ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Γιορτή Πορτοκαλιού στο Φόδελε: Μικροί – μεγάλοι κατέκλυσαν το χωριό για να απολαύσουν γεύσεις και αρώματα (pics)

Για ένατη φορά φέτος το Φόδελε γιορτάζει όλη τη σημερινή μέρα, Κυριακή 7/4, τον «καρπό που κατοικούν οι ηλιαχτίδες» και προσκαλεί τον κόσμο να απολαύσει το πλούσιο πρόγραμμα της γιορτής

«Γιορτή γεμάτη γεύσεις, γλυκά και αρώματα, ρακή από πορτοκάλι, ανθόνερο και χρώματα», πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο Φόδελε Μαλεβιζίου, ένα χωριό που χαρακτηρίζεται από τη μακραίωνη παραγωγή εσπεριδοειδών. Μια παράδοση αιώνων που κρατάει ζωντανή με τη γιορτή κάθε χρόνο ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος του Φόδελε, μιας περιοχής που έχει σήμα κατατεθέν το πορτοκάλι.

Για ένατη φορά φέτος το Φόδελε γιορτάζει όλη τη σημερινή μέρα, Κυριακή 7/4, τον «καρπό που κατοικούν οι ηλιαχτίδες» και προσκαλεί τον κόσμο να απολαύσει το πλούσιο πρόγραμμα της γιορτής. 

Τη σημερινή Γιορτή Πορτοκαλιού πλαισιώνουν με τη μουσική τους ο Μάνος Σαβιολάκης (κιθάρα), ο Βαγγέλης Συλιγάρδος (μπουζούκι), ο Κώστας Μακάκης (βιολί) και ο Xάρης Μπάκας (κρουστά), ενώ κρητική μουσική θα παίξουν Φοδελιανοί καλλιτέχνες.

Στο πρόγραμμα της γιορτής είναι ενταγμένα παράσταση δρόμου με ακροβατικά ξυλοπόδαρα από το ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ, εκθέσεις και διαγωνισμοί, ενώ παραδοσιακές φοδελιανές γλυκονοστιμιές με βάση το πορτοκάλι προσφέρονται καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτής: Εντύπωση προκαλεί για άλλη μια χρονιά η ρακή από πορτοκάλι. 

Φόδελε Γιορτή Πορτοκαλιού

Το Φόδελε είναι ένα πανέμορφο χωριό στα σύνορα σχεδόν του νομού Ηρακλείου με το νομό Ρεθύμνου. Βρίσκεται στο μέσο κοιλάδας, κατάφυτης από πορτοκαλεώνες και διαρρέεται από τον ποταμό Παντομάντρη. Τα πορτοκάλια του είναι φημισμένα σε όλη την Κρήτη και είναι από τα νοστιμότερα του νησιού!

Το χωριό, ως περιοχή μακραίωνης καλλιέργειας εσπεριδοειδών, με παράδοση που αποτυπώνεται γλαφυρά στα κείμενα των περιηγητών, «στολίζεται με πολυάριθμα οπωροφόρα δέντρα», σύμφωνα με τον Buodelmonti, ενώ όπως τονίζει το 1842 ο Βυζάντιος «το χωρίον τούτον παράγει πλήθος γλυκολέμονα, πορτοκάλια και λεμόνια» και καθιστά την περιοχή ένα είδος “φυσικού” μνημείου.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button