ενέργειας, μπορούν να εφαρμοστούν μέσω της οικολογικής μηχανικής για την επεξεργασία των υγρών και των στερών αποβλήτων. Στο συνέδριο του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «SEALIVE», παρουσιάστηκαν πρακτικές εφαρμογής του εν λόγο κλάδου της μηχανικής.

«Αυτό που έχουμε όλοι συνηθίσει είναι εγκαταστάσεις πολύ βαριές με σκυροδέματα, τσιμέντα, καταστάσεις που προφανώς κανείς δε θέλει να ζήσει. Η οικολογική μηχανική έχει πράσινες λύσεις όπου η επεξεργασία γίνεται με τη χρήση φυσικών υλικών. Αμμοχάλικο και φυτά. Άρα και οπτικά αυτό που βλέπεις είναι για παράδειγμα ένας καλαμιώνας. Όμως αυτό είναι ένα σύστημα που επεξεργάζεται ,καθαρίζει το υγρό απόβλητο, χρησιμοποιώντας μόνο φυσικές διεργασίες», όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης Αλέξανδρος Στεφανάκης.

Ο κλάδος της οικολογικής μηχανικής μπορεί ακόμη να απαντήσει σε προβλήματα που προκύπτουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Χαρακτηριστική είναι η λύση που προτείνεται για τον περιορισμό της έκτασης πλημμυρικών φαινομένων.

Παράλληλα ο κ. Στεφανάκης συμπλήρωσε πως «είδαμε τι έγινε δυστυχώς στη Θεσσαλία .Με τη χρήση τέτοιων λύσεων προφανώς δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το 100% τις επιπτώσεις, αλλά μπορούμε να τις μετριάσουμε. Άλλο παράδειγμα είναι η εκτεταμένη χρήση πράσινων οροφών ,στεγών, όπου όχι μόνο θα απορροφούν ένα μέρος του βρόχινου νερού μειώνοντας το νερό που φτάνει στους δρόμους και στα πεζοδρόμια αλλά βοηθούν και στην ενεργειακή αποδοτικότητα».

«Άρα μιλάμε για πράσινες υποδομές, για πράσινες τεχνολογίες που δίνουν λύσεις στα περισσότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε τοπικό, περιφερειακό, επίπεδο , τη στιγμή που και η ίδια η λύση δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Άρα η ίδια η λύση θα έχει για παράδειγμα μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα, μειωμένο κόστος λειτουργίας», συμπλήρωσε ο κ. Στεφανάκης.

Η οικολογική μηχανική γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη άνθιση επειδή ακριβώς προτείνει λύσεις που ενσωματώνουν το περιβάλλον, τις φυσικές διεργασίες, τα φυσικά υλικά μέσα στο σχεδιασμό νέων τεχνολογιών και νέων υποδομών.

Στο συνέδριο συμμετείχαν καθηγητές πανεπιστημίων από 53 χώρες του κόσμου, αποδεικνύοντας τη διεθνή απήχηση του κλάδου της οικολογικής μηχανικής, ιδιαίτερα στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Δείτε το βίντεο: 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button