ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

Γολγοθάς δίχως τέλος για την κτηνοτροφία στη Μαγνησία – Μονάδες κατεβάζουν «ρολά»

«Πωλούνται 380 πρόβατα Λακόν. Από αυτά, τα 140 είναι ετοιμόγεννα και τα 240 αρμεγόμενα, 300 κιλά γάλα ημερησίως . Συν 15 κριάρια Λακόν. Περιοχή Βόλος. Tηλ.6906….», «Πωλούνται 25 κατσίκες σε εξαιρετική κατάσταση νεαρής ηλικίας στη περιοχή Σούρπη Τηλ.6984….», «Πωλούνται 120 αρνάδες, 5-6 μηνών ράτσας Λακόν. Περιοχή Βόλου. Τηλ. 6936….», «Πωλούνται αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, μοσχίδες έγκυες 4 & 5 μηνών και ταύροι. Τηλ. 6955…».

Αυτές είναι μερικές, ενδεικτικές μόνο, αγγελίες από τα πολλά «πωλητήρια» που έχουν βάλει κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της Μαγνησίας, έχοντας αποφασίσει να κατεβάσουν «ρολά»,, διότι δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος διατήρησης του ζωικού τους κεφαλαίου. Όσοι δεν υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες προσπαθούν να «αντέξουν» και να μείνουν όρθιοι, αν και θεωρούν ότι είναι ανέφικτο, αν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις που θα δίνουν νέα ώθηση στον κτηνοτροφικό τομέα.

«Κατεβάζουμε ρολά. Καθημερινά συνάδελφοι σπεύδουν να βρούνε αγοραστές για να πουλήσουν ζώα και να αποκτήσουν ρευστότητα. Δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα κοστολόγια της ΔΕΗ, του πετρελαίου και των ζωοτροφών. Δεν μπορούν να σιτίσουν τα ζώα τους και από το τέλος Ιουνίου που χάνουν το γάλα τους τα οδηγούν σε άμεση σφαγή», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρώην πρόεδρος των κτηνοτρόφων Αισωνίας Χαρούλα Διβάνη.

Η ίδια προσθέτει ότι οι τιμές στις ζωοτροφές είναι απλησίαστες, όπως και η ενέργεια, μολονότι η κατάσταση συγκριτικά με πριν από ενάμιση χρόνο έχει ομαλοποιηθεί σημαντικά «Από 400 ευρώ ρεύμα μηνιαίως πληρώνουμε πλέον το διπλάσιο. Στο πετρέλαιο από τα 500 ευρώ πληρώνουμε 1.300. Σε ό,τι αφορά τις ζωοτροφές, οι τιμές πλέον έχουν φτάσει στα ύψη» συνεχίζει η ίδια.

Για πολλούς κτηνοτρόφους οι υποχρεώσεις για ζωοτροφές οδήγησαν τα ζώα σε υποσιτισμό.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι το βάρος σε κρέας των ζώων δύσκολα πλέον ξεπερνά το 38%, όταν σε άλλες περιπτώσεις και παλαιότερα ήταν πάνω από 43%. Αυτό έμπρακτα δηλώνει τον υποσιτισμό των ζώων και την αδυναμία κάλυψης με τροφές

«Συνάδελφοι πουλάνε ζώα γαλακτοπαραγωγής όσο – όσο και εγκαταλείπουν την κτηνοτροφία. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, δεν είδαμε αποτέλεσμα κι εκτίμησε πως μέχρι το Φθινόπωρο η μείωση του ζωικού κεφαλαίου θα είναι δραματική. Η παραγωγή πλέον είναι ασύμφορη και έχει οδηγήσει τους κτηνοτρόφους σε οικονομικό αδιέξοδο. Οι παρεμβάσεις της πολιτείας κρίνονται από όλους τους κτηνοτρόφους ελάχιστες έως ανύπαρκτες και με μαθηματική ακρίβεια τους οδηγούν, στην καλύτερη περίπτωση, σε οικονομικό αδιέξοδο και πολλούς κτηνοτρόφους στην έξοδο», συνέχισε η κ. Διβάνη, περιγράφοντας μία πολύ δύσκολη κατάσταση.

Τα μηνύματα από όλη τη Μαγνησία είναι αποκαρδιωτικά, καθώς εκτός από το «ξεπούλημα» κοπαδιών, ένα σημαντικό τμήμα ζωικού κεφαλαίου έχει οδηγηθεί στα σφαγεία, με κτηνοτρόφους να έχουν οδηγήσει για σφαγή μέχρι και 100 πρόβατα ο καθένας, δηλαδή ολόκληρα τα κοπάδια».

Κάτω του κόστους οι τιμές στο γάλα

Παρά τις σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος, οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στα εφόδια εξανεμίζουν το όποιο όφελος, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους.

Παραγωγός από την περιοχή των Καναλίων εξηγούσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως πλέον τα κτηνοτροφικά προϊόντα πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, καθώς οι όποιες αυξήσεις στο γάλα, δεν εξισορροπούν τις αυξήσεις των ζωοτροφών που ξεπερνούν το 60%. Το πίτουρο ξεπέρασε τα 35 λεπτά το κιλό. «Εαν δεν δώσει λύση η πολιτεία, θα κλείσουμε όλοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Πηγή: taxydromos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button