Β/Α ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

Δράση για την μουσική παράδοση της Λέσβου από το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου, σε συνεργασία με τον κοινωνικό φορέα Visit Agiasos και το Γυμνάσιο και Λύκειο Αγιάσου, υλοποιούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διαπλέκοντας μουσικές και ήχους του χθες και του σήμερα: Μουσειολογικές και μουσικές εξερευνήσεις με αφορμή τη μουσική παράδοση της Λέσβου», το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμπλέκει δημιουργικά την παράδοση με την τεχνολογία, τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, την ψηφιακή καινοτομία, καθώς και τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη σύγχρονων πολιτιστικών αγαθών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της Αγιάσου και θα υλοποιηθεί σε τρία στάδια, που στηρίζονται στις μεθόδους της βιωματικής μάθησης, της δημιουργικής -σχεδιαστικής σκέψης.

Ειδικότερα, το πρώτο στάδιο, που αποτελεί και τον πυρήνα του εκπαιδευτικού προγράμματος, περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές εκπαιδευτικές δράσεις σε δύο ομάδες, με επιμέρους εργαστήρια σε θέματα μουσικής σύνθεσης και μουσειολογίας.

Οι δύο αυτές δράσεις θα υλοποιηθούν αρχικά παράλληλα, ενώ στα δύο επόμενα στάδια θα αλληλοπλέκονται, με στόχο τον τελικό συν-σχεδιασμό και την υλοποίηση από τους ίδιους τους μαθητές μιας έκθεσης, που θα παρουσιάζει την ιστορία της μουσικής παράδοσης της Λέσβου και ειδικότερα της Αγιάσου. Έμφαση θα δοθεί στην παρουσία του σαντουριού και την επιρροή αυτής της παράδοσης στη σύγχρονη μουσική σκηνή. Παράλληλα, θα εξερευνά τις δυνατότητες ανάμειξης αυτής της μουσικής παράδοσης με σύγχρονους ήχους.

Δράση για την μουσική παράδοση της Λέσβου από το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Στην τελική φάση του προγράμματος οι μαθητές των 2 ομάδων θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και με την καθοδήγηση και τη βοήθεια επαγγελματιών του χώρου, θα συν-δημιουργήσουν την εν λόγω έκθεση, σε συγκεκριμένο χώρο, που θα επιλέξουν οι ίδιοι (πιθανοί χώροι μπορεί να αποτελέσουν το φουαγιέ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, το λαογραφικό Μουσείο , ο χώρος του φορέα Visit Agiasos κ.α.).

Οι μαθητές εργάζονται εντατικά, εφαρμόζοντας τις γνώσεις και δεξιότητες που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων και στο τέλος υλοποιούν την έκθεση όλοι μαζί.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό και σε άλλες σχολικές ομάδες της Λέσβου. Οι ίδιοι οι μαθητές των 2 ομάδων που συνέβαλαν στον σχεδιασμό και τη δημιουργία της θα αποτελούν τους ξεναγούς για τους επισκέπτες. Η διάρκεια της θα είναι τρίμηνη.

Τα σεμινάρια ηχητικού σχεδιασμού θα πραγματοποιηθούν από το μουσικό Νίκο Τσιριγώτη και τα σεμινάρια μουσειολογίας από την Ηλιάνα Ζιώγα, μουσειολόγο – σύμβουλο διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button