Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Επίσκεψη μαθητών του Γυμνασίου Ν. Αρτάκης στη Μερσίνη Τουρκίας

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη ομάδας μαθητών και εκπαιδευτικών στην περιοχή της Μερσίνης και Αδάνων της ΝΑ Τουρκίας.

Η κινητικότητα αυτή είναι η τρίτη που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + “ Climate Crisis” (2022-1-EL01-KA210- SCH-000081911), το οποίο εκπονείται από το Γυμνάσιο Νέας Αρτάκης Εύβοιας και το Fevzi Cakmak Ortaokulu Mersin Akdeniz από κοινού σε Σύμπραξη Μικρής Κλίμακας ΚΑ210.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής που υλοποιήθηκε από 22-27 Απριλίου 2024, είχαν την ευκαιρία να μετακινηθούν τρεις συνοδοί εκπαιδευτικοί και τέσσερις μαθητές του Γυμνασίου Νέας Αρτάκης. Το σχολείο εκπροσώπησαν η διευθύντρια κ. Βασιλική Αθανασιάδη και οι εκπαιδευτικοί κ. Θεοδώρα Κόρου υπεύθυνη του προγράμματος και η κ. Σταυρινή Μπόσκοβιτς.

Οι μαθητές που μετακινήθηκαν ήταν δύο μαθήτριες της Β τάξης (Αριστέα- Ελπίδα Βάγια και Μαρίλια Βαγιάννη) και δύο μαθητές της Γ’ τάξης (Χρήστος Παντιέρας και Οδυσσέας Μπαϊρακτάρης). Οι δραστηριότητες περιλάμβαναν εορταστικές εκδηλώσεις στο χώρο του Τουρκικού σχολείου, καθώς στις 23 Απριλίου γιορτάζεται εθνικά η «Γιορτή των Παιδιών», όπως επίσης και παρουσιάσεις, άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων.

Όπως τονίζει η υπεύθυνη του Ομίλου Γεωεπιστημών και του προγράμματος Erasmus+, Θεοδώρα Κόρου:

“Συζητήσαμε για τις κλιματικές συνθήκες και τις φυσικές καταστροφές, είδαμε τον μετεωρολογικό σταθμό του σχολείου (το «αδελφάκι» του δικού μας). Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή και για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα έπρεπε να ακολουθηθεί στο σχολείο. Οι μαθητές των δύο σχολείων συναναστράφηκαν μεταξύ τους, αντάλλαξαν απόψεις και γνωρίζοντας περισσότερα για τη σχολική ζωή έκαναν συγκρίσεις σχετικές με την καθημερινότητα στις δύο χώρες. Οι εκπαιδευτικοί ενημερωθήκαμε για το τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα και τη λειτουργία του σχολείου και ξεναγηθήκαμε στους χώρους του σχολικού συγκροτήματος. Σημαντικό ήταν το εκπαιδευτικό κομμάτι που περιλάμβανε επισκέψεις όπως στο Κέντρο Επιστημών για το Κλίμα και το Περιβάλλον (MERCAN Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim ve Çevre Bilim Merkezi) αλλά και το Επιστημονικό Χωριό (Mersin Bilim Köyü) όπου ενημερωθήκαμε από τους υπευθύνους σε θέματα
σχετικά με τις επιδιώξεις του προγράμματός μας.

Ακόμη, προσεγγίσαμε την περιοχή όπου έχει εγκατασταθεί ο Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ρεύματος της χώρας στο Akkuyu, η οποία είναι μια περιοχή τουριστική με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία και προβληματιστήκαμε για την επίδραση της Erasmus + “Climate Crisis” 2022-1-EL01-KA210-SCH-000081911 λειτουργίας του εργοστασίου και των γραμμών μεταφοράς ρεύματος υπερυψηλής τάσης. Κατά την περιήγηση παρατηρήσαμε περιοχές που έχουν καταστραφεί από πυρκαγιές, καθώς επίσης και το υδρογραφικό δίκτυο. Επισκεφτήκαμε μερικά από τα πιο σημαντικά σπήλαια όπου παρατηρήσαμε τη δράση του νερού και εντυπωσιαστήκαμε από το διάκοσμό τους. Δε μπορούμε όμως να παραλείψουμε τα πολιτισμικά και τα πολιτιστικά στοιχεία με τα οποία ήρθαμε σε επαφή. Επισκεφτήκαμε ελληνιστικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως την αρχαία Διοκαισάρεια Κιλικίας όπου σώζονται λείψανα Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, περάσαμε από την Σελεύκεια και περιηγηθήκαμε στην Ταρσό. Εκεί επισκεφτήκαμε τον Ναό του Αποστόλου Παύλου που σώζεται ως μουσείο, καθώς η σημαντική αυτή μορφή της Χριστιανικής Εκκλησίας κατάγεται και ξεκίνησε τη δράση του από εκεί. Επισκεφτήκαμε επίσης μουσουλμανικούς
χώρους λατρείας και άλλα αξιόλογα μνημεία.

Τέλος, ανακαλύψαμε τη σύγχρονη πλευρά της Μερσίνης, η οποία είναι ένα μεγάλο λιμάνι με τόσο σύγχρονες αγορές και καταστήματα, όσο κλειστές και παραδοσιακές αγορές με είδη λαϊκής τέχνης. Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στην τοπική κουζίνα με τις ντόπιες γεύσεις και νοστιμιές ξεχωρίζοντας το ταντούνι, τα σις κεμπάπ και το ντονέρ, καθώς και τα μοναδικά μικρασιάτικα γλυκά. Ήταν σίγουρα ένα ξεχωριστό ταξίδι, μια αποστολή στο χώρο και το χρόνο, μια ανάγνωση της ιστορίας και της γεωγραφίας βιωματική, η οποία θα αποτελεί ένα ξεχωριστό διδακτικό ορόσημο για όλους μας! “

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button