ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Δυναμική η παρουσία της Κρήτης στην Fruit Logistica 2024 του Βερολίνου

Στο Βερολίνο, όπως κάθε χρόνο, δυναμικό «παρών» δίνει η Κρήτη, καθώς ο κλάδος των κηπευτικών εκπροσωπείται με 7 συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Mediteranean Compo

Μόλις έπεσε η αυλαία της 30ης Agrotica στη Θεσσαλονίκη τα βλέμματα όσων εμπλέκονται στην παγκόσμια παραγωγή και εμπορία φρούτων και λαχανικών, στράφηκαν στο Βερολίνο της Γερμανίας , όπου άνοιξε τις πύλες της η μεγαλύτερη στον κόσμο ανάλογη έκθεση, η Fruit Logistica 2024, η οποία είχε προγραμματιστεί για το τριήμερο 7-9 Φεβρουαρίου.

Στο Βερολίνο, όπως κάθε χρόνο, δυναμικό «παρών» δίνει η Κρήτη, καθώς ο κλάδος των κηπευτικών εκπροσωπείται με 7 συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Mediteranean Compo.Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην εσωτερική αγορά της ΕΕ – MEDITERRANEAN COMBO” προωθεί τα κηπευτικά (ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές και μελιτζάνες) και τα Ισπανικά φρούτα (kaki fruit-λωτός), στις χώρες-στόχους Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία και Ουγγαρία.

Το πρόγραμμα έχει τριετή διάρκεια (2022-2024) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 1144/2024 (Δράσεις ενημέρωσης και προώθησης σχετικά με τα αγροτικά προϊόντα στην εσωτερική αγορά). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι :

  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Κηπευτικών Δήμου Ιεράπετρας «Ανατολή», συντονιστής από την Ελλάδα
  • Αγροτικός Οπωροκηπευτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής και Εμπορίας Πρώιμων Κηπευτικών Ιεράπετρας «ΝΟΤΟΣ», Δήμου Ιεράπετρας
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας Χανίων
  • Ομάδα Παραγωγών «ΤΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ» – Κομπογεννητάκης & ΣΙΑ Ο.Ε, από τα Χανιά
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπορίας Κηπευτικών «Ψαρής», από τη Βιάννο
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής και Εμπορίας Πρώιμων Κηπευτικών Ιεράπετρας «Κάμιρος», από την Ιεράπετρα και
  • Asociación Española del Kaki, από την Ισπανία

Η καμπάνια αναπτύσσεται σε τρεις κατευθύνσεις επικοινωνίας, τους καταναλωτές, τους διαμορφωτές κοινής γνώμης και τους αγοραστές, προωθώντας τα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα με τους εξής στόχους:

• Αύξηση της αξίας των πωλήσεων και εξαγωγών των υπό-προώθηση προϊόντων στις χώρες-στόχους.

• Αύξηση της ευαισθητοποίησης παρέχοντας γνώσεις σχετικά με τα πλεονεκτήματα των ευρωπαϊκών υπό προώθηση προϊόντων (ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές και μελιτζάνες και τον λωτό).

«Βρισκόμαστε στη Fruit Logistica του Βερολίνου συμμετέχοντας ως συντονιστές του προγράμματος Mediteranean Compo, στοχεύοντας στην προώθηση των ποιοτικών πιστοποιημένων κηπευτικών που παράγουμε στην Κρήτη, ενώ οι συνάδερφοι μας Ισπανοί προωθούν από την πλευρά τους τον λωτό. Στην πρώτη ημέρα της έκθεσης είχαμε χιλιάδες επισκέπτες, που ήθελαν να δοκιμάσουν τα προϊόντα που είχαμε φέρει μαζί μας και εκθέταμε στο περίπτερο μας. Όλοι σχολίαζαν θετικά την ποιότητα και την γεύση των κηπευτικών μας, που παράγονται με φυσικό και υγιεινό τρόπο κάτω από τον ζωοδότη κρητικό ήλιο. Την πρώτη μέρα είχαμε επισκέπτες και ενδιαφερόμενους αγοραστές εκτός από Ευρωπαϊκές χώρες και από χώρες στόχους της Μέσης Ανατολής . Το μοναδικό πρόβλημα που έχουμε όταν συζητούμε στις συναντήσεις B2B με μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, είναι ο μικρός όγκος παραγωγής και η διάρκεια στην εξυπηρέτηση τους. Αυτό που δε μπορούμε ακόμη να κάνουμε είναι, να εξασφαλίσουμε τις ποσότητες που μας ζητούν 12 μήνες το χρόνο. Κατά τα άλλα η Κρήτη δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα σε ποιότητα και γεύση στον κλάδο των θερμοκηπιακών κηπευτικών, τα ομοειδή προϊόντα των ανταγωνιστριών χωρών.

Έκθεση Βερολίνο

Στη δεύτερη και στην τρίτη μέρα της έκθεσης περιμένουμε να κάνουμε τις πιο σημαντικές συναντήσεις με την ελπίδα ότι θα ανοίξουμε κάποιες νέες συνεργασίες, στο μέτρο που μπορούμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση που θα έχουμε», μας είπε από το παγωμένο Βερολίνο, των μηδέν βαθμών Κελσίου, ο πρόεδρος της συντονίστριας ομάδας παραγωγών «Ανατολή» Ιεράπετρας κ Γιώργος Καραλάκης.

Οι εκθέτες στο Βερολίνο παρουσιάζουν τις τρέχουσες εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές και τις τάσεις στον κλάδο των φρούτων και λαχανικών.

Στις ενδιαφέρουσες ενημερώσεις που γίνονται στο Βερολίνο οι ειδικοί ομιλητές ρίχνουν φως στις επιπτώσεις που είχαν, για παράδειγμα, το επίμονο υψηλό κόστος παραγωγής και μεταφοράς, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι αυξήσεις των τιμών στην αγορά φρούτων και λαχανικών.

Η στατιστική υπηρεσία της έκθεσης παρέχει μια πρακτική συλλογή πολύτιμων πληροφοριών για τις βασικές αγορές και παραγωγούς της ηπείρου, καθώς και τις βασικές ροές εμπορευμάτων φρούτων και λαχανικών που υποστηρίζουν τις εισαγωγές-εξαγωγές. Επομένως βοηθά τις εταιρείες του κλάδου να λαμβάνουν καλύτερες και πιο ενημερωμένες αποφάσεις. Η υπηρεσία αυτή , δε συγκεντρώνει μόνο στοιχεία, αλλά κάνει και εις βάθος αναλύσεις που βοηθούν τη βιομηχανία να κατανοήσει δεδομένα παραγωγής, παράδοσης και εμπορίου από ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών αγορών.

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button