ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Δημήτρης Βρύσαλης για απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή για τον ασθενή και τον γιατρό, είναι εκβιασμός»

«Είναι εκβιασμός για τους ασθενείς: “Πλήρωσε ή περίμενε κι όπου βγει”… Το ίδιο ισχύει και για τους γιατρούς», αναφέρει ο Δημήτρης Βρύσαλης

Σε δήλωση προέβη ο πρόεδρος του Σωματείου ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης σχετικά με τη «δήθεν επιλογή», όπως αναφέρει, ασθενών και υγειονομικών για τα επί πληρωμή ιδιωτικά χειρουργεία, για τα οποία τονίζει ότι η λειτουργία τους είναι εκβιασμός και όχι ελεύθερη επιλογή και για τους ασθενείς αλλά και για τους υγειονομικούς και γιατρούς.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «συνεχίζει να προκαλεί ο υπουργός εμπορίου της υγείας Αδ. Γεωργιάδης στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί το αντιδραστικό και επικίνδυνο μέτρο των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων. Σε πρόσφατη συνέντευξη επανέλαβε με θράσος ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να δίνει σε γιατρούς και ασθενείς τη δυνατότητα της “επιλογής”, καταγγέλλοντας όσους διαμαρτύρονται. “Δίνουμε το δικαίωμα της επιλογής σε όποιον γιατρό, αναισθησιολόγο και νοσηλευτή θέλει να πάει να κάνει επέμβαση το απόγευμα και δίνουμε το δικαίωμα της επιλογής σε όποιον ασθενή θέλει να πάει να κάνει χειρουργείο το απόγευμα. Όποιος θέλει θα πάει, όποιος δεν θέλει δεν θα πάει. Τόσο απλά”, είπε ο υπουργός Υγείας.
Τι σόι επιλογή είναι αυτή, που σου βάζει το μαχαίρι στον λαιμό να ξεπαραδιαστείς για να χειρουργηθείς, αλλιώς θα πρέπει να περιμένεις στην ατελείωτη λίστα, με κίνδυνο η αναμονή να αποβεί μοιραία;
Είναι εκβιασμός
Το ξέρουν καλά η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, ότι όσοι έχουν ανάγκη να εγχειριστούν και δεν μπορούν να περιμένουν, θα τρέξουν να μαζέψουν πάση θυσία τα λεφτά και θα κόψουν από άλλες ζωτικές ανάγκες, προκειμένου να μπουν σε ένα επί πληρωμή χειρουργείο. Αυτό όμως δεν είναι “επιλογή”. Είναι εκβιασμός: “Πλήρωσε ή περίμενε κι όπου βγει”. Το ίδιο ισχύει και για τους γιατρούς. Την ώρα που ένα μεγάλο ποσοστό των χειρουργείων παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, το να “σπρώχνεις” γιατρούς και αναισθησιολόγους ,νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό στα επί πληρωμή απογευματινά είναι ανοιχτή υπονόμευση και παραπέρα απαξίωση των δωρεάν χειρουργείων. Αυτός είναι άλλωστε και ο απώτερος στόχος της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων: Να καλπάσει η εμπορευματοποίηση της Υγείας και να εμπεδωθεί το δόγμα “όποιος έχει λεφτά, θα έχει και την υγεία του”. 
Πρόοδος όμως δεν είναι να πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του, ούτε το «νόμιμο φακελάκι» που φέρνουν μαζί τους τα απογευματινά χειρουργεία. Πρόοδος δεν είναι η διαλογή ασθενών με βάση την τσέπη τους, από το υποστελεχωμένο, υποχρηματοδοτούμενο και ραγδαία εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας που υπερασπίζονται όλοι μαζί που κυβέρνησαν. 
Πραγματική πρόοδος είναι να απολαμβάνει ο λαός καθολικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, αντάξιες του σημερινού επιπέδου ανάπτυξης της ιατρικής επιστήμης και της τεχνολογίας, που απογειώνει τις δυνατότητες όχι μόνο στη θεραπεία αλλά κυρίως στην πρόληψη. Εκεί πρέπει να ρίξει όλες του τις δυνάμεις το εργατικό – λαϊκό κίνημα, χτυπώντας στη ρίζα τη βαρβαρότητα και την απανθρωπιά αυτού του σάπιου συστήματος».
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button