ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Τεράστιο το πλήγμα για την αγροτική παραγωγή

Πού λοιπόν θα βρεθούν κονδύλια για να μπορέσει να ανακάμψει ο κλάδος;

Οι συνέπειες από τις βιβλικές καταστροφές σε μία περιοχή με ισχυρή πρωτογενή παραγωγή, που συμβάλλει με 5,2% στο ΑΕΠ, όπως είναι η Θεσσαλία, προκαλούν αγωνία για την επόμενη ημέρα και τις συνέπειες στην εθνική οικονομία, αφού οι εκτιμήσεις είναι ότι οι αγροτικές εκτάσεις θα αργήσουν να ανακάμψουν. Ενδεικτική είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιου Λέκκα, ότι ο πλούσιος Θεσσαλικός Κάμπος θα χρειαστεί μια πενταετία για να καταστεί ξανά γόνιμος. 
Το πλήγμα θα είναι τεράστιο, με άμεσες επιπτώσεις στην εγχώρια αλυσίδα τροφοδοσίας. Δεν είναι μόνο ότι θάφτηκε στις λάσπες το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, ένα ποσοστό 15% της εγχώριας κτηνοτροφίας είναι η αρχέγονη ομορφιά του κάμπου, που χάθηκε, και η σημασία του, ουσιαστική και συμβολική για τους Θεσσαλούς. Η φυτική παραγωγή στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των λοιπών περιφερειών της Ελλάδας στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι, στα βιομηχανικά φυτά, της παραγωγής βαμβακιού, της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας, σε αρκετά φρούτα και ξηρούς καρπούς. 
Όσον αφορά στη ζωική παραγωγή, στον σημαντικότερο κλάδο της κτηνοτροφίας που είναι η αιγοπροβατοτροφία, στη Θεσσαλία παράγεται το 19,4% του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και το 13,7% του εγχώριου αιγείου γάλακτος. Ακολουθούν η βοοτροφία, που δημιουργεί το 18,5% της ελληνικής παραγωγής βόειου κρέατος και το 19,7% του βόειου γάλακτος, και η χοιροτροφία, που δημιουργεί το 10% της εθνικής παραγωγής χοιρινού κρέατος και που αμφότερες λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, κινητοποιώντας παράλληλα σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις. 
Πού λοιπόν θα βρεθούν κονδύλια για να μπορέσει να ανακάμψει ο κλάδος; Αρκούν τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός; Είναι πολύ πιθανό, πλέον, μετά τον τελικό λογαριασμό και το αίτημα για συμβολή της Ε.Ε. στα κονδύλια για την υποστήριξη των πληγεισών περιοχών, αλλά και την υλοποίηση έργων υποδομής, να κατατεθεί νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Επίσης, είναι πιθανόν με τις δημοσιονομικές δυσκολίες που υπάρχουν να μην προχωρήσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. 
Η κυβέρνηση, πάντως, δε θέλει να αμφισβητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξαιτίας των κρατικών δαπανών που θα απαιτηθούν για να αντιμετωπιστούν οι απανωτές φυσικές καταστροφές. Το μόνο σίγουρο, οι οικονομικές και οι κοινωνικές συνέπειες από αυτήν την πρωτοφανή καταστροφή θα επηρεάσουν τη ζωή των κατοίκων για πολλά χρόνια. 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button