ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Δήμος Ηρακλείου: Με τη νομιμοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου… πλώρη για το δάνειο των 27 εκατ. ευρώ – Ποιοι ψήφισαν υπέρ και ποιοι κατά

Ως “μονόδρομο” παρουσίασε τον δανεισμό ο δήμαρχος

Κατά πλειοψηφία πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου χθες το βράδυ η ανάγκη για τη λήψη δανεισμού, που θα δίνει τη δυνατότητα ισοσκελισμού του προϋπολογισμού αλλά και ανάπτυξης της πόλης. Η παράταξη του Αλέξη Καλοκαιρινού και η ανεξάρτητη σύμβουλος Αντιγόνη Ανδρεάκη ψήφισαν “υπέρ” και οι παρατάξεις Καραμαλάκη, Καναβάκη και Δουλουφάκη ψήφισαν “κατά”. 
Όπως ξεκαθάρισε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ηρακλείου, ο προϋπολογισμός δεν είναι ισοσκελισμένος. Υπάρχει έλλειμμα 27 εκατομμυρίων ευρώ. Και άρα δεν υπάρχει προϋπολογισμός. Συνεπώς «το δάνειο είναι μονόδρομος, ενώ το σχέδιο του προϋπολογισμού επιστρέφει στην αρμόδια Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου να συζητηθεί εκ νέου ο τρόπος με τον οποίο θα ισοσκελιστεί»! 
Το Δημοτικό Συμβούλιο, λοιπόν, ψήφισε θετικά στην πρόταση: Να επιστρέψει τον μη ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στη Δημοτική Επιτροπή, με την εντολή διερεύνησης δανείου ισοσκελισμού. Η Δημοτική Επιτροπή στη συνέχεια να απευθύνει πρόσκληση σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να συγκεντρώσει προσφορές (με το Παρακαταθηκών και Δανείων να είναι ο πιο πιθανός χρηματοδότης). Στη συνέχεια, θα αξιολογήσει την πλέον συμφέρουσα προσφορά. Θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό και θα τον επανακαταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση»… 
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε πως η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα επειδή «πιέζουν οι χρόνοι». Μάλιστα, επεσήμανε πως γι’ αυτό δεν είναι καθόλου ευτυχής. Και παρουσίασε τέσσερις υπάρχουσες λύσεις, τονίζοντας όμως πως η τρίτη, δηλαδή το δάνειο, είναι μονόδρομος. 
Η πρώτη λύση είναι: Απευθυνόμαστε στο υπουργείο Εσωτερικών και λέμε «ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός»… Πάμε σε ένα μικρό μνημόνιο. Έχει γίνει και με άλλους Δήμους της Κρήτης. «Θα το αφήναμε να γίνει για τον Δήμο Ηρακλείου;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Καλοκαιρινός. 
Η δεύτερη λύση – που η παράταξή του δεν εγκρίνει – είναι «πάμε να σπάσουμε συμβάσεις. Ναι, αλλά θα πηγαίναμε σε δίκες και θα πληρώναμε τους αντιδίκους. Θα είχαμε λόγο να το κάνουμε; Όχι, η επιλογή μας είναι να μην το κάνουμε»…

Μάλιστα, τόνισε ιδιαίτερα πως ακύρωση συμβάσεων θα σήμαινε τεράστιο κόστος (ειδικά λόγω του ότι δεν είχαν εκτελεστεί τα 3/4 του έργου), πολυετείς δικαστικούς αγώνες, αλλά και κίνδυνο της κατηγορίας της απιστίας (δεδομένου ότι για τα έργα δόθηκε μεγάλη έκπτωση που πιθανότατα δε θα δοθεί σε μελλοντική φάση δημοπράτησης)… 
Όσο για την τρίτη λύση, «το δάνειο. Εξασφαλίζεις μία πίστωση. Σε αυτή τη χρηματοπιστωτική γραμμή εκτελείς έργα. Εκτελείς, χρησιμοποιείς την πιστωτική γραμμή. Δεν εκτελείς; Δε χρηματοδοτείς. Στην πορεία χρειάζεται να το κάνεις; Το κάνεις. Άρα λοιπόν υπάρχει αυτή η δυνατότητα»… 
Αλλά στο σημείο αυτό παρουσίασε και μια λύση- “φάντασμα”, όπως τη χαρακτήρισε και επικαλέστηκε τη Μαρία Καναβάκη, ως υπέρμαχη αυτής της λύσης. «Είναι η λύση που… αρνείται ότι υπάρχει έλλειμμα στον Δήμο Ηρακλείου. Που αρνείται ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι ισοσκελισμένος. Και το είπε η κ. Καναβάκη στην προηγούμενη συνεδρίαση. Μα, έχω επιχειρήματα ότι ο ισολογισμός ήταν κατ’ επίφαση ισοσκελισμένος»… Και πρόσθεσε ότι η τέταρτη λύση, αν υιοθετηθεί, αυτόματα θα οδηγήσει τη δημοτική Αρχή στην πρώτη. Δηλαδή στην προσφυγή στο υπουργείο Εσωτερικών και στην “επιτήρηση”… Συγκεκριμένα, με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, «θα αγνοήσουμε το πρόβλημα, θα περικόψουμε ζωτικές δαπάνες και θα εκθέσουμε τον Δήμο στον κίνδυνο απρόοπτης αλλά και προδιαγεγραμμένης κατάρρευσης (που θα μας οδηγούσε πίσω στην επιλογή 1)». 
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει τον «μονόδρομο του δανεισμού». Και να αναθέσει στη συνέχεια στη Δημοτική Επιτροπή να προχωρήσει στα δέοντα. Δηλαδή, να απευθυνθεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στο Παρακαταθηκών και Δανείων για ένα δάνειο ισοσκελισμού». 
«Υπάρχει σχεδιασμός να αντληθούν έσοδα και από άλλες πηγές για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός; 
Φυσικά ναι, από την πρώτη στιγμή της θητείας της νέας δημοτικής Αρχής με μπαράζ επαφών. Η δέσμευση για έκτακτη χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ για έργα σχολικών κτηρίων, είναι το πρώτο αποτέλεσμα των ενεργειών του δημάρχου. Ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός έχει ήδη πραγματοποιήσει κατ’ ιδίαν επαφές με υπουργούς και υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά και με την Περιφέρεια Κρήτης, τη Διαχειριστική Αρχή και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Κρήτη 2021-2027”. Και οι επαφές συνεχίζονται, αλλά χρειάζονται χρόνο μέχρι να αποδώσουν. Προφανής πρώτη επιλογή μας είναι η διεκδίκηση, εξασφάλιση και βέλτιστη αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων», σύμφωνα με τον δήμαρχο Ηρακλείου. 

«Όχι» από παράταξη Καραμαλάκη 

Εκ μέρους της παράταξης Καραμαλάκη, ο Μαρίνος Παττακός ψήφισε «όχι» στον δανεισμό, διότι αρνήθηκε πως ο δανεισμός είναι μονόδρομος. 
«Υπήρχε λοιπόν ισοσκελισμένος προϋπολογισμός για το 2024 από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Μανόλη Βασιλάκη, αλλά τελικά, όπως φάνηκε, τον αγνοήσατε. Η παράταξή μας αδυνατεί να εγκρίνει την εισήγηση του προϋπολογισμού ότι κατατίθεται ευδόκιμος και λειτουργικός μόνο με τη δανειοδότηση και την ισοσκέλισή του. Υπάρχουν λύσεις. Τις είπατε και μόνος σας, αλλά τις απορρίπτετε»… 
Ο Μαρίνος Παττακός κατέληξε λέγοντας πως «ευημερία με δανεικά δε γίνεται. Γιατί τα προηγούμενα χρόνια αυτά τα δανεικά οδήγησαν στη χρεωκοπία τη χώρα μας». 

«Όχι» από Μαρία Καναβάκη 

Ακολούθως, η πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών επί των ημερών του Βασίλη Λαμπρινού εξέφρασε την αγανάκτησή της για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται ο χειρισμός των οικονομικών για την προηγούμενη δημοτική Αρχή. 
«Εδώ διοικούμε τον Δήμο, δεν παίζουμε. Και ούτε έχουμε μάθει να μεταθέτουμε ευθύνες», σημείωσε. 
Η Μαρία Καναβάκη ψήφισε «όχι» στον δανεισμό. 
«Από την πλευρά μας λέμε πως υπάρχει περιθώριο να περικοπούν κωδικοί του προϋπολογισμού κυρίως από τις επίμαχες συμβάσεις, με βάση τις υπογεγραμμένες αποφάσεις ανάληψης υποχρέωσης και έτσι εμείς δε θα συμφωνήσουμε σε αυτό που σήμερα μας ζητείται να συμφωνήσουμε», πρόσθεσε. 

«Όχι» από Δημήτρη Δουλουφάκη 

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Ηρακλείου Δημήτρης Δουλουφάκης: «Γενικά είπατε για διάφορες λύσεις. Έχετε δει ενδελεχώς το πρόγραμμα λογαριασμού εξυγίανσης; Πάμε απευθείας σε πρόγραμμα δανεισμού; Η ουσία σε όλα αυτά είναι η πολιτική κατεύθυνση που έχετε. Και όχι μόνο εσείς, αλλά και όλοι οι προηγούμενοι. Ακούσαμε, κύριε δήμαρχε, ότι δεν είχατε γνώση. Είναι αξιομνημόνευτο πως πρώην αντιδήμαρχος είναι στην παράταξή σας. Ο τελευταίος αντιδήμαρχος ήταν υποψήφιος με σας. Τι πάει να πει δεν είχατε γνώση; Αποκτήσατε γνώση ξαφνικά;». 
Ο Δημήτρης Δουλουφάκης κατέληξε: «Εάν βάλουμε στα έξοδα ότι υπάρχει στα έξοδα να βάλουμε τη γέφυρα του Καλατράβα, η οποία κοστίζει 150 εκατομμύρια ευρώ, ναι τότε θα έχουμε έλλειμμα. Εάν όμως βάλουμε τα χρωστούμενα της κυβέρνησης, τότε θα έχουμε και περίσσευμα. Γενικά υπάρχει πολιτική επιθυμία να πάρετε δάνειο. Και ζητάτε την εξουσιοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να ξέρουμε καν με τι όρους θα διαπραγματευτείτε. Τι δάνειο είναι αυτό. Με τι όρους αποπληρωμής; Με τι επιτόκια; Και ποιος θα το πληρώσει εντέλει; Όπως πάντα ο ηρακλειώτικος λαός. Η “Λαϊκή Συσπείρωση” όχι μόνο θα καταψηφίσει, αλλά θα τη βρίσκετε συνέχεια απέναντί σας»… 

Σκληρή επίθεση από Αγριμανάκη 

Τέλος, εντύπωση προκάλεσε η επίθεση του αντιδημάρχου Οικονομικών Γιώργου Αγριμανάκη σε βάρος της προηγούμενης δημοτικής Αρχής και προσωπικά της Μαρίας Καναβάκη. 
«Οι υπηρεσίες μας μάς λένε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο. Εσείς επιμένετε να λέτε τα δικά σας, πόσο ωραία τα έχετε κάνει όλα»…
Ο Γιώργος Αγριμανάκης παρουσίασε μία πολύ ζοφερή κατάσταση για τον Δήμο Ηρακλείου. Κατήγγειλε για έλλειμμα ενημέρωσης την προηγούμενη δημοτική Αρχή. Και τόνισε μέσα από συγκεκριμένη ανάλυση των στοιχείων του προϋπολογισμού ότι, αν δεν παρθεί δάνειο, ο Δήμος Ηρακλείου δε θα έχει να πληρώσει… ούτε τους μισθούς των εργαζομένων του… Εξάλλου, ξεκαθάρισε πως το δάνειο δε χρειάζεται να είναι 27 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά μπορεί να είναι χαμηλότερο. 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button