Διεθνής επικαιρότητα

Βρετανία: Η «τρέλα» Σούνακ με τις πρόωρες εκλογές – Το σχέδιο ανατροπής με «όπλο» την οικονομία

Η απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ζητήσει πρόωρες εκλογές θεωρήθηκε ακόμα και στο εσωτερικό των Συντηρητικών πολιτική «τρέλα», καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχουν το κόμμα του να υπολείπεται των Εργατικών τουλάχιστον 20 μονάδες.

Το «όπλο» του Σούνακ ή τουλάχιστον η ελπίδα του είναι ότι οι ψηφοφόροι θα εκτιμήσουν τα αποτελέσματα της οικονομικής του πολιτικής με την οικονομία να ανακάμπτει μετά από τους κλυδωνισμούς που έφεραν η πανδημία και το Brexit.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Ντάουνινγκ Στριτ είναι πολύ πιθανόν αλλάξει «χέρια» και να βάλει τέλος στην 14ετή παραμονή των Συντηρητικών στην εξουσία, σύμφωνα με το Skynews.

Περιγράφοντας την απόφασή του υπό καταρρακτώδη βροχή, ο Σουνάκ είπε ότι «τώρα είναι η στιγμή για τη Βρετανία να καθορίσει το μέλλον της» ενώ, όπως ισχυρίστηκε, το κόμμα του δεσμεύεται να ηγηθεί της χώρας σε μια εποχή παγκόσμιας αστάθειας.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στράμερ απηύθυνε κάλεσμα στους εκλογείς να «βάλουμε τέλος στο χάος, να γυρίσουμε σελίδα, να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση της Βρετανίας».

Αιφνιδιάστηκαν ακόμα και οι Συντηρητικοί

Οι εκλογές του Ιουλίου ήρθαν νωρίτερα από ό,τι περίμεναν πολλοί στο Γουέστμίνιστερ, καθώς οι περισσότεροι εκτιμούσαν ότι η εκλογική αναμέτρηση θα διεξαγόταν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Η απόφαση του Σούνακ εξέπληξε και μάλιστα αναστάτωσε ορισμένους εντός των Συντηρητικών, με υψηλόβαθμα στελέχη να λένε, ότι η απόφαση αυτή είναι «τρέλα» δεδομένης της επικράτησης 20 μονάδων των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έχει περιθώριο μόλις δύο ημερών για να οριστικοποιήσει μια σειρά νομοσχεδίων προτού διαλυθεί το κοινοβούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα από τα βασικά σχέδια νόμου, που σκόπευε να καταθέσει ο Συντηρητικός ηγέτης, όπως η απαγόρευση του καπνίσματος, οι μεταρρυθμίσεις στα μισθώματα και οι βελτιώσεις στα δικαιώματα των ενοικιαστών ενδέχεται να μετατεθούν για την επόμενη κυβερνητική θητεία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button