Διεθνής επικαιρότητα

Βρετανία: Έως 28 μέρες η κράτηση μεταναστών στα κέντρα, μετά τις αποκαλύψεις περί κακοποίησης

Η Βρετανία θα επιτρέπεται να κρατάει μετανάστες σε κέντρα επαναπροώθησης για ένα μέγιστο χρονικό διάστημα 28 ημερών, όπως κατέληξε σήμερα δημόσια εξεταστική επιτροπή αφού διαπίστωσε ότι κάποιοι μετανάστες που βρίσκονταν σε ένα τέτοιο κέντρο είχαν υποστεί απάνθρωπη μεταχείριση.

Περίπου 20.000 άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ένα από τα επτά κέντρα επαναπροώθησης είτε προτού απελαθούν είτε ενόσω αναμένουν την άδεια για να εισέλθουν στη Βρετανία.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει χρονικό όριο για το πόσο μπορεί κάποιος να κρατείται εκεί παρότι συνήθως είναι παράνομο να παραμένει κάποιος υπό κράτηση αν δεν μπορεί να επαναπροωθηθεί μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ του BBC, το οποίο αποκάλυψε ότι προσωπικό που είχε προσλάβει η εταιρεία G4S, που διαχειρίζεται το Brook House (κέντρο κράτησης ατόμων προς απέλαση) κακοποιούσε επανειλημμένως σωματικά και λεκτικά τους κρατούμενους.

Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς που ήταν έγκλειστοι στο κέντρο αυτό, που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ της νοτιοανατολικής Αγγλίας, κρατήθηκαν εκεί μέχρι και για μια περίοδο έως και δύο χρόνων.

Η σημερινή έκθεση δημοσιοποιείται την ώρα που οι κυβερνώντες Συντηρητικοί στη Βρετανία και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα συγκρούονται στο ζήτημα της μετανάστευσης, το οποίο άλλωστε αναμένεται ότι θα είναι πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης και στις εθνικές εκλογές που αναμένονται τον επόμενο χρόνο.

Η προεδρεύουσα της επιτροπής, Κέιτ Ιβς, είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει να θεσπίσει ένα όριο ανώτατης περιόδου κράτησης 28 ημερών για τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται στα κέντρα επαναπροώθησης για να βελτιωθεί η «μεταχείριση που υφίστανται και οι συνθήκες κράτησής τους».

Η Ιβς διαπίστωσε 19 περιστατικά μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου του 2017, τα οποία συνιστούν, όπως είπε η ίδια, παραβίαση του δικαιώματος των κρατουμένων να μην υφίστανται απάνθρωπη και υποτιμητική μεταχείριση.

Διαπίστωσε ακόμη ότι το προσωπικό του κέντρου ασκούσε εις βάρος των κρατουμένων πολύ συχνά «επικίνδυνες τεχνικές» για να τους συγκρατήσει.

Η G4S ζήτησε συγγνώμη για την βία που υπέστησαν κάποιοι κρατούμενοι αλλά είπε ότι ούτε η ίδια ούτε το υπουργείο Εσωτερικών γνώριζαν το πρόβλημα καθώς το προσωπικό δεν ανέφερε κάτι.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button