Διεθνής επικαιρότητα

Γάζα: Πυρετός διαβουλεύσεων για τους ομήρους – Πού διαφωνούν Ισραήλ και Χαμάς

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις για την παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς την ώρα που οι Αιγύπτιοι δηλώνουν ότι μια συμφωνία είναι πολύ κοντά ενώ πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να διαφωνούν για τα ονόματα των ατόμων που θα απελευθερωθούν.

Πηγή διαφωνίας, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ αποτελεί το γεγονός ότι η Χαμάς θέλει να απελευθερώσει μεμονωμένα άτομα και όχι ολόκληρες οικογένειες όπως είχε συμφωνηθεί.

Επίσης η Χαμάς θέλει τετραμερή παράταση ενώ το Ισραήλ θέλει να γίνεται καθημερινές παρατάσεις. Ακόμη προβλήματα υπάρχουν με τη λίστα των ατόμων που θα απελευθερωθούν.

Σύμφωνα με τους Αιγύπτιους, Καταριανούς και τους Αμερικανούς διαπραγματευτές είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν μία παράταση της εκεχειρίας αλλά ακόμη είναι υπό συζήτηση η χρονική διάρκεια της παράτασης δεδομένου ότι η αρχική συμφωνία λήγει τα μεσάνυχτα. Στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ισπανία.

Το ερώτημα τώρα είναι για πόσο καιρό θα επικρατήσει η διασταύρωση των συμφερόντων που οδήγησε στη συμφωνία, επιτρέποντας την επιστροφή περισσότερων από τους απαχθέντες κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και την είσοδο στη Γάζα περισσότερων φορτηγών με απελπιστικά αναγκαία βοήθεια.

Έρευνα για εγκλήματα πολέμου ζητά ο ΟΗΕ

Σε μία άλλη εξέλιξη ειδικοί του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησαν σήμερα την έναρξη ανεξάρτητων ερευνών σχετικά με «κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» που διαπράχθηκαν από όλα τα μέρη μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή τους, ο Μορίς Τίντμπαλ-Μπιντς, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, και η Άλις Τζιλ Έντουαρντς, ειδική εισηγήτρια για τα βασανιστήρια, υπογραμμίζουν την ανάγκη οι έρευνες αυτές να είναι «γρήγορες, διαφανείς και ανεξάρτητες».

Αυτοί οι ειδικοί έχουν λάβει εντολή από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όμως δεν μιλούν εξ ονόματός του.

«Ανεξάρτητοι ερευνητές θα πρέπει να λάβουν τους απαραίτητους πόρους, την υποστήριξη και την πρόσβαση προκειμένου να διεξαγάγουν γρήγορες, εις βάθος και αμερόληπτες έρευνες για εγκλήματα που μπορεί να έχουν διαπραχθεί από όλα τα μέρη της σύγκρουσης», ζήτησαν στην ανακοίνωσή τους ο Τίντμπαλ-Μπιντς και η Τζιλ Έντουαρντς.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button