Διεθνής επικαιρότητα

Δραματική η κατάσταση στην Αϊτή, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2023, 05:37

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τόνισε χθες Τετάρτη πως επικρατεί «δραματική» κατάσταση στην Αϊτή, όπου μεγεθύνεται ο κίνδυνος να μην είναι σε θέση να βοηθήσει μέρος του πληθυσμού, εξαιτίας έλλειψης χρηματοδότησης.

Σχεδόν ο μισός αϊτινός πληθυσμός, ή 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι, δυσκολεύεται ολοένα περισσότερο να τραφεί, και ο οργανισμός αυτός παρέχει το τρέχον διάστημα βοήθεια σε 2,5 εκατ. από αυτούς, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λόλα Κάστρο, διευθύντρια του τμήματος του ΠΕΠ που είναι αρμόδιο για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Όμως «εξαιτίας των μειώσεων των χρηματοδοτήσεων σε όλο τον κόσμο, δεν είμαστε πλέον σε θέση να φθάσουμε σε ένα (εκατομμύριο) από αυτά τα 2,5 εκατ.» Αϊτινούς, πρόσθεσε με ανησυχία, καθώς σε λιγότερες από δύο εβδομάδες είναι προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής των κρατών της περιοχής και της ΕΕ στις Βρυξέλλες (17η-18η Ιουλίου).

Σύμφωνα με την κυρία Κάστρο, η κατάσταση είναι «δραματική».

Λείπουν 122 εκατομμύρια δολάρια (112 εκατ. ευρώ) ώστε το ΠΕΠ να φέρει σε πέρας τις επιχειρήσεις που έχει σχεδιάσει στην Αϊτή φέτος, επισήμανε.

Προχθές Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε για ακόμη μια φορά να προσφερθεί διεθνής «υποστήριξη» στην αϊτινή αστυνομία για να αντιμετωπίσει το κύμα βίας που πλήττει την πάμφτωχη χώρα της Καραϊβικής.

Στην Αϊτή δρουν «200 συμμορίες», οι οποίες «έχουν πάρει τον έλεγχο» τομέων «της πόλης Πορτ-ο-Πρενς», της πρωτεύουσας, υπογράμμισε η κυρία Κάστρο, εξηγώντας πως η κατάσταση εμποδίζει τους πολίτες να πάνε στη δουλειά τους, τα παιδιά να πάνε στο σχολείο, τον κόσμο να ανεφοδιαστεί με τα απαραίτητα. Ο πληθυσμός «βρίσκεται υπό ομηρία», σχολίασε.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2023, 05:37

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button