ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Δουλεύουμε σαν… “μηχανές”, εν αντιθέσει με τους… Γερμανούς

Εντυπωσιάζουν τα νούμερα για τις ώρες εργασίας ανά απασχολούμενο ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη! 

Πρώτοι οι Πολωνοί. Δεύτεροι εμείς οι Έλληνες και στην τελευταία θέση, ποιοι λέτε; Οι Γερμανοί, που μας κουνούσαν το δάκτυλο και μας έλεγαν τεμπέληδες… Ο λόγος για τις θέσεις στις ώρες εργασίας ανά απασχολούμενο, ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη! 
Νομίζω πως οι μνήμες από εκείνα τα χρόνια είναι ακόμα νωπές. Άλλωστε, ήταν πολύ τραυματικές οι εμπειρίες των φτωχότερων Ελλήνων, πολλοί εκ των οποίων, εξαιτίας των μνημονίων τότε, έμειναν άνεργοι, πείνασαν και χρειάστηκε να σταθούν στις ουρές των συσσιτίων. Ποιος μπορεί να τα ξεχάσει όλα αυτά; 
Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα, να διαβάζουμε μία τέτοια ενδιαφέρουσα έρευνα, που αναφέρει πως στη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών βρίσκεται η Ελλάδα στις ώρες εργασίας ανά απασχολούμενο, με την Πολωνία να είναι η πρώτη με περισσότερες ώρες. Την ίδια στιγμή, οι Γερμανοί, που χαρακτήριζαν τους Έλληνες τεμπέληδες και επέβαλαν σκληρά μέτρα λιτότητας μέσω των μνημονίων, βρίσκονται στην τελευταία θέση, δουλεύοντας λιγότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο! 

Εντυπωσιάζουν τα νούμερα 

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από νεότερη έρευνα που αναφέρεται στο 2023, οι ώρες εργασίας ανά απασχολούμενο στην Ελλάδα ανήλθαν στις 2.000 το 2023, έναντι 2.019,5 ωρών ανά απασχολούμενο στην Πολωνία. Τρίτη έρχεται η Λιθουανία, τέταρτη η Μάλτα, πέμπτη η Κύπρος, έκτη η Εσθονία, έβδομη η Ρουμανία, όγδοη η Πορτογαλία, ένατη η Τσεχία, δέκατη η Ιταλία, ενδέκατη η Ουγγαρία, δωδέκατη η Ιρλανδία, δέκατη τρίτη η Ισπανία, δέκατη τέταρτη η Σλοβακία, δέκατη πέμπτη η Βουλγαρία, δέκατη έκτη η Σλοβενία, δέκατη έβδομη η Σουηδία, δέκατη όγδοη η Φιλανδία, δέκατη ένατη η Αυστρία, εικοστή η Γαλλία, εικοστή πρώτη το Λουξεμβούργο, εικοστή δεύτερη η Ολλανδία, εικοστή τρίτη η Δανία και εικοστή τέταρτη η Γερμανία… 
Μάλιστα, οι Γερμανοί, οι πολιτικοί των οποίων μας έδειχναν με το δάκτυλο και έλεγαν «να οι Έλληνες οι τεμπέληδες», εργάζονται κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη μόλις 1.547,5 ώρες ανά εργαζόμενο. Όταν εμείς εργαζόμαστε 2.000 ώρες ανά εργαζόμενο και ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι οι 1.604,1 ώρες ανά απασχολούμενο και στην Ευρωζώνη 1.547,5 ώρες ανά εργαζόμενο (πρόκειται για έρευνα της Eurobank). 

Στη Γεωργία η περισσότερη δουλειά 

Εντυπωσιακό είναι επίσης όμως και το γεγονός ότι, στους επιμέρους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, οι απασχολούμενοι που εργάστηκαν τις περισσότερες ώρες το 2023 ήταν αυτοί στον τομέα της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας (2.229), και ακολούθησαν οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες (2.107,2), το εμπόριο, οι επισκευές οχημάτων και μοτοσυκλετών, η μεταφορά και αποθήκευση, οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης (2.089,6), οι κατασκευές (2.086,8) και η βιομηχανία (2.038,7). 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button