ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Στην αντεπίθεση… οι σεισμόπληκτοι – «Ο “κόμπος” έχει σκαλώσει στο χτένι με τη στάση της Πολιτείας»

Συγκεντρώνουν στοιχεία ως απάντηση στις αοριστίες Τριαντόπουλου για τις καθυστερήσεις στους φακέλους τους

Με στοιχεία απαντούν πλέον οι φορείς του Αρκαλοχωρίου στις απαντήσεις του Χρήστου Τριαντόπουλου, υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει “παγώσει” τις διαδικασίες κατάθεσης και εξέτασης των φακέλων μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2021.

Τόσο ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων “Ελπίδα”, όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος, όπως αναφέρουν σε αναρτήσεις τους, καλούν τους πληγέντες να επικοινωνήσουν μαζί τους για να τους δώσουν όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν εξετάζονται ούτε οι φάκελοι των ιδιοκτητών που δεν έχουν ή έχουν διορθώσει τις όποιες εκκρεμότητες υπήρχαν στο παρελθόν με αυτό το θέμα, και με στοιχεία από το Υποθηκοφυλακείο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου “Ελπίδα” Κώστας Γκαντάτσιος ανέφερε μάλιστα στο Ράδιο 98,4 πως από την Παρασκευή 19 Απριλίου, που έγινε η ανάρτηση, μέχρι σήμερα είναι δεκάδες οι ιδιοκτήτες που επικοινωνούν με τον Σύλλογο κι αποστέλλουν αποδεικτικά στοιχεία. Μεταξύ των φακέλων κι αυτοί Ιερών Ναών, που δεν αντιμετωπίζουν ιδιοκτησιακά προβλήματα.

«Ο “κόμπος” έχει σκαλώσει στο χτένι με τη στάση της Πολιτείας. Η απλούστευση των διαδικασιών είναι αίτημα δικό μας, πρόταση του ΤΕΕ/ΤΑΚ και της δημοτικής Αρχής. Η επιστροφή στην κανονικότητα δε θα έρθει ποτέ για εμάς με τους ρυθμούς Τριαντόπουλου και ΔΑΕΦΚ»

«Καλούμε τους συμπολίτες μας που έχουν καταθέσει φάκελο και ενώ δεν έχουν ιδιοκτησιακά ή κληρονομικά ζητήματα και η διαδικασία παραμένει στάσιμη, καθώς και όσους έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία και δεν έχει εξοφληθεί το υπόλοιπο της στεγαστικής συνδρομής, να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας “Η Ελπίδα” στο email: [email protected], στη σελίδα του συλλόγου μας, καθώς και στα τηλέφωνα των μελών του Δ.Σ. Κοινοποιήστε», αναφέρουν στην ανάρτησή τους στο Facebook τα μέλη του Συλλόγου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Εμπορικός Σύλλογος Αρκαλοχωρίου, που καλεί τα μέλη του οι οποίοι έχουν καταθέσει φάκελο με επαγγελματική στέγη και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα να τους αποστείλουν τα σχετικά αποδεικτικά.

«Ο “κόμπος” έχει σκαλώσει στο χτένι με τη στάση της Πολιτείας. Η απλούστευση των διαδικασιών είναι αίτημα δικό μας, πρόταση του ΤΕΕ/ΤΑΚ, της δημοτικής Αρχής. Η επιστροφή στην κανονικότητα δε θα έρθει ποτέ για εμάς με τους ρυθμούς Τριαντόπουλου και ΔΑΕΦΚ», σημείωσε ο Κώστας Γκαντάτσιος.

Διορία έως τις 15 Μαΐου

Μέχρι τις 15 Μαΐου δίνουν διορία δημοτική Αρχή και Σύλλογος Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας “Η Ελπίδα” στην κυβέρνηση ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να λυθούν ζητήματα που τους αφορούν, όπως ειπώθηκε στην τελευταία συνάντησή τους με τους βουλευτές.

Στα αιτήματά τους: «Απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, τα “πράσινα” και τα “κίτρινα” οικήματα χωρίς ζημιά στον φέροντα οργανισμό να ενταχθούν σε απλούστερη διαδικασία, η βεβαίωση της θέσης ακινήτου να εκδίδεται από τον ιδιώτη μηχανικό και να κοινοποιείται στην ΥΔΟΜ, το ιδιοκτησιακό καθεστώς να εξετάζεται μία φορά, στην έκδοση της άδειας από το ΤΑΕΦΚ και με την απόφασή του να εκδίδεται η άδεια δόμησης, να ενταχθούν στις επιλέξιμες κατασκευές τα αδειοδοτημένα-πιστοποιημένα προκάτ, αναστολή διαδικασίας πλειστηριασμών, χορήγηση άτοκων δανείων 20%, επαναλειτουργία της πλατφόρμας για επιδότηση ενοικίου και ανοικοδόμηση σχολείων.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι τα χρήματα της πρώτης αρωγής χρόνια μετά τον σεισμό να παραμένουν στα ταμεία των τραπεζών ανεκμετάλλευτα και κάποια από αυτά να έχουν χρησιμοποιηθεί για βιοποριστικούς λόγους ή σπουδές παιδιών που στο τέλος οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιστρέψουν.

Στην τελική ευθεία το Δίκτυο Σεισμόπληκτων Περιοχών

Έτοιμο λίγο μετά το Πάσχα αναμένεται να είναι το Δίκτυο Σεισμόπληκτων Περιοχών της χώρας – Κρήτη, Σάμος, Τύρναβος και Μυτιλήνη μεταξύ αυτών – οπότε κι αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις, όπως είπε στο Ράδιο 98,4 ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων “Η Ελπίδα” Κώστας Γκαντάτσιος.

Ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους σε αυτό έχουν εκδηλώσει και Δήμοι, καθώς κάθε βοήθεια άσκησης περαιτέρω πίεσης προς την Πολιτεία θεωρείται χρήσιμη. «Δε θα κλαίμε τη μοίρα μας», ανέφερε ενδεικτικά ο Κώστας Γκαντάτσιος.

«Η Πολιτεία δεν πρόκειται να αλλάξει στάση. Οι όποιες προτάσεις ρίχνονται στον Καιάδα», πρόσθεσε.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button