ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Εν μέσω εντάσεων απόσυρση και διαβούλευση για τα δημοτικά τέλη του Ηρακλείου (pics, vid)

Το βράδυ της Δευτέρας (13/11), εν μέσω ενστάσεων και αντεγκλήσεων το θέμα της αναπροσαρμογής των ανταποδοτικών τελών και των τελών κοινόχρηστων χώρων αποσύρθηκε από τη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου

Αποσύρθηκε -εν μέσω σφοδρών εντάσεων- από την ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου το θέμα της ψήφισης της αύξησης των ανταποδοτικών τελών και των τελών κοινόχρηστων χώρων. Όπως έγινε γνωστό, το θέμα θα τεθεί σε διαβούλευση μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων και των κοινωνικών φορέων και θα επανέλθει για ψήφιση -κατά πάσα πιθανότητα- εντός 15ημερου.

Πρώτη στο βήμα ανέβηκε η κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη η οποία καυτηρίασε την πρόθεση της δημοτικής Αρχής να γίνει η ψήφιση της αύξησης των τελών, λίγο πριν η νέα δημοτική αρχή λάβει τη σκυτάλη, τόσο για ηθικούς όσο και για νομικούς λόγους, καθώς όπως είπε «δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε πολιτικά και αυτοδιοικητικά τη νέα Δημοτική Αρχή να ξεδιπλώσει το δικό της πρόγραμμα. Το θέμα είναι νομικά και ηθικά μείζον».

Το λόγο πήρε ο κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης που πρότεινε της ψήφισης της αύξησης των τελών «να προηγηθεί διάλογος με φορείς αλλά και μεταξύ μας. Εκτός από τα τυπικά νομικά, τίθεται κι ένα δίλημμα! Αν ήμουν λαϊκιστής κι ήθελα να προβοκάρω, θα έφερνα εδώ μια αντιπρόταση με την οποία θα πρότεινα μείωση. Θα είχαμε όμως και πάλι την εξουσία να αποφασίσουμε μείωση και να δεσμεύσουμε την επόμενη δημοτική Αρχή; Δεν έχουμε τέτοια νομιμοποίηση για να μειώσουμε αλλά ούτε και για αυξήσουμε τα τέλη! Εγώ 43 χρόνια στην αυτοδιοίκηση, δεν θέλω να αποχωρήσω με μια εξωθεσμική λειτουργία και δεν μπορώ να λάβω μέρος και θα είμαι απλά “παρών”».

Απαντώντας άμεσα στον κ. Κουκιαδάκη, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, διαφώνησε στο «ότι υπάρχει νομικό θέμα».

Με τη σειρά του ο κ. Δημήτρης Βρύσαλης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»  ζήτησε από τους «προλαλήσαντες να πουν εάν συμφωνούν ή όχι με την αύξηση, πέραν του διαδικαστικού». «Εμείς λέμε ξεκάθαρα να αποσυρθεί επειδή είναι αντιλαΪκή. Αυτή είναι κατά τη γνώμη μας η ουσία και πρέπει να τοποθετηθούμε όλοι για αυτό! Έχει πληρώσει και ξαναπληρώσει ο λαός!».

«Το θέμα έχει πολλές πλευρές. Δεν είναι ούτε κυρίως νομικό, ούτε κυρίως διαδικαστικό. Έχει να κάνει με το ότι σε δύο μήνες έχει νέα δημοτική Αρχή, η οποία βρίσκεται με δεμένα χέρια σε πολλά» ανέφερε ο κ. Λυγερός που πρότεινε να αναβληθεί η διαδικασία. «Ας το αναβάλλουμε για σήμερα» είπε κλείνοντας ο κ. Λυγερός συμπληρώνοντας απευθυνόμενος -προφανώς χαριτολογώντας- στον δήμαρχο: «Πολλά έχει τραβήξει η πλάτη σας κ. δήμαρχε, μην πάρετε κι αυτό το βάρος!».

«Πρόκειται για βαθιά πολιτικό θέμα» υπογράμμισε ο κ. Γιάννης Κουράκης με τη σειρά του εξηγώντας ότι «δεν έχει γίνει ουσιαστικός διάλογος με τους φορείς. Η καλύτερη λύση, είναι να αποσυρθεί το θέμα και να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση μεταξύ φορέων και παρατάξεων που θα διοικήσουν».

Στη συνέχεια, ο Βασίλης Λαμπρινός σχολίασε ότι «θα ήταν πιο εύκολο για εμάς να μην ερχόταν καν σήμερα εδώ προς ψήφιση το θέμα, να το έπαιρνε η καινούρια δημοτική Αρχή», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δέχεται την πρόταση Λυγερού να κάνουμε συζήτηση με τους εκλεγέντες και τους φορείς» και το πολύ την επόμενη εβδομάδα «αν συμφωνήσει η νέα δημοτική αρχή να ρυθμίσουμε τα τέλη». «Αν δεν συμφωνήσει, θα δούμε τι θα κάνουμε» είπε με νόημα ο κ. Λαμπρινός.

Λαύρος απέναντι στις προθέσεις της δημοτικής Αρχής ήταν ο Πέτρος Ινιωτάκης που έκανε λόγο για «άβολη θέση για άλλη μια φορά με αυτήν τη δημοτική αρχή. Μας βάζετε τώρα σε μια θέση, να κάνουμε μια συζήτηση για να θυμηθούμε αυτά που σας λέγαμε εμείς 4 χρόνια τώρα!».

Οι τόνοι ανέβηκαν έντονα με τον κ. Ινιωτάκη να λέει ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποφασίσει αυτό το σώμα. Πρέπει την απόφαση να την πάρει το νέο δημοτικό συμβούλιο. Χωρίς να ντρέπεστε, βάζετε τέτοιο ζήτημα!».

«Δεν ντρέπεσαι;» απάντησαν κάποιοι από το.. ακροατήριο στον κ. Ινιωτάκη. Η ένταση υποχώρησε προσωρινά όταν ο κ. Πασπάτης πήρε το μικρόφωνο και ανακοίνωσε ότι «δεν θα γίνει καμία συζήτηση. Το θέμα αναβάλλεται».

Τότε, αντί τα πνεύματα να ηρεμήσουν, σημειώθηκαν ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις. Εκπρόσωποι εργαζομένων που είχαν μεταβει στη συνεδρίαση, και στους οποίους δεν επιτράπηκε αρμοδίως να τοποθετηθούν για το ζήτημα της αύξησης των τελών (καθώς αυτό αποσύρθηκε από την συνεδρίαση), έκαναν λόγο για μη δημοκρατικές διαδικασίες.

«Να ακούσουμε για ένα θέμα που δεν θα συζητήσουμε σήμερα;» ρώτησε εκπρόσωπο των εργαζομένων ο κ. Πασπάτης, ο οποίος απάντησε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου «Τι δημοκρατία είναι αυτή;». “Nα είστε λογικός» ανέφερε στον εν λόγω εκπρόσωπο ο δήμαρχος Ηρακλείου με τον τελευταίο να του απαντά ότι «λογικός είμαι αλλά αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο!».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button